Avautumisia

Minkälaista on huono kosmetiikka?

26.8.2015 Teksti: Minna / Glitz & Glam

Muistatteko, kun kirjoitin kosmetiikan mainonnasta ja sen epärealistisuudesta? Jos muisti pätkii tai olet missannut postaukseni, niin sen voi halutessaan käydä lukemassa täällä. Tämä aihe saa jatkoa hieman sivuraiteelle hypäten. Tänään pohditaan, että minkälaista on huono kosmetiikka ja ne kuuluisat huonot kosmetiikkatuotteet?

glowmeikit

Aina silloin tällöin minulta joku pyytää esittelyjä niistä huonoista kosmetiikkatuotteista. Mitä enemmän opin ja mitä enemmän tunnen kosmetiikkaa, sen vaikeammaksi tuon toiveen toteuttaminen muodostuu. Haluan nyt hieman avata syytä siihen, että miksi sen toiveen toteutus on minulle vuosi vuodelta vaikeampi. Lähdetään nyt pohtimaan sitä, että minkälaista on huono kosmetiikka? Mikä siitä tuotteesta tekee huonon? Niin ja ennen kaikkea, kenen mielestä se on huono? Minunko?

Haluan nyt kirjoittaa esimerkkejä. Minulla on talvisin pintakuivuuteen taipuvainen iho. Kuvitellaan vaikka näin, että en olisi hoitanut ihoani juuri sille optimaalisilla ihonhoitotuotteilla. Sovitaan, että tässä esimerkissäni olisin käyttänyt rasvoittuvan ihon tuotteita. Liian vahvoja putsareita, alkoholipitoinen kasvovesi, aivan liian kevyitä, jopa mattaavia kosteusvoiteita. Saan testiini tai olen ostanut kokeiluuni jonkun mattaisen meikkivoiteen, jonka sanotaan soveltuvan rasvoittuvalle iholle. Puuteroin vielä reilusti talkkipitoisella puuterilla meikkipohjani. Jokainen kuivaihoinen nyt kiristelee hampaitaan, sillä tuo yhtälö aikaansaa ”haamukiristelyä” poskipielissä. Jokainen tietää, että se ylipuuteroitu, mattainen meikkivoide ei näyttäisi hyvältä ihollani.

Entäs jos käyttäisin kaikki nuo samat tuotteet kesällä, kun ihoni on rasvoittuvampi? Olisiko meikkipohja paremman näköinen? Mitä veikkaatte? Kyllä se vain olisi. Ensimmäisessä esimerkissä meikkivoide ei olisi minulle sopiva, ja sen lisäksi käyttäisin aivan vääriä ihonhoitotuotteita sen hetkiseen tarpeeseen. Voisinko haukkua tuotteen huonoksi, vaikka vika olisi käyttäjässä? Onko tuote huono, jos se ei sovellu käyttäjälleen tai sitä on käytetty ”väärin”? Aivan, ei ole. Täten tuo kuvitellun tilanteen tuote ei olisi huono, vaikka testaisin sen talvella. Todennäköisesti ajoittaisin sen esittelyn kesälle, kun tuote on minulle sopivampi. Tällöin postauksen sisältö saa enemmän mielekkyyttä.

LOrealParisInfallibleLeGloss4

Mikä määrittelee sen, että onko tuote hyvä vai huono? Jokainen käyttäjä sen tekee. Huonoksi nimittely on ehkä vähän väärin. Enemminkin voitaisiin puhua, että itselleen soveltuva ja ei itselleen soveltuva. Eihän mikään ruokakaan ole pahaa. Se ei vain ole sinun makuusi, mutta jollekin toiselle se on maailman suurinta herkkua. Täysin sama kosmetiikassa. Kyseessä ovat makuasiat. Joku haluaa, että meikkituote näkyy yhdellä sipaisulla satojen metrien päähän, kun joku toinen haluaa hienostuneita efektejä. Joku pitää siitä, että tuotteen pakkaus on oltava esteettinen, kun jollekin toiselle halvin on parasta. Lisäksi on sitten ne odotukset – realistiset ja epärealistiset. Niitä epärealistisuuksia aiheuttavat lähinnä kosmetiikan markkinointi, josta tosiaan kirjoitin aikaisemmin. Jos aivan oikeasti uskoo ja olettaa, että ryppyvoide nuorentaa kymmenillä vuosilla, niin varmasti kokee tuotteen huonoksi.

Sitten on vielä nämä, että joku toimii toisella ja toisella ei. Näissäkin usein on kyse siitä, että onko tuote valittu oman iho- tai hiustyypin mukaan. Sen jälkeen vaikuttavat myös kaikki muut tuote X:n kanssa käytetyt tuotteet. Myös ne taidot vaikuttavat jonkun verran. Meikkituotteita käyttäessä tämä seikka tulee erityisesti esiin. Kaikkia tuotteita ei käytetä samalla tavalla, joten pitää löytää ne oikeat levitystekniikat sen tuote X:n kanssa.

naturalcode10

Kyselette jonkun verran minulta vinkkejä omiin ”huoliinne” tai ihan tuotesuosituksia. Minulta ei kannata odottaa suoraa vastausta. Sellaisia ei ole. Niin monet kerrat minulta läheiset kysyy tyyliin näin: – mikä olisi paras meikkivoide? Eihän tuohon voi vastata suoraan mitään. En pystyisi sanomaan edes omaa suosikkiani, sillä sekin vaihtelee fiiliksen, ihon kunnon ja vuodenajan mukaan. On ensin kartoitettava, että minkälainen iho kysyjällä on, minkälaisesta meikkivoiteesta hän pitää ja mitä se saisi maksaa? Mitkä ovat kysyjän kokemat ongelmat aikaisemmin käyttämissään meikkivoiteissa? Minua helpottaa suuresti, jos kysyjällä on kertoa mistä meikkivoiteista hän on pitänyt ja mistä ei, että myös miksi piti tai ei pitänyt? Te blogin lukijat olette osanneet tuotesuosituksia kysyessä tarkentaa enemmän. Sen selkeästi huomaa, että olette tietoisempia monen muunkin asian merkityksestä, kuin ne kysyjät, jotka eivät seuraa kauneusasioita ja lue blogeja.

kubisslondon14

Mutta jos nyt aivan aikuisten oikeasti pitäisi kaivaa esiin niitä huonojakin tuotteita, niin en ihan tiedä millä kriteereillä sen tekisin? Onko olemassa shampoota, joka ei puhdistaisi hiuksia ollenkaan? Onko olemassa meikkivoidetta, joka ei tasoittaisi ihonsävyä millään tavalla? Onko kasvovoidetta, joka ei kosteuttaisi laisinkaan? Entäpä maskaraa, joka ei tekisi mitään ripsille? Sellaisia ei ole omalle kohdalle sattunut. Eri asia on sitten, että onko se meikkivoide minun tai asiakkaani iholle sopiva? Tarvitsenko minä tai asiakkaani hiuksilleen tuuheuttavaa vai silottavaa shampoota? Mutta on niitäkin tuotteita, jotka olen kokenut sen verran heikoiksi yksilöiksi, että en suosittele niitä kenellekään. Nyt nopeasti mietittynä tulee mieleeni pari kuivashampoota. Enkä niin suuresti ihastunut Kubiss Londonin poskipuniin. Mieleeni ei kuitenkaan ole jäänyt mitään todella huonoa tuotetta, enkä oikein usko sellaisiin. On vain erilaisia tuotteita, eri tarpeille ja odotuksille. Niitä sitten löytyy erilaisilla tuoksuilla, pakkauksilla ja hinnoilla. Niistä tulee vain löytää ne itselleen sopivimmat ja itseään eniten miellyttävimmät. Blogit auttavat tässä kohtaa. Niissä voi käydä tutustumassa tuotteisiin virtuaalisesti. Sen sijaan, että lukija keskittyisi kuulemaan siitä, että pitikö bloggaaja tuotteesta vai ei, tulisi keskittyä lukemaan mitä bloggaaja kertoo tuotteesta. Vaikuttaako se ominaisuuksiltaan sellaiselta, että se sopisi sinulle?

Mikä on sinun mielipiteesi ja kokemuksesi? Oletko käyttänyt huonoja kosmetiikkatuotteita? Jos olet, niin millä tavalla tuote oli huono?

Seuraa minua Facebookissa, Instagramissa, Bloglovin´ssa, sekä Youtubessa

Lue myös

Suosittelemme