Minulla on jonkun aikaa hautunut takaraivossa juttu, josta tahdon kirjoittaa ja tänään minä siitä julkaisen postauksen.

Postauksen tarkoitus ei ole moralisoida, syytellä, osoitella tai käännyttää ketään. Haluan vain kirjoittaa aiheesta, joka on noussut minulle melko tärkeäksi tällä hetkellä.

Kun minä 1,5 vuotta sitten uskalsin aloittaa ulkomailta tilailut, niin en enää muuta tehnytkään. Ostin aina sieltä mistä halvalla sain ja monesti täysin turhaa, mutta kun sain niin HALVALLA! Löysin paljon uusia kosmetiikkamerkkejä, joita ei Suomesta saa. Innostukseni nettishoppailuun ulkomailta vei mukanaan ja huomasin pyöriväni joka päivä jossakin nettikaupassa ja tilailin monesta paikasta. Oli aina niin jännittävää odotella paketteja saapuvaksi. 🙂 Ihan kuin joulu olisi ollut aina kun paketteja saapui. Tällä hetkellä omistan TODELLA paljon minulle täysin turhaa, joista meinaan kyllä vielä hankkiutua eroon.

Nyt kun alkuhuuma ulkomailta halvimman tilailussa on laantunut, niin minulle on herännyt uusi tapa. Ostan tällä hetkellä melkein kaiken suomalaisilta verkkokaupoilta tai ihan liikkeistä. Ostan tai tilaan vain itselleni ”tarpeellisia” ja itseäni oikeasti kiinnostavia tuotteita.

Jos suomalaisia kosmetiikkamerkkejä olisi enemmän, olisi varmasti enemmän myös suomalaisia tuotteitakin joita käyttäisin. Valitettavasti vielä ei ole kovinkaan montaa suomalaista kosmetiikkatuotetta, jotka olisivat minusta ne ”parhaimmat”, mutta niitä hyviä on löytynyt. 😉

Lumenella on erittäin hyviä voiteita, MSCHICillä Baked Mineral Foundation on ihan parhaimpia meikkipohjatuotteita, Four Reasonsin hiustenhoito ja -muotoilutuotteet ovat erittäin hyviä ja toimivia, Let me be*:n shampoo on niin ihanan pehmeästi vaahtoavaa ja hyvin pesevää, Frantsilan kasvokuorinta on mekaanisista kuorinnoista minun yksi suosikeistani, FLOW kosmetiikalla on monta hyvää ja kivaa luomutuotetta, Cailap valmistaa ihan loistavia Mariela Sarkima -siveltimiä, Iberon meinasin aivan unohtaa… monta edullista korua ja hiuslenkkiä on tullut osteltua Iberolta.

En siis tietenkään voi käyttää 100 % suomalaisia kosmetiikkatuotteita. Valitettavasti täältä löytyy vielä liian vähän tuotteita ja valmistajia, jotta vaatimustasolleni löytyisi kaikki tuotteet vain suomalaisilta valmistajilta. Mutta ne ulkomaisten merkkien tuotteet voisi ostaa Suomesta jos vain mahdollista? Eikös vain? Olen päättänyt suosia pääsääntöisesti suomalaisia kauppiaita. Haluan listata syitä miksi se minusta kannattaa.

– Voin luottaa 100 % suomalaiseen verkkokauppiaaseen.
– Asiakaspalvelu yleensä toimii hyvin.
– Mahdolliset palautukset ovat mahdollisia ja niistä saattaa saada hyvitystäkin.
– Kauppias saa siitä elantonsa, jolla maksaa asumisensa, ravintonsa ja kaiken muun saman mitä meistä jokainen elämässään tarvitsee, mutta siihen tarvitaan euroja.
– Suomessa tarvitaan liikevaihtoa, työtä työtätekeville, verotuloja jne. jne. jne.

Jos jotakin huonoa haluaa löytää Suomesta ostamiseen, niin en kyllä keksi mitään muuta, kuin sen, että hinnat ovat kalliimmat ja täältä ei saa ihan sitä kaikkea kuin maailmalta.

Entäpä sitten huonoja puolia ulkomailta tilailuun?

– Verkkokauppa tai myyjä saattaa olla huijari ja et saa koskaan mitään tilausta, mutta rahat katoavat luottotililtäsi.
– Asiakaspalvelu toimii toisissa firmoissa, toisissa ei.
– Palautukset ja hyvitykset ovat harvemmin mahdollisia. Tai ovat kyllä, mutta joudut itse maksamaan postikulut palauttaessasi viallisen tuotteen saadaksesi uuden tilalle. Tällöin postimaksut nousevat niin kalliiksi, että ei vain kannata. Halvemmaksi tulee tilata vain uusi tuote.
– Kauppias saa taas elantonsa, mutta kauppias ei asu Suomessa, eli hän käyttää rahansa elämiseen muualla. Eli kannatat ulkomaalaista myyjää ja ulkomaalaista taloutta ja viet sen pois Suomesta.

Eli syy miksi jutun kirjoitan on se, että toivon edes jonkun ostavan meikkivoiteensa tai ripsivärinsä Suomesta, vaikka sen olisikin saanut muutaman euron halvemmalla maailmalta. Jos jokainen tämän lukenut jättää tilaamatta yhdenkin kosmetiikkatuotteen maailmalta ja ostaisi sen Suomesta, niin silläkin on jo merkitystä kosmetiikkaa valmistavan tai myyvän kannalta täällä Suomessa. Meidän kuluttajien päätökset ja teot vaikuttavat meihin itseemme uudelleen niin monen mutkan kautta.

Vaikka kirjoitinkin suomalaisten tuotteiden ja Suomesta ostamisen puolesta, niin meinaan kyllä toisinaan tehdä tilauksia ulkomaillekin, mutta en hae sieltä ensisijaisesti enää nykyää.

Kenenkään ei tarvitse minulle perustella, että miksi tilaa ulkomailta. Ymmärrän oikein hyvin, että varallisuus ei anna periksi ostaa Suomesta. Halusin ehkä enemmänkin herätellä ajatuksia ja erityisesti minun tapaisissa kuluttajissa. Vaikka en ole rahoissani ja tiukkaakin toisinaan on, niin en osta enää ihan turhaa halvalla ulkomailta, vaan hankin oikeasti hyvän ja minulle tarpeellisen tuotteen Suomesta. 10 euron säästö muutamasta tuotteesta ei anna minulle enää yhtä hyvää mieltä, kuin se, että tiedän olleeni yksi heistä ostajista, josta joku kauppias täällä Suomessa saa elantonsa.

Vetoankin jokaiseen sen verran, että miettikää ihan pieni hetki ennen kun teette päätöksen siitä, että tilata/ostaako Suomesta ja kannattaa oman kotimaamme taloutta vai tilatako ulkomailta ja ”viedä raha pois Suomesta”. Oikeasti pisaroista se merikin on syntynyt.

Elintarvikkeissa suosin noin 90 % kotimaisuutta, mutta pukeutumisessa melko huonosti. Tietysti ostan vaatteet Suomesta, mutta valmistusmaat ovat yleensä Kiina, Indonesia, Thaimaa jne. Kotimaisia vaatteita on melko vähän myynnissä ja sitten niiden pitäisi vielä miellyttää silmää ja olla sopivia minulle. On hieman hankalaa… vaateteollisuus on kadonnut Suomesta lähes kokonaan. Enää saatavilla on vain suomalaista desingia ja sitä ei kyllä tavalliset taatelintallaajat pysty ostamaan käyttövaatteikseen. Hankalaa on siis suosia edes jossain määrin suomalaisuutta, mutta ainahan sitä voi yrittää tehdä ”parempia” valintoja.

Olisi kiva kuulla teidän omista ajatuksista. Onko muita jotka yrittävät suosia suomalaisia tai suomalaisuutta?

Tiedättekö mitä? Tänään on pian alkavan oppisopimussuhteen allekirjoitustilaisuus!!! Hihii! 🙂 Voi, että se alkaa olla niin totta, että minä olen kohta parturi-kampaajaksi opiskeleva meikkaaja-maskeeraaja. 🙂 Hieno fiilis!

Mukavaa viikkoa kaikille! Toivottavasti viikosta tulisi kesäinen ja lämmin… 😉

X