Glitz & Glam

Ne paljon parjatut parabeenit

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

Kuinka monelle on tuttua kosmetiikkamainoksissa ja tuotteissa lause: ei sisällä parabeeneja tai parabeeniton? Kaikille varmaankin. Kun sitä aikansa meille on toitotettu, niin mitä olemme ajatelleet? No tietysti sitä, että se on jokin erittäin paha myrkky, jota vain hyvät kosmetiikkamerkit nykyään välttelevät tuotteissaan. Eikö vain?

parabeenit1

Minäkin olin tietämätön ja sorruin monen muun bloggaajan tavoin esittelemään tuotteita, että tämä on nyt sellainen huipputurvallinen, parabeeniton kosmetiikkatuote. Ei tietenkään kukaan niin asiaa ilmaissut, mutta se sanoma on tavallaan ollut sellainen.

parabeenit4

Mitä ne parabeenit nyt sitten oikein olivatkaan?

Parabeeneja käytetään säilöntäaineena kosmetiikkatuotteissa. Niillä on tehokas kyky estää mikrobien kasvua tuotteissa, joka taas antaa tuotteille pidemmän käyttöiän ja ennen kaikkea hygieenistä turvallisuutta. Parabeeneja esiintyy myös elintarvikkeissa – niin teollisesti valmistetuissa, kuin luonnon omissa antimissa. Luonnon omien parabeenien tehtävä on estää esimerkiksi marjoja homehtumasta nopeasti.

Parabeenit eivät kerry elimistöön. Eniten saamme niitä kosmetiikasta ja teollisista elintarvikkeista. Tällä hetkellä EU-alueella on hyvin tarkat rajat parabeenipitoisuuksiin. Noissa rajoissa pysyessä on todettu toistaiseksi, että parabeenit eivät aiheuta terveysriskejä. Parabeeneille voi mahdollisesti allergisoitua, kuten mille tahansa muullekin. Kuitenkin parabeenit ovat todettu hyvin siedetyiksi. Niillä saattaa kuitenkin olla lievää vaikutusta estrogeeneihin ja saattavat lisätä rintasyövän riskiä. Kuitenkin tämä ovat kiisteltyä tutkimustulosta.

Miksi parabeenit muuttuivat niin välteltäviksi?

Tjaa-a… tuohon en tiedä ihan varmaa vastausta, mutta oletan kaiken lähteneen brittiläisen tutkijan tuloksista, joissa parabeenit aiheuttaisivat hormonimuutoksia ja mahdollisesti rintasyöpää. Kun tuollainen tutkimustulos pääsee lehdistöön, niin sillähän sitten revitellään. Kuluttajat saadaan helposti hysterioitua. Sen seurauksena kosmetiikkavalmistajat saavat pyyntöjä ja kyselyjä parabeenittomista tuotteista. Moni näki tässä markkinaraon ja ottivat hyödyn myynnin lisäämiseksi. Mainonnalla hysteria ja epäluuloisuus parabeeneja kohtaan lisääntyi. Sehän on aivan luonnollista, että ajatellaan niissä olevan jotain erityisen kamalaa, kun niitä ei enää käytetä. Kun tällainen buumi lähtee liikkeelle, niin ei sitä tutkimustulosta kyseenalaistavat tai kumoavat tulokset enää saa hillittyä. Kun asia on lähtenyt leviämään, niin se jatkaa sitä nopealla tahdilla. Kosmetiikkavalmistajat tietysti saivat tuotteilleen paremman maineen ja suuremmat menekit. Moni muu valmistaja lähti perässä mukaan. Jopa sellaisetkin tuotteet ratsastivat ja ratsastavat edelleen parabeenittomuudella, jotka eivät välttämättä tarvitsisi sitä tai eivät käyttäisi luonnonmukaisuutensa vuoksi ollenkaan. Luonnonkosmetiikka erityisesti hyödynsi tätä kikkaa markkinoinnissaan.

parabeenit3

Mitä tuli parabeenien tilalle?

Monihan varmasti oletti, että tilalle tuli nyt sitten turvallisempi säilöntäaine. Mietimmekö koskaan, että miksi sitä turvallisempaa ei käytetty jo aikaisemmin? Luonnonkosmetiikalla on aika rajatut mahdollisuudet säilöntäaineisiin. Lähinnä alkoholit ja suolat ovat sallittuja. Kaikkihan varmasti tietävät, että luonnonkosmetiikka säilyy heikommin, koska siinä ei voida käyttää tehokkaimpia säilöntäaineita. Koska kuluttajat alkoivat karttaa parabeeneja ja kosmetiikkavalmistajat halusivat vastata kuluttajien toiveisiin, he vaihtoivat säilöntäaineita. Kaikissa tapauksissa tuo tilalle tullut säilöntäaine ei ollut ns. parempi vaihtoehto.

Allergioiden lisääntyminen

Koko ajatus tästä postauksesta lähti, kun asiakkaakseni tuli nuori henkilö, jolla oli Kathon CG-allergia. Minun tuli tutkia mitkä olivatkaan aineiden ”inci-nimet”. Sen jälkeen alkoikin repertuaalin syynäys. Oli siinä hommaa ja tarkkana sai olla. ”Inci-nimiltään” noita Kathoneja/Euxyl K 100 ovat Methylisothiazolinone (MI) ja Methylchloroisothiazolinone (CMI). Kathonit tulivat uudelleen käyttöön parabeenien välttelemisen vuoksi. Kuten aina sanon, niin jos jokin otetaan pois, niin sen tilalle on laitettava jotain muuta. Kathonien kerrotaan olevan erittäin tehokkaita säilöntäaineita erilaisia mikrobeja, sieniä ja hiivoja vastaan. Hyvin pieni määrä riittää säilöntään, joten pitoisuudet kosmetiikkatuotteissa ovat olleet hyvin alhaiset. Kuitenkin tämä Kathonien paluu kosmetiikkaan aiheutti allergia-aallon, kuten Potilaan lääkärilehti asian ilmaisi. Kun ko. säilöntäaineen käyttöä rajoitettiin 90-luvun lopussa, vähentyi uusien allergioiden puhkeaminen. Yliopistollisten sairaaloiden ja Työterveyslaitoksen potilaiden CMI/MI -allergisten osuus oli vuosina 2000-2004 vain 1%. Vuosina 2011-2013 allergiatapauksia löytyi 9% MI:lle ja 10% CMI:lle. Huikea kasvu noin lyhyessä ajassa, joka selittyy metyyli-isotiatsolinonin ja kloorimetyyli-isotiatsolinonin/metyyli-isotiatsolinonin käytön lisääntymisellä.

parabeenit

Mikä on pointtini?

Pointtina sanon, että kun jotain lähdetään välttelemään, niin kannattaa ensin tutkia. Yksikään taho ei anna asiassa yhtä suoraa ja absoluuttista totuutta, sillä sellaista tietoa ei valitettavasti ole. Kuitenkaan sitä kosmetiikkatietoutta ei kannata perustaa mainonnan pohjalta yksinään. Kaikissa ei-sisällä -mainonnassa on se poistettu ainesosa korvattu jollakin, aina! Turhia ainesosia harvemmin käytetään, ellei se ko. ainesosa ole myynnin lisäämisen kannalta trendikäs. Epäilen, että arganöljy oli/on monessakin tuotteessa vähän niin kun turha, mutta se myy. Tutki siis ensin, että miksi välttelet? Mitä tuon välttelemäsi ainesosan tilalle on tullut? Mitä siitä korvaavasta ainesosasta kerrotaan? Punnitse omassa mielessäsi löytämäsi tiedon perusteella, että mikä vaikuttaa sinusta parhaimmalta.

Sanon myös väärinkäsitysten välttämiseksi, että aina jos jollekin ainesosalle herkistyy, niin sitä sisältäviä tuotteita tulee välttää. Jos epäilee olevansa herkistynyt, niin lääkärille allergiatesteihin.

Vältteletkö jotakin tiettyä ainesosaa? Jos niin miksi? Minulla ei ole tutkittua allergiaa, enkä ole herkistynyt millekään – vielä! Ikinä ei voi tietää koska sellainen tapahtuu? Koska keho saa tarpeekseen, eikä pysty enää käsittelemään sitä? Ajatus, että ei minulle ennenkään tullut mitään, on aivan pöhkö. Allergioihin ja herkistymiin ei yleensä synnytä. Ne kehittyvät kehon kuormituksen myötä. Mutta on minulla pari sellaista, joita välttelen hieman. En halua käyttää voimakkaasti alkoholisia kasvotuotteita. Ne kuivattavat ja tekevät pahaa iholle. Toinen on jojoba hiustuotteissa. En sen suhteen ole ehdoton, mutta jos INCI-luettelon alkupäässä lukee jojoba, niin en osta tuotetta. Tämä on aika pöhkö juttu. Joskus 90-luvulla jojoba oli hittiainesosa hiustuotteissa. Huomasin kuitenkin, että kaikki jojobaa sisältävät aiheuttivat minulle hilseilyä ja hiusten voimakasta rasvoittumista. Silloin totesin syyksi jojoban. Nykyään epäilen syyn olevan jossain muussa. Kuitenkin minulle on jäänyt hassu jäänne noilta ajoilta.

Mukavaa alkanutta viikkoa!

 Seuraa minua Facebookissa, Instagramissa, Bloglovin´ssa, sekä Youtubessa
X