Glitz & Glam

Ö

Teksti:
Minna / Glitz & Glam

Kävisikö teille, että esittelisin jälleen mahtavan tallinnalaisen ravintolan? Viime viikolla esittelin hulppean 14 ruokalajin illallisemme ravintola Artpriorissa (postaukseeni pääset tästä). Tällä kertaa vien teidät ravintolaan, joka ei ole aivan yhtä hulppea, mutta fine dining -paikka tämäkin.

tallinnrestaurant7

Tämän Tallinnan huippuravintolan nimi on helppo muistaa – se on pelkästään Ö. Olemme käyneet tässä paikassa kerran aikaisemminkin ja se oli muistaakseni 3 vuotta sitten. Ö hurmasi meidät, joten mielellämme palasimme sinne uudelleen muutaman vuoden tauon jälkeen.

tallinnrestaurant13

Ö on ollut neljänä vuotena peräkkäin Viron 50 parhaan ravintolan joukossa. Muistaakseni aina ihan kärkisijoilla ja onkin Tallinan yksi arvostetuimpia. Ö sijaitsee Rottermannissa, eli hyvin keskeisellä paikalla. Tarkka osoite on Mere pst 6E. Hyvin moni teistä on kulkenut ravintolan ohi ja moni varmasti tietää samalla kadulla sijaitsevan Scotland Yard pubin.

Ö on tosiaan fine dining -ravintola, mutta hyvin rento ja kotoisa sellainen. Kaikille erityisruokavalioisille vinkiksi: Ö:ssä huomioidaan allergiat ja erityisruokavaliot. Paikka on sen verran muuttunut kolmen vuoden aikana, että nykyään on saatavilla vain erilaisia menuja. Siellä ei ole valittavana alku-, pää- ja jäkiruokia, vaan vaihtoehtoina on kolme eri kokoista menukokonaisuutta. Vaihtoehtoina on 4:n, 5:n ja 7:n ruokalajin menukokonaisuudet. Me otimme 7 ruokalajia, joka maksaa 76 euroa ja siihen mätsäävät viinit, joka oli 66 euroa.

tallinnrestaurant

Ö tarjoilee monien muiden tapaan keittiön tervehdyksen ruokaa odotellessa. Tässäkin paikassa saimme ensin käsien puhdistusta varten kosteat ja lämpimät pyyhkeet. Keittiön tervehdys sisälsi kolme pientä juttua. Vasemmalla on erittäin rapeaksi paistettu lohennahka, keskellä ilmakuivattua kinkkua ja kupissa kylmä juoma, jossa oli kurkkua ja yrttejä.

Juoma oli aika erikoinen. Ei siis ollenkaan huono, mutta erikoinen. Oli jännää juoda kurkulta, sitruunalta ja yrteiltä maistuvaa juomaa.

tallinnrestaurant1

Ensimmäinen alkuruoka oli siikaa ja siian mätiä. Oikein maistuva ja toimiva kokonaisuus.

tallinnrestaurant2

Seuraavana alkuruokana saimme tartarin hirvenlihasta, joka on Saaremaan metsistä.

Kiinnitin huomiota, että jäkälä löytyi tästäkin ravintolasta. Huomioin myös, että täälläkin suositaan nyt erilaisia ”powdereita”, eli onko se sitten suomeksi pölyjä vai puutereita?

tallinnrestaurant3

Leivät olivat aivan mielettömän suloisia! Pienen pieniä vuokaleipiä, jotka olivat lämpimiä.

tallinnrestaurant4

Kolmas alkuruoka on voittanut Suomessa Taste of Finland -kilpailussa. Annos on selleriä eri tavoilla valmistettuna. Kiintoisaa! Varsiselleri ei ole minun juttu, mutta juuriselleriä vielä syön. Jostain käsittämättömästä syystä varsiselleri oli hyvää tässä annoksessa. Tämä annos oli lopulta minun ja mieheni suosikki. Pehmeä juuriselleri, rouskuva varsiselleri ja paahdettu rapea sellerirouhe oli maukas. Suutuntuma oli kiva, kun oli erilaisia tekstuureja ja maku hyvin hieno.

tallinnrestaurant5

Ensimmäisenä pääruokana meille tarjoiltiin sampea. Raikas ja kevyt aloitus pääruoissa. Sampi on muuten hyvin herkullinen kala. Olen tykännyt siitä aikaisemminkin.

tallinnrestaurant6

Toisena pääruokana saimme järveotsalaisella farmilla kasvatettua viiriäistä. Hyvä ja toimiva pääruoka. Viiriäinen on myös raaka-aine, jota ei tule kovin usein syötyä. Hyvin hienomakuinen lintu.

tallinnrestaurant8

Viimeisenä pääruokana meille tarjoiltiin pihviä. En muista enää mitä siitä tarjoilija kertoi, mutta jotenkin pidempään riiputettua tai jotenkin muuten pehmennettyä naudanlihaa.

Ei varmaan yllätä, kun sanon, että oli mureaa ja pehmeää lihaa, jossa oli maut kohdillaan.

tallinnrestaurant9

Pääruokien jälkeen meille tarjoiltiin suunhuuhtelija. En enää muista mitä kaikkea tässä oli, mutta ainakin milk cookie, eli maitokeksiä, joka tuntuu olevan yksi hittituote tallinnalaisissa ravintoloissa. Pohjalla oli jotain raikasta hapanmaitotuotetta.

tallinnrestaurant10

Ja sitten… näimme toisen kerran ”savuefektin”. Artpriorissa edellisenä iltana näimme saman efektin. Ideahan on se, että havujen alla on hiilidioksidijäätä, eli ns. kuivajäätä. Kun päälle kaadetaan vettä/nestettä, syntyy höyryä hiilidioksidijään vuoksi. Instagramistani voi käydä katsomassa videolta edellisen illan efektin. Täällä ravintola Ö:ssä höyry tuoksui koivulle ja saunalle.

tallinnrestaurant11

Samalla saimme nauttia vuohenjuustosta valmistettua jälkiruokaa. Pohjalla oli tuhkakeksin murusia. Tuhka on kanssa selkeästi hittijuttu. Edellisen illan tuhkapihvi oli vähän outo, mutta tuhkakeksi oli loistavaa!

tallinnrestaurant12

Kahvin yhteydessä saimme vähän erilaisia nameja. Olen aivan unohtanut, että mitä ne olivat. Muistan vain, että nuo kuutiot olivat valkosipulisia nameja. Kaikki olivat hyviä, erilaisia, mutta hyviä.

Ö oli jälleen kerran huikea kokemus. Ei haitannut, että olimme jo kokeneet monta juttua edellisenä iltana. Tällä hetkellä näyttää siltä, että trendikkäissä huippuravintoloissa pinnalla ovat hiilidioksidijää, maitokeksit, tuhka, puuterit ja metsänantimet rekvisiittana, sekä syötävänä. Jäkälää tarjoillaan syötäväksikin. Trendit näkyvät usein jokaisessa huippuravintolassa, kun tuodaan asiakkaille niitä uusia kokemuksia ja elämyksiä. Yhdessä vaiheessa oli leipien kanssa tarjoiltavat voit, joita oli erilaisia. Erittäin tyypillinen oli karamellivoi. Nyt leipien levitteet ovat palanneet vähän vaatimattomimmiksi ja on tullut uusia elementtejä tilalle. Kukat annoksissa olivat kanssa yhdessä vaiheessa se the juttu.

Täälläkin menu kasvoi, sillä 7 ruokalajia muuttui 10 ruokalajiksi. Täällä Ö:ssä en tullut niin ähkyksi, enkä humaltunut samoissa määrin, kuin edellisenä iltana Artpriorissa. Todellakin ravintolakokemus oli jälleen joka euron arvoinen. Suosittelen lämpimästi myös ravintola Ö:tä. Tässä vielä linkki ravintola Ö:n sivuille.

Jos minun pitäisi valita Artpriorin ja Ö:n väliltä, niin saattaisin kääntyä Ö:n puoleen aavistuksen enemmän. Siellä on rennompi tunnelma ja eikä yhtä suuruudenhullu menu kaikkine elementteineen. Pidin kyllä Artprioristakin, mutta Ö on vähän kotoisampi vaihtoehto näiden kahden välillä.

Toivottavasti nämä kaksi uutta ravintolapostaustani Tallinnasta ovat olleet jollekin hyödyksi ja toivottavasti tykkäätte lukea näitäkin välillä. Minusta on meinaan virkistävää poiketa pois kauneus- ja kosmetiikka-asioista ja puhua muistakin intohimoni kohteista. 🙂

Oikein mahtavaa viikonloppua! Huomenna onkin jälleen aiheena kosmetiikka ja vuorossa jokaviikkoinen 5 parasta -postaus.

Seuraa minua Facebookissa, Instagramissa, Bloglovin´ssa, sekä Youtubessa

X