Oletteko kukaan koskaan tehneet itse kasvonaamioita tai hiustenhoitotuotteita? Itse olen lapsena ja teininä sekoitellut hunajaa ja kaurahiutaleita ja haudutellu saunanlauteilla itseäni kokovartalonaamiossa, että myös käyttänyt munamaitoa hiuksille antamaan kiiltoa. Aikuisiällä olen monesti tehnyt vartalolle kuorinnan suola-öljyseoksella. Itse tehdyillä hoitotuotteilla voi vältellä turhia teollisia kemikaaleja ja on helpompi olla varma siitä, että tuote on luomua, kun ostaa tarvikkeet luomuna. Raaka-aineiden eettinen viljely, valmistus jne. on helpompi varmistaa hankkimalla kotimaisista tai reilun kaupan tuotteista. Myös tuotteen sisällöstä on helppoa olla varma, kun tietää mitä on kupissaan sekoitellut.

Minua jokseenkin kiinnostaa itse tehnyt naamiot ja ihonhoitotuotteet, sillä monissa elintarvikkeissamme (joita kosmetiikkateollisuuskin käyttää) on vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja ja muitakin tärkeitä ravintoaineita. Omalla kohdalla tälläinen koti-kemistinä toimiminen on kausiluontoista. Toisinaan kokeilen ja käytän paljonkin, mutta useimmin turvaudun valmiisiin kosmetiikkateolisuuden purkkeihin ja purnukoihin. Ihan kivaa vaihteluahan nämä koti-sotkotukset on ja niitä voi käyttää myös hätäapuna tai sitten miksei joku omistautuisi asialle täysin kokonaan. Sellainen yleensä vaatii elämäntapaa ja silloin elintavat ja valinnat ovat muutenkin eettisemmät ja luonnonmukaisemmat. 

Vartalon ja kasvojen kuorinta suolalla
Meri- tai ruususuolaa
Kylmäpuristettua öljyä, esim. oliiviöljyä
(halutessa voi lisätä aromaattista tuoksuöljyä antamaan ihanaa tuoksua)
Sekoita suolan joukkoon haluamaasi öljyä ja tee seoksesta paksua. Kuori vartaloasi seoksella suihkussa käynnin yhteydessä.
Ruususuolaa saa tänä päivänä melkein kaikista marketeista ja ruokakaupoista. Ruususuolassa on merisuolaan verrattuna enemmän mineraaleja, joita kehomme tarvitsee. Iho imee kehoon suolan mineraalit, jolloin kuorinnasta tulee myös kehoa sisäisesti hoitava toimenpide.
Kasvoille kuorinnan voi tehdä hienontamalla ensin suolan myllyllä tai huhmarilla, jotta suola olisi hienompaa kasvojen kuorintaa varten.
Hunajan käyttö kehon- ja ihonpuhdistukseen saunassa
Kaupoissa on myynnissa ihan tarkoitukseen tehtyä saunahunajaa, mutta ihan yhtälailla tähän tarkoitukseen soveltuu tavallinen syötäväkin hunaja.
Hiero hunajaa vartalolle ja/tai kasvoille ja hauduta itseäsi saunan lämmössä. Hunaja sulaa lämmössä iholle ja imee itseensä kehosta hien mukana kuona-aineita. Hunajan joukkoon voi sekoittaa kaurahiutaleita (mitä vähemmän käsiteltyjä, sen parempi) ja levittää vartalolle. Hauduttelun jälkeen kaura-hunajaseoksella voi tehdä kevyen kuorinnan vartalolle ja huuhdella pois.
Hunajassa on myös antibakteerisia ominaisuuksia.
Kiiltävät ja terveet hiukset kananmunalla 
 Kananmunan käyttö hiuksille hiustenpesun yhteydessä antaa kiiltoa ja pehmeyttä hiuksille. Itse käytin joskus seosta johon tuli 1-2 kananmunaa ja 1 dl maitoa. Olen joskus lukenut jostain, että Catherine Zeta-Jones käyttäisi kananmuna-olutseosta hiustenhoitoon. Myös pelkän kananmunan käytöstä olen lukenut.
Pese hiukset shamppoolla ja huuhtele. Valele hiuksille kananmunaseos ja huuhtele hetken päästä haalealla vedellä. Älä käytä kuumaa tai liian lämmintä vettä, sillä kaikkihan tietää, että kananmuna hyytyy jo melko alhaisessa lämpötilassa, eli saunaan ei missään nimessä kannata mennä! Ellei halua kokkelia hiuksiinsa. ;D Käytä haluamaasi hoitoainetta kananmunan poishuuhtelun jälkeen.
 Kurkku ja jugurtti

Kurkku on varmasti kaikille tuttu kasvojen hoidossa. Kurkku supistaa ihohuokosia ja saa ihon tuntumaan kiinteämmältä ja sileämmältä. Kurkkua voi käyttää siivuina tai kurkun voi raastaa, soseuttaa tai vaikka ottaa pelkän veden talteen, jota säilyttää jääkaapissa ja käyttää kasvoveden tavoin. Säilyvyysaika toki on vain muutaman päivän. 

Kurkkuraasteen joukkoon voi myös sekoittaa maustamatonta jugurttia ja vaikka lisäksi hunajaakin.
Mautamattomasta jugurtista voi tehdä monenlaisia naamioita sekoittamalla joukkoon:
Kurkku – puhdistaa ja virkistää
Banaani – kosteuttaa
Avokado – ravitsee
Sitruuna – auttaa rasvoittuvaan ihoon
Ärtyneet ja/tai turvonneet silmänympärykset
Kurkkusiivut ovat oiva apu rauhoittamaan ärtynyttä ihoa ja ne myös laskevat turvotusta. Toinen hyväksi havaittu konsti on vihreä tee. Liota teepusseja kylmässä vedessä, purista ylimääräinen vesi ja aseta silmille. Toimii  minun herkälle silmänympärysiholle. 😉  

Tässä oli joitain ohjeita joita olen itse käyttänyt ja kokeillut.

Kirjoitan myös muita ohjeita, jotka ovat joskus lahjaksi saadusta kirjastani Hyvän olon viikonloppu -kauneutta ja virkeyttä kotikonstein. Kirjoittaja: Anna Selby. Ohjeissa on käytetty erilaisia eteerisiä öljyjä, joita myy monet hyvänolon keskukset, luomutarhat, luontaistuotekaupat ja nettikaupat.

www.eboutique.fi
www.lootuskauppa.fi
www.vihreakosmetiikka.fi

jne. jne. Kauppoja löytyy. Myynnissä on myös kaikenlaista muutakin raaka-ainetta, jos oikein innostuu koti-kemistiksi. 😉

Puhdistusnaamiot

Sekoita ainekset naamiota varten ja levitä puhtaille kasvoille. Älä levitä silmänympärysiholle. Anna vaikuttaa 10-20 minuuttia ja huuhtele pois.

Kuivalle iholle:
2 tl kirkasta juoksevaa hunajaa
2 tippaa laventeliöljyä
2 tippaa ruusuöljyä
Sekoita hyvin
Normaalille tai rasvaiselle iholle:
2 tl maustamatonta jogurttia
2 tippaa sitruunaöljyä
2 tippaa sypressiöljyä
Sekoita hyvin.

Kasvovedet

50 ml pullotettua vettä suihkepulloon, jonka joukkoon lisätään muut aineet oman ihotyypin mukaan. Ravista öljyt keskenään ja suihkuta kasvoille ja kaulalle.

Normaalille tai kuivalle iholle:
4 tippaa laventeliöljyä
4 tippaa ruusuöljyä
2 tippaa geraniumöljyä
Ravista voimakkaasti.
Rasvoittuvalle iholle:
4 tippaa laventeliöljyä
4 tippaa vetivertöljyä
2 tippaa bergamonttiöljyä
Ravista voimakkaasti.

                            
Öljyhoito kasvoille

Kaikkien ihotyyppien hoitoöljyinä toimii peruspohjana 50 ml jotakin kylmäpuristettua kasviöljyä (oliivi, manteli, auringonkukka, kookos jne.), johon eteeriset öljyt sekoitetaan. Määrästä riittää useampaan käyttökertaan. Öljyhoitoa voi käyttää kasvoille yövoineen tavoin tai antaa vaikuttaa muutaman tunnin ja puhdistaa pois.

Kuivalle iholle:
10 tippaa ruusuöljyä
10 tippaa laventeliöljyä
5 tippaa ruusupuuöljyä
Normaalille tai rasvaiselle iholle:
10 tippaa sitruunaöljyä
10 tippaa laventeliöljyä
5 tippaa sypressiöljyä
Vanhenevalle iholle:
10 tippaa frankinsensiöljyä
10 tippaa neroliöljyä
5 tippaa ruusuöljyä

Miten on? Alkoiko kukaan kaivelemaan kaappejaan ja hyllyjään? Onko tiedossa kasvonaamion kokkaukset, vai oletko joskus aiemmin kokkaillut naamioita ja öljyjä? ;D

X