Sain jokunen aika sitten eräältä lukijaltani postaustoiveen, jossa hän toivoi minun kirjoittavan raskaudesta ja kemikaaleista, kuten hiusvärit ja ym. kosmetiikkatuotteet. Kerroin hänelle ihan rehellisesti, että pelkäsinkin, että joku minulle toivetta esittää, sillä yhtä ja ainoaa oikeaa totuutta tälle ko. aiheelle ei ole. 🙁 Koska minulta toivottiin aiheesta postausta minun näkökulmastakin, niin teen postauksen aiheesta.

Joten huomio! Kirjoituksessani ei ole yhtä ja ainoaa totuutta, koska sellaista ei ole tällä hetkellä olemassakaan kaikista tutkimuksista huolimatta mitä tiede on tehnyt.

Voisin veikata, että jokainen teistä lukijoista, jotka ovat olleet raskaana, ovat joutuneet kokemaan jonkinlaista arvostelua, tuomitsemista ja ihmettelyä teidän omista valinnoistanne. Raskaana olevat naiset ja äidit joutuvat kaiken aikaa jonkin asteiselle syyllistämiselle milloin mistäkin. Aina sormella osoittaja ei löydy omasta lähipiiristä, vaan se voi olla jokin sosiaalinen media (kuten Facebook), blogikirjoitus tai iltsikan juttu. Vaikka kyseessä ei olekaan henkilökohtainen sormella osoitus, niin se silti monista tuntuu siltä. 🙁 Ajatuksia voi herätä, että olenko huono äiti, kun värjään hiuksiani raskaana ollessa? Olenko huono äiti, kun meikkaan? jne.

Yritän olla puolueeton tässä kirjoituksessani, mutta tässä on kuitenkin aavistus äitien ja raskaana olevien puolustamista. 😉

Hiusvärit ovat jo ihan itsessään ”tapetilla” tällä hetkellä niiden toisille aiheuttamien allergiareaktioiden vuoksi, mutta entäs raskaus ja hiusten värjääminen hapeteväreillä? Asiasta ei ole yhtä ja ainutta tutkimustulosta, mutta kyllähän aivan jokainen osaa ajatella, että ei hiusten tiuha värjäileminen tyvestä ole täysin turvallista ja hyväksi… oli raskaana tai ei. 😉

Mikä hiusväreissä sitten on niin haitallista ja miksi?

Itse hius ei ime verenkiertoon yhtään mitään, koska hius on kuollutta. Eli jos joku sanoo, että hänen hiuksensa ovat ihan ”kuolleet”, niin hän puhuu totta. Tosin ei niitä eläviksi saa millään hoidoilla, sillä hiukset ovat kuollutta. 😉
MUTTA päänahka on ohut ja päänahan ihon alla ei ole paksua rasvakerrosta. Verenkierto on vilkasta ihmisten päässä. Tästä syystä hiusvärien monet haitalliset kemialit pääsevät verenkiertoon, kun hiusväri on kosketuksissa ihoon päässä. Tästä syystä puhutaan, että raidoittaminen ei ole yhtä haitallista, kuin tyven värjääminen, koska raitaväriä harvemmin levitetään aivan tyveen asti. Näin väriaineen kosketus ihoon on hyvin minimaalinen.

Kuitenkin hyvin pelottelevia kirjoituksia hiusväreistä lukiessa herää ajatus, että ovatko väreissä käytetyt aineet vaarallisia, jos niitä käyttää kohtuudella? Olen ainakin itse huomannut, että hysterisen pelottelevilta vaikuttavat tekstit varoittelevat aineille herkistymisestä, eli allergisesta reaktiosta, joka voi puhjeta jossakin vaiheessa. HUOMIO, eli siis voi puhjeta. Tässä asiassa ei kuitenkaan ole syytä hysteriaan, vaikkakin asia kannattaa ottaa vakavasti. 😉

Mitä sitten raskauteen ja hiusten värjäykseen tulee, niin tietysti hiusvärin haitallisia kemikaaleja imeytyy verenkiertoon ja sitä kautta myöskin sikiöön. Kaikki mitä sinulla on verenkierrossasi, on myös vatsassa kasvan vauvasi verenkierrossa. Eli eihän se hiusten värjäily hyväksi ole vatsassasi kasvavalle vauvalle, mutta onko syytä pidättäytyä täysin hiusten värjäilystä raskausaikana? Minusta ei, mutta en itse ajattele, että olisi hyväksi värjäyttää tyveä kerran kuussa tai useammin. Ihan maalaisjärjellä voisi ajatella, että heti plussattuaan raskaustestin jättää värjäilyt hetkeksi, sillä paljon on kirjoiteltu eri tahoilta, että raskauden ensimmäinen kolmannes on herkintä aikaa. Itse olen jättänyt molempien raskauksien aikana värjäilyt ensimmäisen kolmen kuukauden aikana ja värjännyt raskausaikana muutenkin harvemmin hiuksiani, kuin normaalisti.

Kun tutkimustulokset eivät ole pystyneet todistamaan aukotonta faktaa, niin kannattaa jokaisen itse miettiä miten olisi hyväksi toimia. Jos joku haluaa värjätä hiuksiaan raskausaikana, niin se on hänen valintansa ja jos joku haluaa lopettaa värjäilyt raskausaikana, niin sekin on hänen oma valintansa. Kuitenkin aika pitkälti tämän hetkisessä suosituksessa puhutaan kohtuudesta.

Entäpä sitten parturi-kampaajat, jotka ovat työssään jatkuvasti tekemisissä näiden kemikaalien kanssa? Tekevätkö parturi-kampaajat työtään, kun ovat raskaana? Vastaus on, että kyllä tekevät. Ovatko heidän lapsensa erityisen vaurioituneita sikiöaikana? Tälläiset asiat pitäisi näkyä tilastoissa, mutta miksi ei kuitenkaan näy? Tietysti melkein kaikki parturi-kampaajat suojautuvat suojakäsinein käsitellessään hiusvärejä ja permanenttiaineita, mutta jostakin olen lukenut, että suojakäsineet eivät suojaa koko aikaa 100 % kaikilta kemikaaleilta, vaan alkavat pikkuhiljaa pääsemään läpi hansikkaista. Eli ammattilaiset altistuvat koko raskausaikana jossain määrin paljon kohutuille ”myrkyille”, mutta silti he saavat samassa määrin terveitä lapsia, kuin muutkin.

Tästä syystä onkin hieman hankalaa alkaa sanomaan, että hiusvärit ja niiden kemikaalit aiheuttavat varmasti vaurioita ja kehityshäiriöitä sikiölle. Jokainen tekee, kuten parhaakseen näkee, mutta en itse kuitenkaan kannusta värjäämään hiuksia usein raskauden aikana. Sillä onhan tällä hetkellä käytäntö, että alle 16-vuotiaiden hiuksia ei värjätä hapeteväreillä. Käsittääkseni kyseessä on vielä tällä hetkellä suositus, mutta uskon, että asiasta tulee lakisääteinen jossakin vaiheessa. Moni kampaamo noudattaa tätä suositusta nykyää ja kampaamoiden määrä kasvaa kaiken aikaa. Marketeissa myytävissä väripaketeissakin lukee asiasta. 😉 Tästä syystä ei kannata ihan huoleton olla hiusvärien suhteen, mutta minusta hysteria on täysin turhaa. 

Nykyää on vaihtoehtoja, sillä on olemassa täysin luonnonmukaisia hiusvärejä, mutta itse en ole niistä oikeastaan ollenkaan kiinnostunut, sillä luottamus luomuväreihin on aika huono. Tämänkin asian voi ajatella maalaisjärjellä ja todeta, että olisiko ne luomuvärit ammattilaiskäytössä, JOS olisivat tasalaatuisia, luotettavia ja käyttäjäystävällisiä? Kyllähän niitä olisi enemmänkin käytössä, jos näin olisi.

Kirjoittelenpa hiusväreihin liittyen pari juttua, joita voi tehdä, jos suunnittelee perheenlisäystä ja haluaa välttää raskausaikana hiusten värjäilyä… näyttäen kuitenkin hiustensa osalta siistiltä ja huolitellulta.

Eli jos raskaus on vasta suunnitteluasteella ja omaa tummat tai mustat hiukset, niin voit tehdä näin:

– Suosittelen aina kampaajalle menemistä, kun hiuksille meinaa tehdä näinkin rasittavaa käsittelyä. Ammattilaiselle kertomalla suunnitelmistaan, hän tietää mitä aletaan hiuksille tekemään. Hiuksia voi alkaa raidoittamaan lähelle omaa luonnollista sävyä, jolloin tyvikasvu ei näy ja näytä niin pahalta. Tällä kikalla hiuksia voi olla värjäämättä pidempiä aikoja.

Jos omaa blondatut hiukset:

– Oikeastaan saman suosituksen antaisin tähänkin, kuin ylempänä. Raitoja voi tummentaa lähelle omaa hiuksen sävyä. Taas ammattilainen olisi hyvä tekemään tämän, jotta raidat eivät olisi vihreät. 😉 Tietty jos joku omaa tietämystä siitä, mitä voi käyttää vaaleille hiuksilleen tummentaakseen niitä, ilman ikäviä ylläreitä, niin voihan värjäilyn tehdä kotonakin, mutta silti kaupan väreistä harvoin selviää tarkasti se mitä pigmenttejä ja missä suhteessa ne sisältää. 😉

Aina värin muuttaminen lähelle omaa luonnollista hiusten väriä auttaa myös. Tällöin tyvikasvu ei näytä niin pahalta, kuin rajuilla väri eroilla olevat hiukset, kuten vaaleat, jotka värjäävät tummalla tai tummat, jotka vaalentavat hiuksiaan. Itse olen vaalea, joka värjää tummalla, joten tyvikasvuni on kaamea!

Entäs sitten jos raskaus onkin yllätys tai tapahtuukin niin, että se tuleekin yllätyksenä?

Itse jätin värjäämiset tekemättä ensimmäisen kolmanneksen aikana, kun plussasin testit. Sitten värjäsin kerran ja loppu kolmanneksella värjään vielä kerran. Eli olen esikoistani Millaa odottaessa tehnyt näin ja teen tämän masussa kasvan pienoisen kanssa myös. Eli itse toteutan kohtuutta hiustenvärjäämisessä.

No entäpä sitten kosmetiikkatuotteet?

Oletteko miettineet miten montaa tuotetta käytätte päivässä? Jos lasketaan KAIKKI puhdistustuotteet hiuksille, vartalolle ja kasvoille? Kaikki kosteuttavat tuotteet, kaikki tuoksutuotteet ja kaikki meikkituotteet? Ja kaikki muotoilutuotteet hiuksille? Määrä on hirvittävä! Eikös vain?

Toiset alkavat välttämään raskausaikana osaa ja jotkut jopa melkein kaikkia käyttämiään puhdistus ja kosmetiikkatuotteitaan. Toiset vaihtavat luomutuotteisiin ja toiset eivät tee mitään muutoksia. Itse kuulun niihin, jotka eivät tee minkäänlaisia muutoksia raskausaikana.

Syy miksi en ole tehnyt muutoksia, on se, että kosmetiikkatuotteet eivät sisällä sellaisia ”myrkkyjä” mitä sisältää hiusvärit ja kynsilakat. Mitään näkyviä ja suurten tahojen suosituksia ei ole annettu Suomessa kosmetiikkatuotteiden käytöstä raskausaikana. On vain joidenkin yksittäisten tutkijoiden tai lääkärien pieniä omia tutkimuksia tai omia näkemyksiään. Jokainenhan tietää, että kun EI OLE täysin suoraa helposti tulkittavaa tutkimustulosta, niin sen jälkeen tuloksista ja suosituksista puhuu vain ihminen omalla näkemyksellään. 😉 Mutta Tanskassa on annettu merkittäviltä tahoilta suositus, että raskaana olevat eivät värjäisi hiuksiaan ja välttäisivät kosmetiikkatuotteita.

Mutta silti kaikki on vain eri tahojen omia tulkintoja! Älkää siis koskaan pitäkö yhtenä ja ainoana totuutena yhden henkilön tai yhden tahon näkemystä tai tulosta. Tutkikaa ja lukekaa, sillä näette, että ei ole yksiselitteisesti kaikki vaarallista tai kaikki sallittua. Minua muutenkin riepoo ”joko tai” -ajattelutapa. Maailmankaikkeus ja elämä on yhtä tasapainottelua kaiken kanssa, joten mikään ei ole suoralta kädeltä joko tai. Grilliruoka aiheuttaa syöpää, Itämeren silakat ovat tappavan myrkyllisiä, punaviini on hyväksi terveydelle jne. jne. jne. MUTTA… kaikki kohtuudella!!!! Kyllä, jos syö jokusen vuoden VAIN grilliruokaa tai silakoita, niin kyllähän se on terveydelle vaarallista. Se terveysvaikutteinen punaviini muuttuu terveydelle vaaralliseksi, jos juo pullon päivässä. Eli kun pitää kohtuuden kaikessa ja kulkee sitä kultaista keskitietä, niin ei voi mennä vikaan missään. 😉

Värikosmetiikka nähdään kaikista vähiten elimistöä rasittavana tai sikiölle ”haitallisena”, kun sitä vastoin hajustetuotteet ja kynsilakat eniten haitallisina hiusvärien jälkeen.

Nykyää kynsilakat ovat aika pitkälti nykyään DBP, tolueeni ja formaldehydi vapaita, mutta kynsilakat sisältävät silti monia erilaisia kemiallisia aineita, jotka eivät ole ikinä hyväksi kenellekään, mutta ovatko ne erityisen haitallisiakaan? Kun 100 % tietämystä ei ole, niin kannattaa käyttää taas sitä omaa maalaisjärkeään ja soveltaa asioita omassa elämässään. 😉

Esimerkiksi kynsilakoissa käytetty formaldehydi on karsinogeeni, joka siis voi aiheuttaa syöpää.

Minä aloin käyttää alkuraskauden aikana Paula’s Choicen 2 % Beta Hydroxy Acid Liquid -happokuorintaa. Ko. kuorinta on salisyylihappoa sisältävää, jota käytetään aspiriinissa, ja sitähän ei suositella raskaana oleville. Keskustelin kuorintahapon käytöstä lääkärin kanssa ja hän sanoi minulle, että koska kyseessä on vähäinen määrä ja ulkoisesti, niin tuotetta voi käyttää. Lisäksi ko. tuote on kosmetiikkatuote, eli se ei voi vaikuttaa liian syvällä ihokerroksissa, sillä muuten se muuttuisi lääketuotteeksi ja myyntioikeus olisi vain apteekeilla. Eli kosmetiikkatuotteet eivät aiheuta suuria riskejä verrattuna lääketuotteiksi luettaviin tuotteisiin. 😉

Pitääkö siis raskaana olevien pelätä kosmetiikkatuotteita? Minusta ei, jos käyttää sitä omaa maalaisjärkeään. Kuten jo mainitsin, niin se kohtuus on tärkeää. Onko kukaan mustavalkoisesti tuomitseva ajatellut miten tärkeää on myös kaikki psykologiset vaikutukset? Jos äiti voi henkisesti huonosti raskausaikana, niin todennäköisintä on, että se on haitallisempaa sikiölle, kuin muutaman kerran hiuksiaan värjäävän äidin henkinen hyvinvointi. Minusta pitäisi enemmän keskittyä siihen, että odottavat äidit voisivat henkisesti hyvin ja olisivat onnellisia. Oman kehon muutokset tälläisinä pinnallisina ja laihuutta ihannoivina aikoina ei ole kaikille helppoa. Ja voi vitsit, miten meistä jokainen odottaja onkaan toisten suurennuslasien alla kaikesta! Mitä me syödään, milloin jne. Aina on joku joka tietää muka sinua paremmin mikä on sinulle ja tulevalle lapsellesi hyväksi. 😉 Itse elän omassa maailmassani ja en edes huomioi toisten kommentteja… en tiedä edes, että olenko saanut sellaisia tällä toisella raskaudella, mutta se kertoo siitä, että osaan suodattaa ja en noteeraa kaikkia paremmin tietäviä. 🙂 Kun tiedän itse mitä teen, niin voin paremmin. 🙂 No, ok… teen monien mielestä liikaa töitä. Teen jopa omasta mielestäni liikaa töitä, mutta niin tekivät naiset vielä 60-luvullakin. 😉 Mummoni aikana ei ollut äitiyslomia, vaan työmaalta lähdettiin synnyttämään ja palattiin takaisin heti muutaman päivän jälkeen. Entäpä silloin, kun oli maataloja ja pelloilta piti korjata vuoden sato talteen… naiset tekivät töitä raskausaikana hyvinkin pitkään. Tietysti vauvoja kuoli ja äitejä kuoli noihin aikoihin paljon enemmän kuin nykyään, mutta se, että kuuntelee omaa kehoaan ja oikeasti toimii sen mukaan, niin ei taaskaan voi tehdä väärin. Jos itse olisin jättänyt Leijonasydän elokuvan projektin väliin tai en jatkaisi teatterilla, tai opiskelupaikassani kampaamossa, niin olisi henkisesti varmaan harmissani ja minulla olisi masis olo. Joten parempi vaihtoehto tämä on, kun voin henkisesti hyvin ja teen sitten vaikka enemmän töitä, kuin olisin enemmän kotona ja synkistelisin ohimenneistä mahdollisuuksistani.

Pointtini on siis, että kannattaa kuunnella sitä omaa sisintään muita enemmän. 😉 Tee valinnat omaksi parhaaksesi, sillä melkein kaikessa pätee, että mikä on sinulle hyväksi, on hyväksi vauvallekin. 🙂

Ainahan jokainen voi vaihtaa kosmetiikkatuotteensa luomuun, jos kokee sillä saavan mielenrauhan ja tekevänsä oikean valinnan. 🙂 Uskon itsekin kyllä, että luonnonkosmetiikka on sikiölle turvallisempaa, kuin monet teollisesti kemikaaleista valmistetut tuotteet. 😉 Kaikki luomut eivät ole sertifioituja, mutta se ei silti tarkoita sitä etteikö sertifioimattomat olisi yhtä laadukkaita ja turvallisia. Monesti kyseessä on se, että kaikki merkit eivät ole hankkineet älyttömän kalliita sertifikaatteja niiden kustannusten vuoksi. 😉

Silti muistuttaisin, että aivan kaikki luonnontuotteet eivät ole 100 % turvallisia odottaville äideille. Joitakin tuotteita ei suositella käytettäväksi tai nautittavaksi odottaville äideille, joten ottakaa aina ensin asioista selvää, jos haluatte olla täysin varmoja turvallisuudesta. 😉 Esimerkiksi inkivääriteetä ei suositella odottaville äideille, mutta en usko inkiväärin aiheuttavan ulkoisesti käytettynä mitään vaaraa sikiölle, kuten voiteessa tai saippuassa.

Taas toitotan, mutta se maalaisjärki mukaan. 😉 Eli omalla järkevällä ajattelulla ja kohtuuskäytöllä ei aiheuta vaaraa itselleen, eikä sikiölleen. 😉

En tiedä kuinka moni tämän kirjoitukseni lukenut odotti, että antaisin yhden ja selkeän tiedon kemikaalien turvallisuudesta raskausaikana. Valitettavasti en koe olevani yhtään sen viisaampi kuin on kukaan muukaan, koska täysin aukotonta tutkimustulosta ei mistään ole. On hyvä tiedostaa riskejä ja muita sellaisia, mutta oikeasti hysteerinen paasaaminen ei ole minun juttuni. En ole mustavalkoinen ajattelija, vaan näen asioissa myös erilaisia harmaan sävyjä. Se on fakta, että keho olisi puhtaampi ilman kosmetiikkaa, mutta entäpä sitten ne kosmetiikan aiheuttamat psykologisesti aiheuttamat hyvät vaikutukset? Niiden tärkeyttä ei pidä unohtaa. 😉 Olen meikkaajana nähnyt lukemattomia kertoja sen miten epävarma ja itseään inhoava tyttö tai nainen katsoo itseään peilistä ihaillen käsittelyni jälkeen ja voi kuinka se ryhti suoristui jne. 😉 Näitä vaikutuksia ei oikeasti pidä vähätellä, sillä maailmassa on kaikki yhteydessä toisiinsa. 😉 Kun voi henkisesti hyvin, voi fyysisestikin paremmin. 🙂

Olisi huisin upeaa saada tästä keskustelua aikaiseksi. Minkälaisia näkemyksiä teillä on aiheesta? Miten toimitte kun olitte/olette raskaana? Kertokaa rohkeasti! 😉 Toivon myös, että JOS tästä syntyy keskustelua, niin kukaan ei lyttää kenenkään tapaa toimia, sillä en halua, että Glitz & Glam on keskustelufoorumeiden tapainen, jossa muutamat kärkkäät arvostelevat ja lynkkaavat ”toisin ajattelijoita”. Aihe on erittäin arka kaikille äideille, joten en halua, että heidän mieltään kukaan tarpeettomasti tahalteen pahoittaa. 🙂

Leppoisaa sunnuntaita kaikille! 🙂

X