Hiukset

Hiusviikko: tyven kohotus ja tupeeraus

8.12.2014 Teksti: Minna / Glitz & Glam

Aluksi meinasin nimetä tämän viikon kampausviikoksi, mutta päädyin käyttämään laajempaa nimitystä, eli hiusviikkoa. Tämä viikko sisältää kampauksiin liittyviä postauksia ja paljon tutoriaaleja. En ole parturi-kampaaja, mutta opiskellut melkein vuoden oppisopimuksella ja tietysti teen hieman kampauksiakin työkseni. Teatterilla ja kuvausmeikkaajana teen kampauksia, mutta en missään nimessä liiketyöskentelyssä asiakkaille. Siihen ei minun osaaminen riitä. Tutoriaalit ovat hyvin yksinkertaisia ja sellaisia itselleen mahdollisia tehdä. Pääasiassa kampaukset ovat pitkille ja puolipitkille hiuksille, koska omat hiukseni ovat pitkät. Kuitenkin jotkut tutoriaalit soveltuvat lyhyemmillekin tai niistä voi löytyä jokin vinkki lyhyemmille hiuksille. Viikon yhdessä tutoriaalissa teen vähän monivaiheisemman kampauksen ja siinä mallina äitini hiukset, jotka ovat hieman lyhyemmät, kuin minun.

Aloitan viikon perusjutulla, eli tyven kohottaminen. Tätä tarvitsee niin pitkä, kuin lyhythiuksisetkin. Pitkiin hiuksiin kohotus on paljon haasteellisempi tehdä, sillä raskaat hiukset painavat tyveä kasaan. Pitkähiuksisilla onkin usein hyvin päänmyötäinen kampaus.

Valokuvissa usein kampaus näyttää latteammalta, kuin mitä se oikeasti onkaan. Kuvassa näyttää, kuin hiuksilleni ei olisi tehty mitään, mutta kyllä niille on tehty. Ilman mitään toimenpiteitä, hiukseni ovat hieman pörröiset, taipuisat ja päänmyötäiset. Hiukseni näyttävät ohuemmilta, mitä oikeasti ovatkaan. Hiuslaatuni on hieno, yksittäinen hius on ohut, mutta niitä on todella paljon. Eli hyvin tyypillinen suomalainen hiuslaatu. Itse pidän hiuksiani ihan tavallisina (yllätys, kun omassa päässä ovat), mutta työkaverini ja muut kampaajat ovat kautta aikojen hämmästelleet hiuksieni pehmeyttä. Eli lisäksi hiukseni ovat keskivertoa pehmeämmät.

Ennen tutoriaalia esittelen pari työvälinettä, jotka näkyvät tämän viikon aikana postauksissa. Harjat ja kammat ovat kampauksien kannalta hyvin tärkeitä. Olen pitkään suositellut kaikille, että hankkikaa tupeerausharja! Olin innoissani, kun minulla vihdoin on kertoa teille edullisesta ja helposti saatavasta tupeerausharjasta. Lokakuussa myyntiin tulivat Remingtonin violetit uutuusharjat.

Tämä pikkuinen kaveri on loistava! Monikäyttöinen harja, sillä tupeerausharjalla voidaan tupeerauksen lisäksi myös silottaa kampauksien pintaa.

Luonnonharjasharjat eivät katko ja revi hiuksia. Ne ovat erittäin hellävaraisia. Harjakset ovat mukavan napakoita, mutta eivät liian kovia.

Ns. ”vastakarvaan” harjaamalla saadaan kampauksiin tupeerausta, eli muhkeutta ja rakennetta ja ”myötäkarvaan” harjaamalla kampaukseen saadaan siloisaa pintaa ja kiiltoa.

Harjan varsipäässä on ohuempi kärki, jota voidaan käyttää hiusten osituksissa ja jakauksien teossa.

Suosittelen! Ei tämä Remingtonin tupeerausharja eroa muista käyttämistäni tupeerausharjoista kovin paljoa, mutta tämä on edullinen ja helpompi saatavuus, kuin esim. omistamallani Kentin harjalla.

Tunneliharja (tai tuttavallisemmin luurankoharja) ei ole koskaan ollut mieleeni. Ne tuntuivat liian kovilta hiuspohjassa ja piikit raastavilta hiuksissa. Opiskellessani parturi-kampaajaksi, aloin käyttämään tunneliharjoja, mutta luonnollisesti minulle suositeltiin opettelemaan pyöröharjan käyttöä ennemmin. Pyöröharjaa en uskalla omiin, herkästi takkuuntuviin hiuksiini käyttää. Päätin kokeilla testiini saatua tunneliharjaa.

Harjassa on pitkät, kovat piikit, joilla pääsee tekemään nostetta tyvelle pitkissä ja paksuissakin hiuksissa.

Nimi tunneliharja tulee näistä ilma-aukoista, joiden lävitse föönatessa ilma kiertää. Näin hiusten kuivatus myös nopeutuu.

Harjassa on keraaminen pinnoite, joka lämpenee föönin ilmasta tehokkaasti. Lämpö saa hiukset kuivumaan nopeammin ja hiuksiin saadaan muotoilua.

Varressa on hyväntuntuinen kumipinta, jossa ote pysyy. Harja ei ole kertaakaan lentänyt käsistä föönaillessa.

Loistava harja! Pidän tämän tunneliharjan suuresta koosta, pitkistä piikeistä (soveltuu minun pitkien ja runsaiden hiusten föönaukseen) ja keraamisesta pinnoitteesta, joka varastoi lämpöä.

Lyhyille hiuksille ja klassisiin malleihin suosittelen edelleen pyöröharjaa, koska sillä saadaan kiiltävä ja kaunis muoto kampaukseen. Tunneliharja on helpompi pitkähiuksisille. Siksi suosittelen niille pitkähiuksisille (ja myös lyhythiuksisille), jotka eivät hallitse pyöröharjan käyttöä.

Molemmat harjat ovat tulleet myyntiin lokakuussa ja hintaa niillä on 9,95 €. Yritin Googlen avulla löytää jälleenmyyjiä, mutta sellaisia ei vielä netti kertonut. Oletan näitä löytyvän sieltä, missä myydään Remingtonia muutenkin. Eli Prismat, Citymarketit, Anttilat, Sokokset, Stockmannit jne.

Sitten se tutoriaali, jossa tehdään hyvä kohotus tyvelle ja pohja kampauksien tekoa varten.

Demostroin kuvassa, kuinka föönatessa kosteita hiuksia nostellaan harjalla. Föönillä puhalletaan ilmaa harjan reikiin ja tyveen. Tunneliharjalla voidaan myös hieman muotoilla otsahiuksia. Olen suihkuttanut tyveen tyvikohottajaa ja pituuksiin suolasuihketta.

Kun hiukset ovat kuivatettu ja tyvi kohotettu harjaa apuna käyttäen, suihkautetaan kuivashampoo tyveen jakaus jakaukselta. Valitsen tähän sellaisen kuivashampoon, jossa on myös pitoa. Tällaisia ovat mm. Pantene Volume Booster, Four Reasons ja Batiste XXL -kuivashampoot.

Kuivashampoo hierotaan hyvin tyveen.

Tupeerausharjan varsipäällä saa tehtyä kätevästi jakauksia.

Tee tupeerausharjalla ”vastakarvaan” vetoja hiusosion alapuolelle. Tyven alueella voidaan tehdä lyhyempiä vetoja.

Pituuksiin yksi tai kaksi pidempää vetoa. Etene siis tyvestä pituuksiin. Mitä enemmän ja tiuhempaan tupeeraat hiusosioita, sitä muhkeampi kampaus. Etuosa kannattaa jaotella ylhäältä alaspäin, jakauksen molemmin puolin (jos kampaus on jakauksella) ja edetä siitä takaraivolle.

Näin saadaan tyveen lisää kohotusta ja koko päivän kestävää pitoa. Oikein liukkaille hiuksille suosittelen hiuslakkaa kevyesti jokaiselle osiolle tupeerauksen jälkeen.

Silota hiusten pinta tupeerausharjalla. Tämä harja on siitä hyvä pinnan silotukseen, että se ei aukiharjaa tupeerauksia.

Lopuksi viimeistely hiuslakalla.

Näin syntyy minun peruskampaukseni, kun hiukseni ovat auki. Tämä on monesti myös pohjana moniin kampauksiin. Tästä voi lähteä tekemään sitten vaikka vain nutturaa tai ponnaria. Kampaus on kohotettu ja tuuhea. Lisäksi hiuksissa on rakennetta, joka helpottaa kampauksien tekoa ja pysyvyyttä.

Huomenna sitten seuraava kampaustutoriaali.

Käytättekö tupeerauksiin tupeerauskampaa vai -harjaa? Entäs föönatessa? Pyöräharja vai tunneliharja?

Ps. Joulukalenterin sisältöä paljastavat postaukset tulevat tällä viikolla aina iltapäivästä. Hiusviikon postaukset ovat sen verran pitkiä, että en näihin enää niitä lisäile.

Remingtonin harjat saatuja.

Kommentit (39)

[…] Joskus reilu vuosi sitten tein tutoriaalin tyven kunnolliseen kohotukseen. Tuon tutoriaalin löydät täältä. […]

Tosi kaunis väri sulla hiuksissa, onko ne ihan vaan raidoitettu? 🙂

Kiitos Annica! 🙂 Minulla on meneillään tämä vaaleammaksi ja viileämmäksi -projekti. Lähtökohta todella haastava, sillä keväällä hiukseni värjättii kuparisiksi, joka kestää minulla, kuin tauti. Hiuksieni tyveä on värjätty nyt pari kertaa viileämmällä, koko päätä on raidoitettu ja pituuksiin on laitettu lämpöä taittavia kevytvärimiksejä, joita työkaverini ovat tehneet. Pari viikkoa hieman viileämpi sävy on kestänyt ja sitten alkaa tuo voimakas lämpö taas hehkua esiin. Eli projektini jatkuu edelleen, jotta pääsen hiekanvaaleaan lopputulokseen. 🙂 Päälliosa sitä jo alkaa olla, mutta pituuksissa tuo tummuus ja lämpöisyys tuntuu pysyvän erittäin tiukasti.

Tuo Remingtonin pienempi tupeerausharja vaikuttaa tosi hyvältä, kiitos vinkistä! 🙂 Täytyykin alkaa vilkuilemaan, josko se löytyisi joskus Prismasta tai Cittarista. Varmistan vielä, suihkutteletko siis suolasuihketta jo pyyhekuiviin hiuksiin ennen föönausta?

No eipä kestä! 🙂 Kannattaa kokeilla ja arvioida sitten, että kumpi lopputulos miellyttää sinua enemmän. 😉 Itse käytän molempia, sillä se riippuu siitä, mitä hiuksiltani haluan. 🙂

En tiedä miksi en ole koskaan edes ajatellut, että suolasuihketta voisi käyttää ennen föönaustakin. Kiitos tästä yksinkertaisesta vinkistä, taidampa kokeilla heti huomenna aamulla millaisen eron saan aikaiseksi suolasuihke kuivaan tukkaan vs. kosteisiin hiuksiin 🙂

Kyllä, suihkutan suolasuihkeen kosteisiin hiuksiin, ennen föönausta, jos haluan todella paljon tekstuuria ja nahkeutta hiuksiin. Mutta suihketta voi käyttää ilman föönaustakin, mutta se tekstuuri ja nahkeus on silloin kevyempi. 🙂

Heippa, sä olet ilmeisesti tilannut jo useamman kerran Beautybaylta? Tilasin sieltä melko ison satsin 25.11 (mun ensimmäinen kerta) ja sain seuraavana päivänä viestin, että pakettini on lähtenyt matkaan. Kuinka kauan sinä olet yleensä odottanut pakettia? Nettisivuilla lukee 5-7 päivää, mutta en ole saanut mitään viestiä, että paketti olisi täälläpäin. Voiko pakettia seurata mitenkään? Lähettävätkö he mulle jonkinlaisen viestin, että paketti on tulossa? Olen aika uusi nettishoppailun saralta ja heidän nettisivuillaan tuntui myös olevan hiukan huonosti tietoa 😀

No heippa! No onhan sitä tullut tilailtua sieltä jokusen kerran. 😉

En huolestuisi vielä, sillä nyt on ruuhka-aika. BeautyBayn tilauksien kanssa kestää toisinaan ihan hirveän kauan. Vaikka ne lähtevät matkaan ajoissa, niin paketin tulossa saattaa mennä jopa lähemmäs kuukausi! :O En tiedä missä minun tilaukseni ovat seikkailleet, mutta pari kertaa on kestänyt melkein kuukauden. Joskus taas saan tilauksen alta viikossa.

Pakettia ei voi seurata mitenkään, mutta paketin koosta riippuen saat sen postilaatikkoon/-luukkuun tai sitten postin ilmoituksen saapuneesta paketista. Odota vielä viikko ja ala sitten tiedustelemaan asiaa Beautybayltä. Uskon, että se on kyllä pian sinulla.

Jee, tästä on varmasti tulossa kiva viikko (ihan niinkuin muut sun viikot ei olis ollu kivoja :’D)!

Mantraa: ei saa ottaa paineita, ei saa ottaa paineita, ei saa ottaa paineita… 😀

Hahaha! 😀 Joo nyt sit tarkkana mitä postailet 😉 Ei vais, en ota näitä asioita niin vakavasti 😛

Äääk! Nolottaa kyllä tehdä tällaisia viikkoja, kun tiedän ruutujen toiselta puolen löytyvän monta parturi-kampaajaa. 😀 Tule sitten silkkihansikkain sanomaan, jos teen jotain ihan väärin tai tyhmästi. Ettei mun itsetuntoni ”hiustaiteilijana” romutu. 😀

Voi että kun toi on niin helpon näköstä! Mun tupeeraukset saa mut näyttämään ihan Jimi Pääkallolta. Ehkä se on vaan välineistä kiinni!

Joo, moni asia on. 😀 Kaikkea pitää vähän harjoitella, niin kyllä siitä sitten oppii. 🙂

Jos teet kammalla tyveen moneen kertaan tiukkaa tuupeerausta, niin joo… lopputulos on aika pörröinen ja pystyssä. Tupeerausharjat tekevät pehmeämpää tupeerausta, joka näyttää luonnollisemmalta. 🙂 Eri välineillä ja eri tekniikoilla aikaansaadaan erilaisia lopputuloksia. 🙂

Mulla on ongelmaa nimenomaan tuon tupeerauksen pysyvyyden kanssa, sillä hius on pitkä ja sileä. Aikaisemmin kun tupeerasin niin illasta sai jo normiharjalla vedettyä harjan suorana hiusten läpi, eli tupeeraus oli päivän mittaan auennut kokonaan. Hiuslakasta ei ollut apua.
Sitten löysin suolasuihkeen ja nyt on ruvennut tupeerauskin pysymään päässä, itseasiassa ei meinaa edes helposti saada auki, mutta parempi sekin kuin lätsähtänyt tupeeraus. 😀
Tunneliharjaa en ole itse käyttänyt, mutta en kylläkään föönää hiuksiani kovinkaan usein. Ehkä muutaman kerran vuodessa 🙂 Sen sijaan tupeerausharja minulta kyllä löytyy ja se on ollu kyllä todella hyvä 🙂

Minulla oli aikoinaan sama ongelma. Nykyään kun tiedän mitä tuotteita sinne tyveen käyttää ja millä tekniikalla teen tupeerauksen, niin saan ne kestämään. 🙂 Kuivashampoo ja suolasuihke ovat loistavia.

Tupeerausharja on kyllä <3

Toi pieni harja etenkin kiinnostaa kyllä! Mutta mitäääh, mä olen aina luullut sun olevan kampaaja? 😮

Jep, olen ”koulut” kesken jättänyt kampaaja. 😀 Tavallaan teen työkseni kampaajan töitä, sillä kuvausmeikkaajana ja teatterilla niitä on tehtävä.

Et varmaan enää muista niitä juttuja vuoden takaa, kun oli aika burn outissa ja päätin keskeyttää opiskeluni. 😉 Kahvihuoneellakin niistä puhuin silloin.

Täytyy sanoa, että sulla on nykyään niiiiin kauniita kuvia! Tässäkin supertäydellinen kokonaisuus (:

Apua, kiitos ihana! (:

Voi kiitos Anna! Olen todella otettu, sillä minä aina kadehdin sinun kuvia ja tyyliä miten käsittelet ne. 😉 Omat kuvat tuntuu ihan rupusilta, kun sinun blogissa käy. 😀

Tupeerausharja on ihan must, ihan hullua että semmoisia ei Suomessa näy oikein missään! Mun oma Head Jogin tupeerausharja on beautybaysta vuonna nakki ostettu ja ihan paras! Kentillä on myös, mutta en ole tykännyt siitä niin paljoa vrt Head Jog, harjas on superkova! Yksi piikki on mennyt kerran jopa ihon läpi sormesta, näköjään harjakin voi upota käteen :’D Toki Head Jog on myös kova, mutta en taasen tykkää niistä ihan superpehmeistäkään tupeerausharjoista mitkä tuntuvat paljon tehottomilta omaan tukkaan

Joo, sinulla se pehmeä ei toimisi. Tuo Remingtonin harja ei ole yhtä kova, kuin Kentin, mutta pehmeä se ei ole. Minusta pehmeät tupeerausharjat toimii parhaiten peruukkien tupeerauksiin ja sitten ihan hiusten silotteluun.

Noi sun hiukset on ihanan väriset nykyään, sopii sulle ihan mielettömän hyvin!! Pitäisköhän itekin joskus koittaa tuota vaalennus operaatiota… pelkään vaan, että mun hermot ei kestäisi! 😉

Kiitos! 🙂 Minua häiritsee tämä siirtymävaiheen epätasaisuus. Latvat on tietenkin paljon tummemmat ja lämpöisemmät. Mutta pikkuhiljaa… en halua tehdä räjäytystä näille kutreilleni. 😀

Jos päädyt kokeilemaan, niin ei saa antaa periksi. Ettei mene hukkaan se aloitettu projekti. 😉

Tosi ihanat nuo sinun hiukset! <3 Minäkin haluan! 🙂 minulla on Tangle Teezer aina käytössä ja sillä oon tehnyt myös tupeeraukset. 🙂 helppo harja 😀 tuota suolasuihketta täytyy hommata itsellekin 🙂

Joo, TT toimii kanssa tupeerauksiin. Sillä ei vaan saa yhtä tarkasti kohdennettua tupeerausta. Suurille alueille olen käyttänyt sitäkin. 🙂 Kaikkiin hiuslaatuihin TT-harja ei toimi tupeerauksissa. Todella lasimainen, kova ja/tai vastustuskykyinen hius ei meinaa tupeeraantua (onko tuo edes sana? 😀 )

Odotappa tämä viikko, niin pääset lukemaan muutamasta suolasuihkeesta. Niissäkin on eroja. 😉 Löydät sen itsellesi sopivimman. 😉

Onnea projektiin! Mutta on kyllä kaunis väri jo nytkin tuollaisenaan! Mukavaa joulun odotusta 🙂

Kiitos Annica! 🙂 Ja kiitos, sinulle myös mukavaa joulun odotusta! <3

Voi nyyh, tuota tupeerausharjaa ei saa_mistään_! Oon ettiny sitä ympäri kaupunkia, eikä sitä ole edes myynnissä missään. Olis ollu niin loisto joululahja siskolle (…ja itselleni) 🙂

Nekin osastot olen kiertänyt, ei hyllypaikkaa harjalle niissäkään. Kiitos jos jaksat vaivautua kysymään asiaa, hyvää joulua! 🙂

Minun on pakko tiedustella asiaa ihan maahantuojan suunnalta. Voihan se olla, että harjat löytyvät sieltä, missä ovat hiustenmuotoilulaitteetkin.

En löydä edes hyllypaikkaa kaupoista tälle, eli liekkö edes myynnissä. Tai sit oon kiertäny ihan vääriä kauppoja 🙂

Eikö? Onko se loppuunmyyty vai eikö sitä ole? Lokakuussa tosiaan piti tulla myyntiin, oikeastaan kaikkialle. Messuillakin nämä olivat esillä ja myynnissä.

minä en myöskään ole tampereelta kyseistä harjaa löytänyt. osaatko neuvoa mistä saisi?

Toivotaan 🙂

En ole vielä julkaissut tiedottavaa pikapostausta näistä harjoista. Teen sen hyvin pian. 😉 Kyselin tosiaan asiasta ja sain tiedon, että harjat olivat myynnissä joulukuussa Helsingin keskustan Sokoksella ja tammikuun aikana myös siellä Tampereen Sokoksella.

Sitä en saanut tietooni, että miksi harjoilla kesti tulla myyntiin, kun aluksi niiden piti olla jo syksyllä. Kuitenkin nyt niitä pitäisi alkaa löytymään. 🙂

Niin mistä näitä nyt saa, koska mistään ei tunnu löytyvän? Asun Oulussa, Stockmann ei myy eikä tunnu myyvän mikään muukaan paikka, mutta mistään nettikaupastakaan ei saa. Stockalla oli vaan jotain tosi kalliita Moroccanoilin harjoja.

Postasin näiden myyntipaikoista. Lista löytyy täältä:
https://anna.fi/glitz8glam/2015/01/nyt-naita-saa-2/

Harmillisesti näiden myyntiintulo venähti (syytä en tiedä) ja sitten kun tulivat, niin harvaan paikkaan. Täältä Kouvolastakaan näitä ei löydy. 🙁

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *