Hiukset

Mineraaleilta suojaava shampoo

28.10.2014 Teksti: Minna / Glitz & Glam

Monet ovat kuulleet, että veden mineraalit vaikuttavat hiuksiemme kuntoon. Vesijohtovesi sisältää mm. kuparia, jota irtoaa kupariputkistosta. Myös luonnonvedessä on kuparia. Kupari kertyy hiuksiin ja hajottaa hiusten proteiinirakennetta. Vaalennetuissa ja vaaleissa hiuksissa kupari näkyy helpommin. Hiukset vihertävät, joka kertoo niihin kertyneestä kuparista. Kupari tavallaan ei ole haitallista, sillä se on luonnon oma mineraali. Kehomme tarvitsee sitä ja kupari vaikuttaa myös meidän pigmentteihin ihossa ja hiuksissa. Kuitenkin suuret määrät kertymää hiuksissa vastaavat samaa rasitusta, kuin UV-säteily tai kemialliset käsittelyt, kuten vaalennus.

On olemassa mineraalishampoita, joilla puhdistetaan hiuksista niihin kertynyttä kuparia, magnesiumia ja kalkkia. Näihin mineraaleihin eivät tavalliset syväpuhdistavat shampoot ole aivan yhtä tehokkaita.

Pantene Pro-V uudisti shampoonsa. Heinäkuusta lähtien myyntiin tulevat Pantene Pro-V:n shampoot ennalta ehkäisevät kuparin kertymistä hiuksiin.

Kuten aina, niin tälläkin teknologialla on hienon kuuloinen nimi, EDDS Antioxidant Damage Blocker. Tämän ko. teknologian kerrotaan toimivan niin, että EDDS-molekyyli vetää magneetin tavoin puoleensa mineraaleja. Teknologiassa kuparijäämiä saadaan neutraloitua ja niitä ei pääse kertymään samalla tavalla hiuksiin.

Kupari on ollut aina kirous vaaleahiuksisille ja niille, jotka vaalentavat hiuksia. Vaalennusta tehdessä voi tulla ikäviä yllätyksiä, sillä vaalennusaine saattaa reagoida yllättävilläkin tavoilla kuparipitoisissa hiuksissa. Siksi kampaajat saattavat pestä hiukset ensin syväpuhdistavalla tai mineraaleja poistavalla shampoolla. Tummahiuksiset saattavat huomata kuparin vaikutukset vaalentuneissa latvoissa ja siinä, että väri haalistuu nopeammin.

Testaamani Pantene Pro-V:n shampoo vaikutti ihan perusshampoolta. Pesee hiukset, vaahtoaa hyvin ja antaa pehmeyttä. Tämä testaamani Repair & Protect shampoo on tarkoitettu vaurioituneille hiuksille. Huomasin shampoon silottavan hiuksen pintaa ja jämäköitävän niitä.

Suositushinta Pantenen shampoille on 2,99 €, eli hyvin edullinen shampoo on kyseessä. Pantenea myydään päivittäistavarakaupoissa, marketeissa ja tavarataloissa. Hyvin helposti saatavasta tuotteesta on kyse. Sitä en tiedä, että onko kaikkialla vaihtunut uudistuneet Pantenen shampoot, sillä se voi vielä viedä aikansa, että kauppojen varastot ehtivät vaihtumaan.

Minulla on sellainen tunne, että meidän vesijohtovedessä ei ole hirvittävän suuria pitoisuuksia kuparia, mutta rautaa epäilen olevan. Meidän perheessä kenenkään hiuksissa ei ole vihertävyyttä, mutta minulla on tuttuja, joiden hiuksissa olen huomioinut kuparia. Hiukset ovat hieman vihertävät. Kaikkien hiuksissa on erilaisia mineraalikertymiä, mutta niiden pitoisuudet vaihtelevat. Syitä vaihtelevuuteen ovat veden mineraalipitoisuudet, hiusten vastustuskyky, hiusten pesun tiheys, käytetyt tuotteet, hiuksille tehdyt käsittelyt jne.

Oletteko huomanneet kuparin tai muiden mineraalien vaikutuksia hiuksissanne?

Tuote saatu blogin kautta.

Kommentit (12)

En valitettavasti. Tämä on asia, johon en ole juurikaan perehtynyt. Veikkaan, että tästäkin asiasta löytyy suuntaan ja toiseen mielipiteitä ja tutkimuksia. Enemmän puhetta on ollut tensidien ja sulfaattien vaikutuksista, joita puhdistavissa aineissa käytetään.

Ihan uusi juttu oli mulle tämä kupari vesijohtovedessä, mutta se voisi kyllä selittää miksi mun mustat latvat ovat muuttuneet syvänpunaisiksi pitkän värjäysboikotin aikana. 😮 Ei siinä, ihanalta se musta näyttää. 🙂

Joo, noita mineraaleja ja kuparia on eniten kaivovedessä, mutta myös vesijohtovedessä. 🙂

Aika jännä shampoo, vaikka nykyään kaikissa tuotteissa tuntuu olevan jotain uutta teknlogiaa. Testasin vasta Doven uutuuutta, jossa on Oxyfusion teknologiaa, joka lupasi yhdistää kosteutuksen ja tuuheat hiukset. Se toimi kyllä ihan hyvin 🙂

Joo, teknologiaa toisen perään. 😀 Oon nähnyt mainoksissa tuon Doven uutuuden. 🙂

Mun kotona oli oma kaivo ja omat vaaleat hiukset oli aina aivan vihreät, jos ei käyttänyt syväpuhdistavia tuotteita ainakin kerran viikossa. Tämän hetkisellä asuinpaikkakunnalla tuota ongelmaa ei onneksi ole havaittavissa.

Jep, kaivovesi sisältää yleensä eniten mineraaleja, mutta ei aina. Se on veikeen näköistä, kun vaaleat hiukset ovat vihertävät.

Onko silikonia? Jos kerta tekee hiuksista sileän tuntuiset jne? Ja onko kampaajani oikeassa kun sanoi minulle että nykyään se silikoni ei ole edes mikään peikko tai paha juttu, vaan ovat kuulemma sellaisia että huuhtoutuvat hiuksista/päänahasta veden mukana. Jäin vaan miettimään..

Terv. Ekaa krt kommentoiva, blogistasi tykkäävä 🙂

No heippa! Kiva, kun kommentoit. 🙂

Tässä on silikoneja (Dimethicone), kuten oikeastaan lähes kaikissa esittelemissäni tuotteissa. Nykyään tulee oikeastaan ilmaistua asia, jos silikoneja ei olisi.

Kampaajasi on oikeassa. En tiedä onko silikonit koskaan olleetkaan pahasta? Onko se ollut vain markkinointikeino vai mistä myytit juontavat juurensa? Sen tiedän, että myytti, jossa kampaamotuotteiden silikonit olisivat parempia, kuin markettimerkkien, alkoi myyntikilpailusta. Siinä kampaamobrändin edustajat halusivat voittaa ja kehittivät tällaisen myytin. Myytti jäi elämään, koska kampaajat saivat sillä selitettyä ei toivottuja tuloksia asiakkaiden hiuksissa ja sillä saatiin myytyä kalliita merkkejä paremmin. Silikoneja on erilaisia ja valmistajat käyttävät erilaisia miksauksia niiden kanssa. Näin meille kuluttajille jää kahlattavaa, että mikä on se mieleisin tuote ja itselleen soveltuvin missäkin tilanteessa.

Silikonit eivät tosiaan kulkeudu verenkiertoon. Ihan kaikkia kosmetiikass käytettäviä silikoneja en tunne ja tiedä, mutta noin pääsääntöisesti kosmetiikassa käytetyt silikonit eivät läpäise ihoa. Toiset kokevat, että silikonit tukkisivat ihohuokoset, mutta tästä ei ole tieteellistä näyttöä. Päinvastoin, silikonien on todettu suojaavan ihoa kosteuden haihtumiselta. Silikoneja käytetään oikeastaan ihoa ja hiuksia suojaavana ainesosana ja niiden levittyvyyttä parantavana. Mutta myös ihoa tasoittavana ja hiuksia selvittävänä.

Jotkut silikonit voivat kertyä hiuksiin, mutta syväpuhdistavilla ne saadaan pois. Minulle on sattunut elämäni aikana vain yksi merkki, joka aiheutti pahan kertymän. Tuosta on aikaa about 15-16 vuotta.

Eli summa summarum: silikonit eivät ole niin pahasta, kuin myytissä väitetään. 🙂 Itse en tulisi toimeen ilman niitä… ja nyt tosiaan puhutaan ulkoisesti käytettävistä silikoneista. Niihin toisiin silikoneihin en ota kantaa, kun ei ole tietoa ja kokemusta. ;D

Olin ennen vaaleahiuksinen ja oli aina ongelmana vihertävät hiukset. Nyt oon pistänyt merkille ettei hiukset peseenny niin hyvin lämpimällä kuin viileämmällä vedellä pestessä. Voikohan sekin johtua kuparista? Jää jotenkin rasvaiseksi..Shampoo on sama. Koitin mieheltä kysellä mistä johtuu mut hänhän omistaa niin vähän tukkaa jottei oikein osannut kertoa kokemuksistaan 😀 tuota shampoota pitää kyllä ostaa testiin 🙂

Hmm… tuo kertomasi on hieman mystinen. En osaa sanoa, että mistä johtuu, mutta hiukset olisi hyvä lopuksi huuhdella viileällä vedellä. Sanotaan, että hiussuomut sulkeutuisi viileästä vedestä. (on kahta koulukuntaa, jossa toiset sanovat, että hiussuomut eivät avaudu ja sulkeudu ja toinen sanoo, että ne avautuu ja sulkeutuu. En oikein tiedä kumpaan koulukuntaan itse kuuluisin?) Viileä vesi lopuksi lisää myös päänahan pintaverenkiertoa. 😉 Lämmin vesi yleensä rasvaa poistavan aineen (esim. Sodium Lauryl Sulfate tai Sodium Laureth Sulfate) kanssa huuhtoo rasvan, joten mystistä tuo kertomasi.

Osaatko sanoa kosmetiikan sisältämän silikonin ympäristövaikutuksista?

-Tiltu

En valitettavasti. Tämä on asia, johon en ole juurikaan perehtynyt. Veikkaan, että tästäkin asiasta löytyy suuntaan ja toiseen mielipiteitä ja tutkimuksia. Enemmän puhetta on ollut tensidien ja sulfaattien vaikutuksista, joita puhdistavissa aineissa käytetään.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *