Glitz & Glam

Likainen totuus testereistä - ethän meikkaa testereillä?

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

Kuka pelaa venäläistä rulettia kosmetiikkaosastolla? Oikeastaan aika harva tunnustaa sitä, mutta kosmetiikkaosastoilla työskennelleenä ja asiakkaana olleena, olen nähnyt kaikenlaista. Siellä meikataan surutta. Enkä nyt tarkoita juuri ostetun huulipunan levitystä, vaan yleisillä testereillä meikkailua. Sävyvalikoiman lisäksi tarjolla on huuliherpestä, tulehduksia ja muita infektioita.

Minusta tuntuu, että suomalaiset ovat aika pitkälti perillä riskeistä, mitkä testereillä meikkaamisessa piilee. Monesti kuulen ja luen teinien olevan niitä tietämättömiä, jotka käyttävät testereitä. Eivät muuten ole! Ihan kaikenikäisiä, tyylisiä ja yhteiskuntaluokkalalaisia olen nähnyt meikkaavat testereillä.

CBC News on tehnyt jutun, jossa kierrettiin kosmetiikkaliikkeissä ja tutkittiin mitä kaikkea testereissä piileksii?

Suosittelen katsomaan kokonaan, mutta ehdottomasti paras osuus alkaa noin 5 minuutin kohdalla, kun labrassa katsellaan viljelynäytteitä kosmetiikkaliikkeiden testereistä. Ai että! Jos meikkailisin kauppojen testereillä, niin tuossa kohtaa kyllä tulisi ahdistava olo. Mutta pakko myöntää, että jollain minun kierolla mielelläni on kiehtovaa katsella viljelynäytteitä. Ollessani ravintola-alalla, työtehtäviin kuului ottaa mm. työpinnoista, ruokailuvälineistä, astianpesukoneesta viljelynäytteet. Kerran otin omasta, vasta pestystä sormesta näytteen ja kasvatin viljelmää pari kuukautta. Yh! Minulla oli pieni puutarha näytteen alustassa. Nyt vähän juttuni lähti haaroittumaan, pahoitteluni! Mutta se oli jotenkin hauskaa seurata kuinka viljelynäyte muuttui päivien kuluessa, ja kuinka paljon on likaa sormessa, vaikka se olisi juuri pesty saippualla. Miettikää niitä likaisia sormia, jotka koskevat meikkeihin. Miettikää, kun ne bakteerit kasvavat ja kehittyvät meikkituotteessa. Toiset uskaltavat sipaista sellaisesta huulille punaa tai lilaa luomiinsa.

Minulla vasta oli luomitulehdus, mutta se ei ole tullut likaisista meikeistä tai välineistä. Mietin pääni puhki, että mistä sen tulehduksen olen voinut saada? Lukemani sekä kuulemani mukaan, silmien kuivuus altistaa herkemmin tulehduksille. Lisäksi toiset ovat vaan taipuvaisempia kuin toiset. Kyllähän minä sain kokea vähän ironiaa, kun lapsille paasasin, että reissussa ei saa sitten hieroa silmiä ja kasvoja muutenkaan, jotta ei saa pöpöjä. Kuinkas ollakaan, se olikin äiti itse joka sai megalomaanisen luomitulehduksen. Se ihminen, joka on tarkka ja saarnaa muille. Kohtalon ivaa! Mutta varoituksena, tuollaiset ovat hyvin mahdollisia, jos meikkailee testereillä.

Videolla nostettiin esiin kosmetiikkaliikkeitä ja brändejä. Minusta on aika turhaa nostaa esiin mitään kosmetiikkaliikettä ja ryhtyä syyllistämään tiettyjä liikkeitä tai brändejä. Ongelma on Sephorasta Stockmanniin ja Prismasta Silja Serenaden tax free -myymälään. Se on totta, että toisissa paikoissa hyllyjä siivotaan, testereitä puhdistetaan alkoholilla ja vaihdetaan uuteen useammin kuin toisissa paikoissa. Silti kallis brändi, kallis ostopaikka tai useampi myyjä, eivät takaa testereiden puhtautta. Ne eivät ole puhtaita niissäkään paikoissa, missä hyllyt ja testerit ovat siistejä.

Sanon tämän siksi, ettei yleinen siisteys, myyjien määrä ja kalliit brändit hämää. Jos itse meinaat haksahtaa, on moni muu jo haksahtanut ja testaillut testereillä meikkejä omille kasvoilleen. Stafylokokki viihtyy kaikissa brändeissä, eikä se tuhoudu täydellisesti alkoholista.

Muistan aina sen, kun olin Tukholman Sephorassa. Myyjä tuli ja halusi myydä minulle Benefitin Rockateur -poskipunan. Osoitin kiinnostusta, ja silloin myyjä sipaisi testeristä sitä poskelleni. Onneksi sain pidettyä itseni kasassa. Mietin, onneksi alla oli paksu kerron meikkiä, joten en ehkä saa tartuntaa tmv. Olin työssäni nähnyt niin paljon kaikkea, että en halunnut käyttää testereitä kasvoilleni. Pumppupulloissa ja tuubeissa olevat meikkivoiteet ovat poikkeus. Niitä voi leukapieliini testailla.

Testaa meikkien sävyt ja koostumukset aina kämmenellesi. Huolehdi myös käsihygieniastasi kaupassa käynnin jälkeen. Bakteereilta, viruksilta ja homeelta ei voi täydellisesti suojautua, eikä tarvitsekaan. Mutta ei kannata ottaa riskejä ja pelata venäläistä rulettia kosmetiikkaliikkeen testereillä. Omissa meikkipussukoissakin lymyää vaaroja, jos ei suostu hävittämään 10 vuotta vanhoja huulikiiltoja ja mummolta saatuja luomiväripaletteja. Mutta testereistä voi saada todella vakaviakin tulehduksia ja pöpöjä lopun elämänsä riesaksi.

Varmasti monelle täysin selvää, että testereillä ei kannata meikkailla, vaikka niitä alkoholilla pyyhitäänkin. Silti video nyt inspiroi muistuttamaan asiasta, jota olen vuosia kauhistellut kosmetiikkaosastoilla.

Oletko meikannut testereillä? Jos meikkasit ennen, meikkaatko jatkossakin?

 

X