Glitz & Glam

Hiusviikko: tyven kohotus ja tupeeraus

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Aluksi meinasin nimetä tämän viikon kampausviikoksi, mutta päädyin käyttämään laajempaa nimitystä, eli hiusviikkoa. Tämä viikko sisältää kampauksiin liittyviä postauksia ja paljon tutoriaaleja. En ole parturi-kampaaja, mutta opiskellut melkein vuoden oppisopimuksella ja tietysti teen hieman kampauksiakin työkseni. Teatterilla ja kuvausmeikkaajana teen kampauksia, mutta en missään nimessä liiketyöskentelyssä asiakkaille. Siihen ei minun osaaminen riitä. Tutoriaalit ovat hyvin yksinkertaisia ja sellaisia itselleen mahdollisia tehdä. Pääasiassa kampaukset ovat pitkille ja puolipitkille hiuksille, koska omat hiukseni ovat pitkät. Kuitenkin jotkut tutoriaalit soveltuvat lyhyemmillekin tai niistä voi löytyä jokin vinkki lyhyemmille hiuksille. Viikon yhdessä tutoriaalissa teen vähän monivaiheisemman kampauksen ja siinä mallina äitini hiukset, jotka ovat hieman lyhyemmät, kuin minun.

Aloitan viikon perusjutulla, eli tyven kohottaminen. Tätä tarvitsee niin pitkä, kuin lyhythiuksisetkin. Pitkiin hiuksiin kohotus on paljon haasteellisempi tehdä, sillä raskaat hiukset painavat tyveä kasaan. Pitkähiuksisilla onkin usein hyvin päänmyötäinen kampaus.

Valokuvissa usein kampaus näyttää latteammalta, kuin mitä se oikeasti onkaan. Kuvassa näyttää, kuin hiuksilleni ei olisi tehty mitään, mutta kyllä niille on tehty. Ilman mitään toimenpiteitä, hiukseni ovat hieman pörröiset, taipuisat ja päänmyötäiset. Hiukseni näyttävät ohuemmilta, mitä oikeasti ovatkaan. Hiuslaatuni on hieno, yksittäinen hius on ohut, mutta niitä on todella paljon. Eli hyvin tyypillinen suomalainen hiuslaatu. Itse pidän hiuksiani ihan tavallisina (yllätys, kun omassa päässä ovat), mutta työkaverini ja muut kampaajat ovat kautta aikojen hämmästelleet hiuksieni pehmeyttä. Eli lisäksi hiukseni ovat keskivertoa pehmeämmät.

Ennen tutoriaalia esittelen pari työvälinettä, jotka näkyvät tämän viikon aikana postauksissa. Harjat ja kammat ovat kampauksien kannalta hyvin tärkeitä. Olen pitkään suositellut kaikille, että hankkikaa tupeerausharja! Olin innoissani, kun minulla vihdoin on kertoa teille edullisesta ja helposti saatavasta tupeerausharjasta. Lokakuussa myyntiin tulivat Remingtonin violetit uutuusharjat.

Tämä pikkuinen kaveri on loistava! Monikäyttöinen harja, sillä tupeerausharjalla voidaan tupeerauksen lisäksi myös silottaa kampauksien pintaa.

Luonnonharjasharjat eivät katko ja revi hiuksia. Ne ovat erittäin hellävaraisia. Harjakset ovat mukavan napakoita, mutta eivät liian kovia.

Ns. ”vastakarvaan” harjaamalla saadaan kampauksiin tupeerausta, eli muhkeutta ja rakennetta ja ”myötäkarvaan” harjaamalla kampaukseen saadaan siloisaa pintaa ja kiiltoa.

Harjan varsipäässä on ohuempi kärki, jota voidaan käyttää hiusten osituksissa ja jakauksien teossa.

Suosittelen! Ei tämä Remingtonin tupeerausharja eroa muista käyttämistäni tupeerausharjoista kovin paljoa, mutta tämä on edullinen ja helpompi saatavuus, kuin esim. omistamallani Kentin harjalla.

Tunneliharja (tai tuttavallisemmin luurankoharja) ei ole koskaan ollut mieleeni. Ne tuntuivat liian kovilta hiuspohjassa ja piikit raastavilta hiuksissa. Opiskellessani parturi-kampaajaksi, aloin käyttämään tunneliharjoja, mutta luonnollisesti minulle suositeltiin opettelemaan pyöröharjan käyttöä ennemmin. Pyöröharjaa en uskalla omiin, herkästi takkuuntuviin hiuksiini käyttää. Päätin kokeilla testiini saatua tunneliharjaa.

Harjassa on pitkät, kovat piikit, joilla pääsee tekemään nostetta tyvelle pitkissä ja paksuissakin hiuksissa.

Nimi tunneliharja tulee näistä ilma-aukoista, joiden lävitse föönatessa ilma kiertää. Näin hiusten kuivatus myös nopeutuu.

Harjassa on keraaminen pinnoite, joka lämpenee föönin ilmasta tehokkaasti. Lämpö saa hiukset kuivumaan nopeammin ja hiuksiin saadaan muotoilua.

Varressa on hyväntuntuinen kumipinta, jossa ote pysyy. Harja ei ole kertaakaan lentänyt käsistä föönaillessa.

Loistava harja! Pidän tämän tunneliharjan suuresta koosta, pitkistä piikeistä (soveltuu minun pitkien ja runsaiden hiusten föönaukseen) ja keraamisesta pinnoitteesta, joka varastoi lämpöä.

Lyhyille hiuksille ja klassisiin malleihin suosittelen edelleen pyöröharjaa, koska sillä saadaan kiiltävä ja kaunis muoto kampaukseen. Tunneliharja on helpompi pitkähiuksisille. Siksi suosittelen niille pitkähiuksisille (ja myös lyhythiuksisille), jotka eivät hallitse pyöröharjan käyttöä.

Molemmat harjat ovat tulleet myyntiin lokakuussa ja hintaa niillä on 9,95 €. Yritin Googlen avulla löytää jälleenmyyjiä, mutta sellaisia ei vielä netti kertonut. Oletan näitä löytyvän sieltä, missä myydään Remingtonia muutenkin. Eli Prismat, Citymarketit, Anttilat, Sokokset, Stockmannit jne.

Sitten se tutoriaali, jossa tehdään hyvä kohotus tyvelle ja pohja kampauksien tekoa varten.

Demostroin kuvassa, kuinka föönatessa kosteita hiuksia nostellaan harjalla. Föönillä puhalletaan ilmaa harjan reikiin ja tyveen. Tunneliharjalla voidaan myös hieman muotoilla otsahiuksia. Olen suihkuttanut tyveen tyvikohottajaa ja pituuksiin suolasuihketta.

Kun hiukset ovat kuivatettu ja tyvi kohotettu harjaa apuna käyttäen, suihkautetaan kuivashampoo tyveen jakaus jakaukselta. Valitsen tähän sellaisen kuivashampoon, jossa on myös pitoa. Tällaisia ovat mm. Pantene Volume Booster, Four Reasons ja Batiste XXL -kuivashampoot.

Kuivashampoo hierotaan hyvin tyveen.

Tupeerausharjan varsipäällä saa tehtyä kätevästi jakauksia.

Tee tupeerausharjalla ”vastakarvaan” vetoja hiusosion alapuolelle. Tyven alueella voidaan tehdä lyhyempiä vetoja.

Pituuksiin yksi tai kaksi pidempää vetoa. Etene siis tyvestä pituuksiin. Mitä enemmän ja tiuhempaan tupeeraat hiusosioita, sitä muhkeampi kampaus. Etuosa kannattaa jaotella ylhäältä alaspäin, jakauksen molemmin puolin (jos kampaus on jakauksella) ja edetä siitä takaraivolle.

Näin saadaan tyveen lisää kohotusta ja koko päivän kestävää pitoa. Oikein liukkaille hiuksille suosittelen hiuslakkaa kevyesti jokaiselle osiolle tupeerauksen jälkeen.

Silota hiusten pinta tupeerausharjalla. Tämä harja on siitä hyvä pinnan silotukseen, että se ei aukiharjaa tupeerauksia.

Lopuksi viimeistely hiuslakalla.

Näin syntyy minun peruskampaukseni, kun hiukseni ovat auki. Tämä on monesti myös pohjana moniin kampauksiin. Tästä voi lähteä tekemään sitten vaikka vain nutturaa tai ponnaria. Kampaus on kohotettu ja tuuhea. Lisäksi hiuksissa on rakennetta, joka helpottaa kampauksien tekoa ja pysyvyyttä.

Huomenna sitten seuraava kampaustutoriaali.

Käytättekö tupeerauksiin tupeerauskampaa vai -harjaa? Entäs föönatessa? Pyöräharja vai tunneliharja?

Ps. Joulukalenterin sisältöä paljastavat postaukset tulevat tällä viikolla aina iltapäivästä. Hiusviikon postaukset ovat sen verran pitkiä, että en näihin enää niitä lisäile.

Remingtonin harjat saatuja.

Lue myös

X