Glitz & Glam

Ripsiväri varisee, tuhriintuu tai valuu, miten voisit ratkaista ongelman

Puhutaanko erilaisista ripsiongelmista ja mahdollisista ratkaisuista ongelmiin? Ripsivärin kestävyys, variseminen ja ynnä muut ongelmat voivat johtua erilaisista syistä. Jotta voit ratkaista ongelman, tulee sen olla ensin tiedossa.

Teksti:
Minna / Glitz & Glam
Puhutaanko erilaisista ripsiongelmista ja mahdollisista ratkaisuista ongelmiin? Ripsivärin kestävyys, variseminen ja ynnä muut ongelmat voivat johtua erilaisista syistä. Jotta voit ratkaista ongelman, tulee sen olla ensin tiedossa.
Postaus sisältää mainoslinkkejä

Ongelma: ripsiväri valuu

Oletteko huomanneet, että vesiliukoisia maskaroita käyttäessä tämä ongelma olisi vähentynyt? Itse ainakin olen, sillä aika harvoin enää kohdalleni osuu ripsivärejä, jotka sotkisivat valuen. Tämä johtuu siitä, että kehitys on mennyt eteenpäin, jolloin on pystytty luomaan koostumuksia, jotka eivät lähde ihan helposti valumaan vedestä, vaikka kyseessä olisikin vesiliukoinen maskara.

Mutta kyllähän minulle vasta hiljattain sattui kunnon sotku silmiin. Testasin saamaani näytekokoista *Too Facedin Better Than Sex -maskaraa. Hirvittävän ihana ripsiväri, mutta silmäni vuotivat kylmässä ulkoilmassa, kun aurinko paistoi ja tuuli puhalsi. Jotkut ripsivärit eivät olisi siitä moksiskaan, mutta Better Than Sex olikin sitten sotkenut oikein kunnolla ulkonurkasta ylä- ja alaluomen.

Jos tarvitsee maskaran, joka ei sotke silmien vuotaessa tai vesisateen yllättäessä, on tietenkin luontevaa valita vedenkestävä maskara eli waterproof. Toinen vaihtoehto on suosia ”filmimaskaraa” eli kalvomaisesti ripsen päällystävää maskaraa. Näitä kutsutaan myös 38-maskaroiksi, vaikka kaikki eivät vaadikaan aivan niin lämmintä vettä puhdistuakseen.

Lue myös: 5 parasta 38-maskaraa – Sateen, hien ja itkun kestävät ripsivärit

Joskus on niin, että on löytänyt oman lempparimaskaransa, mutta se ei valitettavasti kestä esimerkiksi vuotavia silmiä. Tällöin maskaran top coat eli päällysmaskara voi olla toimiva ratkaisu. Päällysmaskara tekee suojaavan, vettä hylkivän kerroksen ripsille, jolloin vesi ei saa ripsiväriä leviämään.

Itse pidän eniten *Clarins Double Fix’ Mascarasta. Yksi vinkki on myös käyttää tavallisen vesiliukoisen maskaran päälle kerros vedenkestävää maskaraa. Se toimii samalla idealla, eli tekee vettä hylkivän kerroksen ripsien päälle.

Toisinaan voi olla viisainta selvittää, miksi silmät vuotavat. Heitän tähän vinkkeihini myös tällaisen lähestymistavan. Esimerkiksi kuivat silmät ovat usein herkästi vetistävät. Joskus riittääkin silmien kosteuttaminen, jolloin ratkaisua ei kannatakaan etsiä kosmetiikasta. Kosteuttavat silmätipat tuovat monesti helpotusta vetistäville silmille.

Eri vaihtoehtoja tiivistettynä:

 • Vedenkestävä maskara
 • Filmimaskara/38-maskara
 • Päällysmaskara tai käyttää päälle vedenkestävää maskaraa
 • Silmien kosteuttaja

Lue myös: Panosta tai pihistä: Clarins vs. NYX – Ripsivärin vedenkestäväksi muuttavat top coatit

Ongelma: ripsiväri tuhriintuu

Ripsivärin tuhriintumisen taustalla on hyvin usein rasvoittuvat silmäluomet. Yleensä vedenkestävät maskarat eivät tuo ratkaisua tuhriintumiseen, joka johtuu rasvoittuvista silmäluomista. Mitä itse olen havainnut, niin vedenkestävät maskarat ovat joskus jopa helpommin tuhriintuvia kuin vesiliukoiset maskarat.

Meikin avulla voi parantaa ripsivärin kestoa, jos on taipuvaisuutta siihen, että ripsiväri tuhriintuu. Olen huomannut vuosien saatossa, että pohjustamalla yläluomet ja alaluomelta vain ripsityven alapuolen sekä käyttämällä puuterista luomiväriä päälle, tuhriintuva ripsiväri sotkee ainakin vähemmän, joskus ei ollenkaan.

Tämä johtuu siitä, ettei luomet rasvoitu niin voimakkaasti, jolloin ripsivärikään ei joudu koetukselle. Luomivärin ei ole pakko olla tummaa. Tässä kuvassa minulla on vain hieman ihoani tummempaa mattaluomiväriä alaluomella. Yläluomella onkin sitten vähän tummempaa luomiväriä.

Olen löytänyt ratkaisun tuhriintuviin maskaroihin Sensain maskaran pohjustajasta. Rakastuin joskus aikoinaan Guerlainin yhteen vedenkestävään maskaraan, mutta se tuhriintui minulla ihan järkyttävästi. Niin upeat ripset, mutta kamalasti tuhrua 3-5 tunnin jälkeen ylä- ja alaluomella.

*Sensai 38°C Eyelash Base ripsivärin alle, ja siitä lähtien ei enää tuhriintumista tapahtunut. Sen lisäksi, että Sensain maskaranpohjustaja antaa ripsivärille kestävyyttä vettä ja kosteutta vastaan, se toimii myös rasvoittuvista silmäluomista johtuvaa tuhriintumista vastaan.

Eri vaihtoehtoja tiivistettynä:

 • Silmämeikinpohjustaja ja puuterinen luomiväri.
 • Maskaranpohjustaja, joka parantaa ripsivärin kestoa.
 • Vältä vedenkestäviä maskaroita, mutta tämä ei ole ehdoton neuvo, sillä toiset vedenkestävät voivat olla juuri se ratkaisu ongelmaan.

Lue myös: 5 parasta ripsivärinpohjustajaa – Lisäbuustia ripsiväreille

Ongelma: ripsiväri varisee

Ripsiväri voi varista monestakin syystä. Senhän jokainen tietää, ettei ole mitään varisevia ripsivärejä. Toisilla vain jotkut ripsivärit varisevat, mutta eivät kaikilla! Siksi suosittelut maskaroista, jotka eivät varise, on vähän absurdi. Maskaroita on tuuheuttavia, pidentäviä, vedenkestäviä jne. Mutta niitä ei voi universaalisti kategorisoida variseviin ja ei-variseviin.

Minulla meni ripset huonoon kuntoon saatuani nuorimmaiseni. Liittyi luultavasti hormonien heittelyyn. Hiukseni eivät ohentuneet, mutta ripseni muuttuivat lyhyemmiksi, harvemmiksi ja suoristuivat. Silloin kaikki maskarat varisivat – siis nekin, jotka eivät koskaan ennen olleet varisseet.

Myöhemmin olen sitten tajunnut, että ripsikarvojen karheus ja kuivuus myös vaikuttavat siihen, mitkä maskarat varisevat.

Lue myös tuskaista avautumistani vuodelta 2013, kun ripseni olivat heikossa kunnossa.

Yksi keino on hoitaa ripsiänsä. Hoitavat ripsiseerumit parantavat silmäripsien kuntoa. Oma suosikkini on BTB13 Eyelash Serum, mutta ihan hyväksi olen havainnut edullisemman *Mavalan hoitavan ripsiseerumin.

Silmäripsiä voimakkaasti kasvattavat seerumit eivät välttämättä auta tässä tapauksessa, koska niiden toimintaperiaate on erilainen. Niissä usein ripsikarvojen elinkaaresta tulee pidempi, joka tarkoittaa myös ”vanhempia” ripsikarvoja. Tällöin ripset ovat pidemmät, mutta usein hieman hauraammat kuin lyhyempinä olivat.

Mutta jos ei halua lisätä tuotearsenaaliansa, kannattaa taputella käyttämäänsä silmänympärysvoidetta myös ripsien päälle. Silmänympärysvoiteekin kosteuttavat ripsiä ja antavat niille pehmeyttä sekä joustavuutta. Voit esimerkiksi taputella silmänympärysvoiteen ripsien päälle aina yöhoidoksi. Päiväkäytössä ei kannata, jos meinaat laittaa ripsiväriä. Tällöin ripsivärin kestävyys voi heikentyä, jos ripset ovat ns. ”rasvaiset”.

Lue myös: Miten vahvistaa ripsiä? Nämä kaksi olen havainnut toimiviksi

Jos silmäripset ovat luonnostaan kuivat ja karheat, ei niiden ominaisuutta oikein pysty muuttamaan. Vähän sama kuin hiuksetkin. Jos sinulla on kuiva ja karhea hiuslaatu, ei se hoitoaineilla muutu, vaikka tuntumaa voikin parantaa tuotteiden avulla.

Huomasin meikkaajan työssäni, että karheille ja jäykille ripsille toimii parhaiten kosteampi maskaramassa. Vielä parempi, jos maskara on hoitava.

Minulla itselläni on sen verran liukas ripsen pinta, että liian vetinen koostumus maskarassa ei toimi ollenkaan. Mutta asiakkaani, joilla oli karheat ripset, vetisempi maskara loihti näyttävät ripset. Hyvin usein vedenkestävät maskarat ovat vetisempiä koostumukseltaan. Niistä saattaa löytyä ratkaisu ongelmaan.

Vastaavasti olen havainnut, että filmi- ja 38-maskarat saattavat varista kuivilta ja karheilta ripsiltä. En sano, että kaikilla, mutta aika monilla on ollut niin. Minulla ne eivät koskaan varise, mutta minulla onkin liukas pinta ripsissä. Ilmeisesti koostumus ei pääse tarttumaan kuivalle ja karhealle ripsen pinnalle, joten se rapisee pois.

Eri vaihtoehdot tiivistettynä:

 • Ripsienhoitoaineet ja hoitavat ripsiseerumit
 • Silmänympärysvoiteen taputtelu myös ripsille
 • Hoitava ja kostea ripsivärin koostumus
 • Vältä filmi- ja 38-maskaroita

Unohdinko jonkun vinkin? Onko sinulla jokin vinkki lisättäväksi? Kerro siitä kommenteissa!

 

Lue myös:

5 parasta ripsiväriä kasvomaskia käytettäessä

Vaikuttaako ripsivärin harja lopputulokseen? Katso kuvat!

Ripsivärivinkki pihistelijälle – Edullinen maskara ja pohjustaja

X