Glitz & Glam

Miksi ostaa Suomesta?

Teksti: Minna / Glitz & Glam

Tänään taas vaihtelun vuoksi mielipidekirjoitus. Nostan esiin asian, josta olen kirjoittanut jo 4. kesäkuuta 2012. Eli yli 3 vuotta sitten. Tuon vanhan postaukseni löydät täältä. Tänään tulen kirjoittamaan aivan samoista asioista, sillä aihe on nyt ajankohtaisempi, kuin koskaan. Mutta ensin pohjustus sanomalleni…

Untitled-1

Tälläkään kertaan aihe ei syntynyt tyhjästä. Tämä on hautunut uudelleen nostettavaksi useita kuukausia. Eilen löysin sattumalta Sinivalkoinen Jalanjälki -sivuston. Jaoin Glitz & Glamin Facebook-sivulla valitsemani ajatuksen linkkineen ja mielipiteeni kera. ”Kaunistan, siis työllistän”, oli oikein osuva tällaiselle kauneusbloggaajalle ja kosmetiikkahörhölle. Keskeytin tuon mielipiteeni kirjoittamisen sillä hetkellä, kun Yleltä alkoi pääministerimme puhe koko kansalle. Katsoittehan tuon puheen? Jos et tiedä mistä puhun, niin löydät pääministeri Sipilän puheen täältä. Tuliko teillä puheen katsoneilla jännä tunne? Tuliko sellainen fiilis, että tämä on nyt vakavaa? Melkein, kuin maailmanloppu olisi tulossa ja Suomen toiseksi korkein päämies puhuttelee koko kansaa television välityksellä. Tämähän on meille suomalaisille hyvin harvinaista, että valtiomme suurmies/-nainen puhuttelee meitä vakavan asian tiimoilta television välityksellä. Se tuosta puheesta niin vaikuttavan tekikin.

Sipilä aloitti puheensa pakolaistilanteesta ja kertoi faktoja. En ota kantaa pakolaistilanteeseen. Liikaa tunteita herättävää ja en voi mielipiteelläni olla kaikkien osapuolien kanssa yhtä mieltä. Kuulun kuitenkin sinne kultaiselle keskitielle, koska rakastan sellaista järkevää ja tasapainoista ajatusmaailmaa. Sipilä siirtyi aiheesta kaikista eniten meitä jokaista koskettavaan, eli talouteen ja sen heikkoon tilanteeseen.

furla1

Perjantaina onkin suuri poliittinen mielenilmaisu. Meidän perhettäkin tämä koskettaa, sillä mieheni työpaikka on säpissään perjantaina. Itselläni työt jatkuvat normaalisti, enkä oman autoni ansiosta joudu hankaluuksiin työpaikalle liikkumisen vuoksi. Sen verran otan kantaa, että hallituksen täytyy tehdä jotain, on aivan pakko! On mahtavaa, että meillä vihdoin on pääministeri ja hallitus, jolla on munaa tehdä radikaalejakin päätöksiä. Viime vuosien hallitus vain sysäsi vääjäämätöntä seuraaville hallituskausille. En kuitenkaan pysty kannattamaan hallituksen esitystä talouden nostatukseen ja työn kannattavuuteen. Siinä iskettiin vain tiettyihin ammattikuntiin ja jätettiin sitä mukavampaa työaikaa tekevät etujen huonontamisen ulkopuolelle. Sairaslomakarenssi ensimmäiseltä päivältä saa kannatukseni. Huonosti nukutun yön jälkeen ei jäädäkään omalla ilmoituksella kotiin. Sen lisäksi ne perjantain ja maanantain poissaolot omalla ilmoituksella vähenevät. Sairaslomalla on vain sairastelevat siinä vaiheessa. Seuraavilta 2-9 päivältä 80% palkka ei ole oikein karenssin lisäksi. Liikaa rankaistaan sairastuvia ja pienituloisten talous ei kestä. Ihmiset tulisivat liian huonokuntoisina töihin ja siitä voi seurata (alasta riippuen) vaaratilanteita heille ja sivullisille. Ei hyvä siis. Loppiaisen ja helatorstain muuttaminen palkattomiksi pyhäpäiviksi. Se on ok tässä talouden jamassa. Pakko joustaa jostakin. Sunnuntai- ja ylityölisän pienentäminen. Ei! Minun oikeudentajuuni se ei vaan mahdu. Soini sanoo, että eihän se koske, kuin pientä osaa suomalaisista. No juuri sen vuoksi! Mitkä säästötalkoot ne nämä ovat, joissa vain osa joutuu nipistämään? Ihan sydäntä jääti yh-vanhempien tulonmenetyksien puolesta. Oikeasti kyllä kaikkien, mutta erityisesti niiden, joille menetys olisi liian suuri. Sitä vastoin lomarahan puolitus tuntuu minusta parhaimmalta idealta. Siihen osallistuvat kaikki, eikä lomarahan puolitus kaada kenenkään taloutta. Siinä ei joudu tinkimään lastensa syömisistä, vaan lomamatkoista mahdollisesti. Kenenkään talous tuskin nojaa lomarahoissa, kun taas monien alojen palkka on vedetty niin pieneksi, että työnantaja vetoaa vaan lisien sitten nostavan sitä kohtuullisemmalle tasolle. Mitä sitten tulee lomien lyhentämiseen? No kurjaahan se on luopua eduista, mutta… meille muillekin riittää lyhyemmät lomat.

Asioita, joihin me yksittäiset ihmiset emme voi juuri nyt vaikuttaa. Olemme joo äänestäneet meidän asioista päättävät, mutta jotain ratkaisuja on hallituksemme tehtävä. Se on yksi ja sama millä keinoin talouttamme yritetään elvyttää, aina joku joutuu luopumaan ja päättäjät vääjäämättä joutuvat pyllistämään johonkin suuntaan. Tekemättäkään ei voida nyt jättää, kuten Sipilä sanoi.

tallinnankosmetiikka

Mutta nyt tämän kaiken pohjustuksen jälkeen pääsemme itse aiheeseen. Mitä meistä jokainen VOI TEHDÄ taloutemme eteen? Yksi hyvin oleellinen on suosia kotimaista kaupankäyntiä. Sen sijaan, että suuntaat ebayhin tai jonnekin muualle ostamaan halvemmalla, niin mitä jos ostaisit sen tuotteesi kotimaasta? Maksat siitä hieman enemmän joo, mutta ne sinun rahasi jäisivät tänne Suomeen ja ne hyödyttävät täällä enemmän sinua, kuin siellä ulkomailla. Oletteko huomanneet, että tästä blogista puuttuvat kuumimmat vinkit erilaisiin ulkomaisiin verkkokauppoihin? Toki niistä toisinaan mainitsen ja vinkkaan, mutta etsin linkkaukset aina ensisijaisesti suomalaisilta jälleenmyyjiltä. Jokainen joka ulkomailta haluaa ostaa, niin hän kyllä osaa etsiä ne myyjät. Minä en vain halua olla tukemassa sellaista omalta osaltani. Saan yhteistyöehdotuksia ulkomaisiltakin kauppiailta. Harvoin lähden niihin mukaan, vaikka se eräskin olisi ollut aika huikea yhteistyö. Jos jokin firma toimii ulkomailla, mutta tuotteet myydään Suomessa, se on fine. Muistaakseni vain yhden virolaisen verkkokauppiaan kanssa päätin tehdä yhteistyötä. Teen kyllä toisinaan tilauksia ulkomaille, mutta äärimmäisen harvoin. Arvioisin, että 2-4 kertaa vuodessa tilaan ulkomailta jotain. Sen lisäksi tietysti lomareissuilla teen ostoksia, tietysti!

Kuulostan nyt hieman jyrkältä ja varmasti saan joidenkin teidän kulmat kohoamaan ja vihat niskaani, mutta minun on pakko sanoa tämä ääneen. En tarkoituksella halua kenenkään mieltä pahoittaa, vaan motiivini ovat puhtaasti hyvää tarkoittavat. On hyvin itsekästä ajatella, että ei mulla ole rahaa ostaa Suomesta, kun samaan aikaan jenkkiläisen tai kiinalaisen nettikaupan ostoskoriin tipahtaa yli tarpeiden tavaraa (joihin sitten onkin varaa) ja samalla ajatellaan, että ne muut suomalaiset saavat ostaa Suomesta ja pitää kotimaista myyntiä yllä. Se on erittäin itsekästä ajattelumallia. Jokaisen pitää kantaa kortensa kekoon. Ei voi sysätä vastuuta muille ja pestä omia käsiään siitä. Olen vuosia ollut huolissani tästä ilmiöstä, missä ostetaan jopa euron säästön vuoksi ulkomailta. Entä jos jokainen meistä ajattelisi samalla tavalla? Sen euron tai vaikka kahden kymmenenkin euron säästön vuoksi kaikki ostaisivat ulkomailta. Miten kävisi sinun oman työpaikkasi tai kaverisi? Meidän jokaisen ostokäyttäytyminen vaikuttaa meihin kaikkiin ja lähes kaikkien työpaikkoihin. Kun syntyy työttömyyttä, valtion verotulot vähenevät, mutta kulut kasvavat. Näin ollen myös julkisen sektorin työpaikat joutuvat karsintaan. Kukaan ei ole turvassa! Vaikutukset näkyvät meidän jokaisen arjessa. Rahan pitää liikkua, jotta talous säilyy kunnossa. En koskaan kannusta pihtaamaan rahojaan, vaan se on tehty käyttöä varten. Ei ylivarojen eläen ja ostellen, vaan oman talouden mukaan. En ymmärrä näitä älä osta mitään -päiviä. Miksi pitäisi toisten elannonsaantia sabotoida olla ostamatta mitään?

xz7

Eikö nyt olisi aika luopua more is more -ajatuksesta ja suosia vaikka less is more -ajatusmallia? Ostetaan se tarpeellinen Suomesta. Vaikka se tuote ei olisikaan Suomessa valmistettu, niin pelkästään täältä ostaminen tuo apua. Jonkun täytyy toimia maahantuojana, se tavara kuljettaa kauppaan, jonkun täytyy se myydä, jonkun täytyy markkinoida sitä, jonkun täytyy ylläpitää yleistä siisteyttä jne. Se yksi maskarakin työllistää uskomattoman monta ihmistä ja kun niitä myydään tuhansittain, niin siinä on oikeasti jo kyse jokaisesta meistä. Ruokakaupassa kotimaisuus niin pitkälle, kun se on mahdollista oman varallisuuden ja saatavuuden mukaan. Kaikki on kotiin päin. Enemmän kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kuinka paljon ruokaa menee hukkaan vain sen vuoksi, että se ehtii pilaantumaan jääkaappiin. Se on suurempi rahareikä kotitalouksissa, kuin laadukkaan kotimaisen suosiminen.

Pieniä yrittäjiäkään ei pidä unohtaa. Kymmenen henkkamaukka-puseron sijaan kannattaa joskus sijoittaa yhteen laadukkaasta materiaalista valmistettuun puseroon. Pieni kauppias ei voi kilpailla hinnoillaan suuryhtiöitä vastaan, mutta laadukkuudessa hän voi.

On varmasti sanomattakin selvää, että en tarkoita totaalista ulkomailta tilaamisen lopettamista tai että lomamatkoillaan ei ostaisi edullisemmalla hinnalla tuotteita. Enemmänkin tarkoitan sitä, että pysähdyttäisiin miettimään, että miten minä itse voisin vaikuttaa tähän meitä kaikkia koskettavaan taloustilanteeseen? Nyt kun kauneusblogissa tätä ajatusta puidaan, niin esimerkkinä, että ostanko 1-2 huulipunaa Suomesta vai 10 ulkomailta? Meikkifriikkiä toki houkuttaa se 10, mutta määrää tärkeämpää on se, että minne ne rahat päätyvät? Haluatko niiden työllistävän muuta maailmaa, vai meitä itseämme? Haluatko verovarat meidän kaikkien hyväksi julkisiin palveluihin, kuten terveydenhuolto, koulutus ja kaikenlaiset muut palvelut? Minä ainakin haluan.

En syyllistä, mutta yritän hieman ravistella ja herättää ajatuksia. Me voimme itsekin vaikuttaa, ja kun meitä on monta, niin vaikutus aina vain sitä suurempi. Sinivalkoinen Jalanjälki sanoo, että jos jokainen suomalainen käyttäisi 10 euroa kuukaudessa enemmän suomalaisiin tuotteisiin ja palveluihin, lisäisi se 10000 uutta vuosityöpaikkaa. Pieni teko, mutta sitä suurempi vaikutus kokonaisuudessa.

Lyhyesti vielä kotimaisen suosimisesta ja Suomesta ostamisen hyödyistä:

  • Työpaikkoja säilyy tai syntyy jopa lisää.
  • Verovarat jäävät Suomeen meidän kaikkien hyväksi.
  • Jokainen hankinta Suomesta vaikuttaa moneen toimialaan työllistävästi.
  • Ongelmatilanteissa kuluttajasuoja suojaa ja asiakaspalvelu toimii paremmin.
  • Vaikka olisi kalliimpaa, niin huomaat tekeväsi järkevämpiä ostoksia.

Olisi ihan mahtavaa, jos kertoisitte ajatuksianne kommentteihin. Heräsikö sellaisia, ja minkälaisia, jos heräsi? Vältän liiallista politiikkaa näissä postauksissani, joten sen vuoksi en syvällisemmin kirjoittanut siihen liittyvistä aiheista. Uskonnot ja politiikka ovat sellaisia puheenaiheita, että niissä piilee ”räjähdysvaara”. Tiedän, että tämä on vähän nurinkurista, kun ensin meiltä leikataan ostovoimaa ja sitten yksi kauneusbloggaaja kehottaa ostamaan kalliimmalla Suomesta. Kuitenkin sillä valinnalla autat myös itseäsi. Haastankin kaikki ulkomailta muutaman euron säästön vuoksi shoppailevat talkoisiin. Jokaisen panos on nyt tärkeä! <3

Mukavaa torstaita! Huomenna palataan taas hömpän pariin, jotta elämä ei olisi aina yhtä masentavaa ja vakavaa.

 Seuraa minua Facebookissa, Instagramissa, Bloglovin´ssa, sekä Youtubessa

Lue myös

X