Varmasti jokainen on kuullut tai lukenut hiustenvärjäämisen lainsäädännöstä ja nyt uusimpana ripsien värjäämisestäkin.

Kuluttajat ovat varmasti aivan sekaisin siitä, että saako alta 16-vuotias värjätä hiuksiaan ja saako edes omia ripsiä värjätä kestovärillä? Ei ihme, sillä ammattilaisetkin ovat aivan sekaisin, että onko ne suosituksia vai kieltoja lainsäädännössä? Saako ammattilainen tehdä vai ei? Vai meneekö se niin, että vain ammattilaisilta on kielettyä ja kuluttajat saavat kotona värjäillä miten haluavat?

Tässä tulee pieni ja selkeä kooste uusista säännöistä niin ammattilaisille, kuin kuluttajillekin. Aloitetaan hiusväreistä.

Hiusten värjääminen hapeteväreillä

– Hiusvärejä ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille. Näin sanoo kosmetiikkalaki, mutta se ei kiellä alle 16-vuotiaiden hiusten värjäämistä.

– Kaupoissa myytävissä ja kampaamoissa myytävissä ja käytettävissä hiusväripakkauksissa tulee olla merkinnät ”tätä tuotetta ei ole tarkoitettu alle 16-vuotiaille”.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

– Ammattilaiset voivat värjätä alle 16-vuotiaan hiukset nuoren vanhemman suostumuksella. Vanhemman tulee olla läsnä kampaamossa ja käytävä riskit ja työvaiheet läpi ammattilaisen kanssa.

– Moni kampaaja kieltäytyy värjäämästä alle 16-vuotiaiden hiuksia, vaikka vanhemmilta olisikin suostumus. Syy tähän on se, että Suomen kuluttajaturvallisuuslain huolellisuusperiaatteen mukaan ammatinharjoittaja (kampaaja) vastaa turvallisuudesta. Kun kosmetiikkalaki on antanut suosituksen, niin se pesee vastuun tuotteen valmistajilta, joten vastuu jää tekijälle, eli ammattiaan harjoittavalle kampaajalle. Tämän vuoksi kampaamot eivät ota riskiä, vaan he kieltäytyvät värjäämästä nuorten hiuksia.

– Kaupoissa ei vaadita iän todistamista hiusväripakettia ostettaessa, vaikka pakkauksissa onkin varoitukset. Kaupat, maahantuojat ja valmistajat eivät ole vastuussa, jos alle 16-vuotiaalle tapahtuu vakavakin allerginen reaktio hiusvärin vuoksi, vaan vastuu on tällöin nuoren huoltajalla.

Ripsien ja kulmien kestovärjääminen

– Kulmakarvojen ja silmäripsien kestovärjäämistä ei suositella alle 16-vuotiaille.

– Kulmakarvoja voi kestovärjätä itse kotona, mutta ripsien kestovärjääminen kuluttajakäytössä on kiellettyä. Pakkauksiin tulee kieltomerkinnät 11.7.2014 mennessä.

– Ammattilaiset saavat tietyillä väriaineilla kestovärjätä asiakkaiden ripsiä.

Sallitut hapettavat hiusväriaineet silmäripsien värjäyksessä ovat: p-Phenylenediamine, Resorcinol, 6-Methoxy-2-Methylamino-3-Aminopyridine HCl, m-Aminophenol, 2-Methyl-5-Hydroxyethyl Aminophenol, 4-Amino-2-Hydroxytoluene, 2,4-Diaminophenoxyethanol HCl, 4-Amino-m-Cresol, 2-Amino-4-Hydroxyethylaminoanisole, 2,6-Diaminopyridine sekä vetyperoksidi 2 prosentin pitoisuudella (pitoisuus eri kuin hiusvärivalmisteissa).

Lähde: Teknokemian Yhdistys Ry

Miten tämä vaikuttaa kotona itse silmäripsiään kestovärjääviin?

No jos totta puhutaan, niin ei varmaan mitenkään. Kukaan ei tule sinua pidättämään tai haastamaan oikeuteen, jos värjäät silmäripsesi kestovärillä, kuten olet tehnyt jo vuosia. Ainut ero on vain se, että allergisen reaktion tai jonkun muun reaktion sattuessa olet itse vastuussa. Kuluttaja on näin käyttänyt tuotetta väärin ja laiminlyönyt varoituksia ja kieltoja. Valmistajalta, maahantuojalta, myyjältä tai valvovalta taholta ei voida vaatia korvauksia tai vastuuta.

Juuri tuon  p-Phenylenediaminen (p-fenyleenidiamiini, PPD) piti muuttua kokonaan kielletyksi silmäripsien kestovärjäämisessä, mutta Euroopan komission riippumaton tiedekomitea (SCCS) totesi tämän PPD:kin turvalliseksi, mutta rajoitti käytön vain ammattilaisille. Paljon puhuttu PPD on tumma hiusvärimolekyyli, joka on aiheuttanut herkitysmisiä ja vakavia allergiakohtauksia. Hennatatuoinneissa on PPD:tä ja on sanomattakin selvää, että etelänmatkoilla ei ikinä pidä antaa lastensa ottaa hennatatuointia. Seuraukset voivat olla vakavat kymmenien vuosien päästä hiuksia värjätessä. Yksi hennatatuointi voi vastata jopa 100 hiusten värjäystä. Reaktio on aina merkki siitä, että keho ei siedä enempää ja alkaa reagoimaan. Seuraukset voivat olla vakavat, jopa kuolema.

EDIT. 23.7.2013 Yhden sanan puuttumisen vuoksi tarkennan hieman lisään jälkimuokkauksella. Eli mustat hennatatuoinnit sisältävät PPD:tä, mutta PPD:tä saatetaan käyttää lisäaineena nk. luonnonhennatatuoinnissakin. Kysy aina INCI-listaa nähtäväksesi, jotta voit varmistua massan sisällöstä. Ulkomailla käytetään paljon PPD:tä hennatatuoinneissa, koska sillä saadaan parempi kesto ja tummuus tatuointiin. Jos teet itse hennatatuointeja, niin tarkista (massan tai jauheen) INCI huolellisesti, jos haluat vältellä ”mustaa hennaa”, eli ainesosaa p-Phenylenediaminen (p-fenyleenidiamiini, PPD).

Onko nämä julkisuudessa olleet hiusväriallergiasta johtuvat reaktiot ja uudet kosmetiikkalainsäändännöt saaneet sinut vähentämään hiusten ja ripsien värjäämistä? Vai etkö jaksa stressata? Sen verran haluan sanoa, että älkää vähätelkö oireitanne, jos sellaisia olette saaneet. Se voi olla seuraavalla kerralla se viimeinen kerta. Ikinä ei voi tietää milloin kehosi kuormittui liikaa. Hysteriaan en kehoita, vaan tarkoitukseni on valistaa. Itse värjään ihan yhtä usein, kuin aikaisemminkin, mutta tiedän, että jos alan oireilemaan omasta värjäämisestä tai työssäni herkistyn, niin lopetan siihen paikkaan.

X