Glitz & Glam

Mitä syötäisiin?

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

Viikonloppu ja ainainen mietinnän aihe: mitä syötäisiin? Ajattelin lauantain iloksi postata pari menuehdotusta viikonlopulle. *Tämä postaus on höystetty huumorilla ja pilkkeellä silmäkulmassa* Menujen kuvituksina olen käyttänyt kännykällä kuvaamiani ruoka-annoksia, joten valitan hieman heikkoa laatua. Ravintolat ovat ärsyttävän hämäriä paikkoja, eikä niissä ole ajateltu kuvausolosuhteita.

Lauantaina voidaan syödä hieman juhlavammin. Miltä kuulostaisi 7 ruokalajin illallinen?

Lauantain menu

kurpitsapyree

Jos viitsit ja jaksat, niin perheesi varmasti ilahtuu pienestä keittiön tervehdyksestä. Ruokahalun herättelijänä toimii erinomaisesti kurpitsapyré, kera suolattujen pähkinöiden ja grillatun kurpitsan kanssa. Juomasuosituksena aito ranskalainen rosé-shampanja, joka toimii myös aperitiivina.

kampasimpukka

Ensimmäisenä alkuruokana aloitetaan kevyesti. Grillattu kampasimpukka juuriselleripyré pedillä ja omenaa. Pinot Gris on oiva rypälelajike viinivalintaan.

poro

Poroduo jatkaa tätä makumatkaa. Miltä maistuisi poronsisäfile ja poromousse kelta- ja punajuuren kanssa? Piparjuuri antaa kivan tujauksen voimakkaan makuiselle lihalle. Uudenmaailman viineistä löytyy hyviä vaihtoehtoja tälle voimakkaalle makuelämykselle.

merikrotti

Kolmantena alkuruokana jatketaan kalalla. Turskaa ja mätiä, kera pomelon, varsisellerin, hollandaise-kastikeen ja taikinakuoreen paistetun kalanmaksan kanssa. Viognier on oiva rypälelajike tämän aterian juomasuositukseen.

turska

Ensimmäisessä pääruoassa nautitaan merikrottia voimakkaan rapuliemen kanssa. Porkkanapyré ja punajuuret ovat toimiva lisuke tämän makunystyröitä räjäyttävän makumaailman kanssa. Juomasuosituksena hieman yllättävä punaviini, jossa rypälelajikkeena Cabernet Sauvignon.

härkää

Toisessa pääruoassa nautitaan hirvenlihaa, ankanmaksaa, mustia linssejä, palsternakkaa ja yrttilientä. Tumma ja täyteläisen ryhdikäs punaviini maistuu palan painikkeena.

jälkiruoka

Illallinen ei olisi täydellinen ilman jälkiruokaa, joka kruunaa kaiken. Kahden lehtevän keksin väliin piilotetut päärynät maistuvat vaniljakastikkeen, suklaamoussen ja tyrnijäädykkeen kanssa. Koristeena voidaan käyttää tuoreita vadelmia ja karhunvadelmaa. Makea jälkiruokaviini räjäyttää tajunnan illallisen päätteeksi.

On hyvä varata riittävästi aikaa ruokalajien valmistukseen, mutta myös kaiken jälkisiivouksen tekemiseen. Kun kaikki on tehty, voidaan jo aloittaa esivalmistelu pyhäpäivän menua varten. Sunnuntai on vapaapäivä, joten silloin ei kannata liiaksi rehkiä keittiössä. Siksipä voit pihistellä ja valmistaa vain 6 ruokalajia.

 Sunnuntain menu

keittiöntervehdys

Perheesi ehti jo tottua keittiöntervehdykseesi, joten sinulta odotetaan uutta ja mielenkiintoista tervehdystä. Miltä kuulostaisi filotaikinaan pursotettu siianmätimousse? Shampanja on oikein hyvä aperitiivi ja samalla ruokajuoma tämän keittiöntervehdyksen kanssa.

sokerigraavilohi

Ensimmäisessä alkuruoassa nautitaan sokerigraavattua nieriää, osterimajoneesia (kyllä, niitä joita Casanova söi joka aamu miehisyyteensä), tuoreiden kukkien ja heinien kanssa. Täytä lasit uudelleen samalla shampanjalla, jonka olitte avanneet aperitiiviksi.

madekeitto

Näin talvisin lämmin keitto maistuu aina. Kermaisen pehmeä madekeitto mustajuuren kanssa on ihanan lämmittävä ja maistuva alkuruoka. Koristele keitto yrteillä ja mateenmädillä. Valkoviiniksi kannattaa valita pehmeä, mutta täyteläisempi valkoviini. Sauvignon Blanc on usein turvallinen valinta kermaisten ja täyteläisten kalaruokien kanssa, vaikka itse kala olisi vähärasvaisempi.

kania

Ensimmäisenä pääruokana voidaan syödä arkisemmin mehevän juustoista risottoa ja kaniinia. Vahva juusto risotossa vaatii seurakseen täyteläisen ja mausteisen punaviinin, jotta sen aromit pärjäävät juuston aromien rinnalla.

vasikkaa

Toisena pääruokana sunnuntaina voidaan nauttia vaatimattomasti vasikkaa calvados-kastikkeella, perunapyréllä ja pikkukasviksien kera. Punaviininä voidaan juoda samaa, kuin edellisen pääruoan kanssa.

mustikkakohokas

Kohokas, eli soufflé on sunnuntain kohokohta. Mustikka-soufflé, itsetehty vaniljajäätelö, hopeatoffee ja metallihohtoiset pensasmustikat orvokkien kanssa on näyttävä päätös sunnuntain aterialle. Jälkiruokana toimii kevyen raikas, makea kuohuviini tai kevyempi jälkiruokaviini. Muistathan, että kohokas ei odota syöjäänsä, vaan syöjä odottaa kohokasta. Älä valmista tätä etukäteen, vaan vatkaa vaahto ja paista kohokkaat heti viimeisen pääruoan jälkeen.

Jos tuntuu, että viikonlopun menut ovat turhan työläitä, niin ainahan voi mennä ravintolaan tai lähteä risteilylle, jossa nauttia valmiista, pöytään kannetusta ateriasta. Jos tili huutaa tyhjyyttään, koska tuhlasit kaikki rahat kosmetiikkaan, niin voihan sitä nauttia viikonloppuna edullisemminkin hyvää ruokaa.

perinteinenlohikeitto

Perinteinen lohikeitto ei vie aikaa, eikä maksa maltaita. Iso kattilallinen, niin riittää koko viikonlopuksi isommallekin perheelle. Keittoon tarvitaan vain puikulaperunaa, kirjo- tai merilohta, purjoa, kermaa ja tilliä. Kyytipojaksi maitoa ja tuoretta ruislimppua, jonka päälle reilusti voita. Hyvää se tämäkin on.

Rentouttavaa lauantaita kaikille Glitz & Glamin lukijoille! Inspiroitukaa kauniista annoksista ja uusista makukomboista. Huomenna palataan takaisin kosmetiikan ja kauneuden pariin. Luvassa on ensimmäinen 5 parasta -postaus.

P.s. Synttärionnittelut äiti! <3

Vain lohikeitto on itsevalmistettu, muut ovat kuvattu Silja Symphony laivalla, Bon Vivant ravintolassa, jossa kävimme mieheni kanssa helmikuun alussa.

X