Mainos: Santen
Mainos | Santen Glitz & Glam

Näin ennaltaehkäiset ja hoidat silmäluomen tulehdusta

Silmäluomen tulehdus on herkästi uusiutuva ja ikävä vaiva. Se harvoin on kuitenkaan vakava. Hoitamattomana tulehdus kuitenkin voi johtaa muihin ongelmiin tai se voi pahentua, kuten minulle kerran kävi.

Teksti:
Santen

Kaupallinen yhteistyö Santen

Silmäluomen tulehdus on herkästi uusiutuva ja ikävä vaiva. Se harvoin on kuitenkaan vakava. Hoitamattomana tulehdus kuitenkin voi johtaa muihin ongelmiin tai se voi pahentua, kuten minulle kerran kävi.

Silmäluomen tulehdus ei ole leikin asia

Minulle kävi näin. Vieläkin kauhistuttaa tuo kuva silmäluomestani. Minulla on ollut muutama silmäluomen tulehdus elämäni aikana, mutta yleensä ne ovat menneet kotihoidolla ohi, eikä muutaman päivän jälkeen ole ollut ongelmaa. Toisin kuitenkin kävi, kun matkasin kesällä 2018 Turkkiin. Loman alussa oikeanpuoleisen silmäni yläluomi tuntui kihelmöivältä ja kuumottavalta. Pienen pieni turvotus tuntui ripsirajassa, keskellä silmäluomea.

Koska minulla oli ollut aikaisemminkin vastaavia, en huolestunut. Kunnes sitten seuraavana päivänä heräsin tuon näköisenä kuin kuvassa olen. Tulehdus levisi niin pahaksi, ettei paikallisen lääkärin määräämät lääkevoiteet auttaneet, vaan lopulta minun oli välttämätöntä aloittaa suunsisäinen antibioottikuuri. Luultavasti Turkin kuumuus ja kosteus oli tulehdukselle otollinen olosuhteiltaan, kun se niin nopeasti eteni näin pahaksi.

Koko lomareissuhan siinä meni vähän ikävissä tunnelmissa, ja vasta kotiinlähtöpäivänä näytin edes hieman inhimillisemmältä. Silmäluomeni reistaili pitkään, vaikka tuo pahin vaihe oli selätetty. Noin kuukausi tulehduksen alkamisesta jouduin käväisemään lääkärillä uudelleen. Sain jälleen lääkevoiteet edelleen muhivaan tulehdukseen.

Ikävinä jälki-ilmiöinä tulehduksesta minulla lähti ripset melkein kokonaan tulehduksen pahimmalta alueelta, ja siinä oli pieni pahkura vielä vuosi tulehduksen jälkeenkin. Se ei onneksi näkynyt enää, mutta kokonaisuudessaan toipuminen tuosta tulehduksesta kesti toista vuotta.

Miten ennaltaehkäistä silmäluomen tulehdusta meikkaavan näkökulmasta

Silmäluomen tulehdusta voivat aiheuttaa hyvinkin monet tekijät. Hygieniasta huolehtiminen on kuitenkin yksi avaintekijöistä.

  • Meikkaa aina puhtain käsin, käsihygienia on lähtökohta.
  • Meikkaa puhtailla meikkisiveltimillä. Kun meikkisiveltimesi ovat puhtaat, pysyvät myös meikkituotteesi hygieenisinä.
  • Teroita kynät tai pyyhkäise niiden pinta paperiin aina ennen käyttöä.
  • Vaihda ripsiväri riittävän usein. Tyypillisesti kosmetiikkavalmistajat lupaavat kuuden kuukauden käyttöaikaa, mutta tarkista asia aina pakkauksesta.
  • Heitä pois meikkituote, jonka koostumus tai tuoksu on muuttunut merkittävästi — siitäkin huolimatta vaikka tuotteen avaamisesta olisi kulunut vähemmän aikaa kuin valmistaja lupaa tuotteen säilyvän.
Silmäluomen tulehdus

Miten hoitaa silmäluomen tulehdusta

Mitä tehdä, jos kaikista ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä huolimatta saa silmäluomen tulehduksen?

Silmäluomen tulehduksen oireita voidaan hoitaa. Puralid Lipogel voi rauhoittaa ja lievittää silmäluomen tulehdusta. Se on valmiste, joka rauhoittaa ja puhdistaa silmäluomia sekä silmänympärysihoa.

Silmäluomen tulehdus

Yleiset silmäluomen tulehduksen oireet

Silmäluomen tulehduksen oireet voivat aaltoilla, eli niitä tulee ja toisinaan oireet katoavat. Toisinaan oireet voivat pahentua, kuten minulle kävi kesällä 2018.

 • Silmät saattavat olla arat, kutisevat, kirvelevät tai hiekkaisen tuntuiset.
 • Silmäluomet saattavat olla turvoksissa, kuumoittavat, punaiset, tulehtuneet tai rasvaiset.
 • Silmät saattavat rähmiä ja luomet voivat takertua yhteen, etenkin herätessä.
 • Silmäluomissa voi olla hilsettä.
 • Silmäripsien tyveen voi muodostua karstaa.
 • Silmäluomien rauhaset (Meibomin rauhaset) saattavat tukkeutua.

Annostele pieni määrä Puralid Lipogeliä sormenpäähän

Kädet tulee pestä huolellisesti ennen Puralid Lipogelin käyttöä. Sormelle annostellaan pieni määrä geeliä.

Puralid Lipogel on koostumukseltaan nimensä mukaisesti geelimäinen. Koostumus on helppo viedä silmäluomelle sormen avulla. Geelissä on käytetty ihoa rauhoittavia, mikrobeja torjuvia ja ihoa suojaavia ainesosia, jotka auttavat lievittämään alkaneen tulehduksen oireita.

Levitä geeli silmäluomelle

Geeli levitetään silmäluomelle varovasti pyörittelevällä liikkeellä. Varo geelin joutumista silmiin. Geeliä käytetään vain silmäluomien alueelle.

Pyyhi geeli silmäluomelta

Anna Puralid Lipogelin vaikuttaa hetken aikaa, jonka jälkeen silmäluomi pyyhitään esimerkiksi vanulapun avulla. Geelin irrottama karsta pyyhkiytyy samalla pois.

Toista puhdistava käsittely kaksi kertaa päivässä. Jos oireet eivät kotihoidolla helpota tai ne pahentuvat, silloin ehdottomasti lääkäriin!

Älä käytä silmämeikkiä oireiden aikana!

Kun silmäluomen tulehdus oireilee, silmämeikin käyttö ei ole suositeltavaa. Kannattaa suosiolla jättää rajaukset ja ripsivärit laittamatta. Panosta tällöin kasvomeikkiin, kuten kulmiin ja huuliin.

Myös piilolinssien käyttöä tulee välttää oireiden aikana.

Oireiden helpotettua

Kun oireet helpottavat, voit jälleen meikata silmäsi tavalliseen tapaan. Huolehdi silti jatkossakin silmäluomiesi sekä meikkausvälineiden ja meikkien puhtaudesta.

Nykyään tiedän, mitä käytän apuna, jos silmäluomen tulehdus oireilee.

Tutustu Puralid Lipogeliin!

X