Avautumisia

Uuden vuoden lupauksia 2016

29.12.2015 Teksti: Minna / Glitz & Glam

Jälleen on se aika vuodesta, kun mieliimme hiipii ajatukset elämästämme. Mietimme päättyvää vuotta ja sitä kuinka olemme onnistuneet elämän eri osa-alueilla? Muistelemme viime vuonna tekemiämme uuden vuoden lupauksia ja sitä, kuinka taas niissä tuli lipsuttua. Vai tuliko? Onnistuitko tänä vuonna kenties jossain uuden vuoden lupauksessasi?

sorsa

Miksi teemme uuden vuoden lupauksia itsellemme, vaikka aika usein emme niitä pysty pitämään? Teemmekö vuodesta toiseen samoja lupauksia, vain todetaksemme loppuvuodesta, että teenpä jälleen uuden ja tällä kertaa tsemppaan vieläkin enemmän? Miksi ylipäänsä koemme tarvetta lupauksille?

Lähtökohtanahan on tyytymättömyys johonkin vallitsevaan tilanteeseen. Oli se sitten ajankäyttö, liikakilot, epäterveellinen elämäntapa, liikaa töitä, laiskuutta jne. Kuluneena vuotena olet jo ainakin alitajunnassa aloittanut työstämisen aiheeseen, sillä eivät ne uuden vuoden lupaukset tuulesta temmattuja ole. Kyllä ne kumpuavat jostain sielun syövereistä ja haluavat, että tekisit tilanteellesi jotain, koska olet siihen tyytymätön.

Miksi sitten tämä tapahtuu aina vuoden vaihduttua? Samasta syystä, kun laihdutus alkaa aina maanantaina. Se on uusi lehti elämässä, eikä puhtaalta paperilta voida aloittaa, jos sivu on jo puolillaan tekstiä. Se ei ole puhtaalta paperilta aloittamista. Se on jonkinlainen rituaali, se on jonkinlainen psykologinen uuden elämän aloitus, kun uusi vuosi alkaa ja päätät olla tulevana vuotena omasta mielestäsi parempi ihminen, kuin edeltäneenä vuotena.

kukkia

Tyypillisimpiä uuden vuoden lupauksia ovat:

  1. Viettää enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa.
  2. Säännöllisempi liikunta.
  3. Vähentää kiloja.
  4. Lopettaa tupakointi.
  5. Nauttia elämästä enemmän.
  6. Vähentää tai lopettaa alkoholin käyttö.
  7. Hoitaa raha-asiat kuntoon / maksaa velat pois.
  8. Opetella/opiskella uutta.
  9. Tehdä hyvää muille.
  10. Olla järjestelmällisempi.

Onko tuttuja lupauksia? Ei millään tavalla yllättäviä. Tammikuussa on jälleen ruuhkaa kuntosaleilla ja personal trainereilla riittää työnsarkaa tuonne maaliskuulle asti ja siitä se sitten hiipuu toukokuussa. Markettien hevi-osastolla on ruuhkaa, koska sinäkin päätit syödä terveellisemmin ja ehkäpä pudottaa muutaman lisäkilon. Huomaat myös rasvattoman maitorahkan ja raejuuston olevan tämän tästä loppu lähikauppasi hyllyiltä. Ärsyynnyt, joten päätät tänään viettää sitä laatuaikaa perheesi kanssa ja haet vuokraleffan ja leffanamit Film Townista tmv. Olkoon tämä sitten se perseilypäivä. Mies kysyy, että otatko lasin viiniä leffan kanssa? Päätät omata sen verran selkärankaa ja kieltäydyt, koska sinulla on meneillään se tipaton tammikuu. Lasket leffan aikana syömiäsi kaloreita ja päätät alkaa kirjaamaan kaiken syömäsi ylös. Haluat olla järjestelmällisempi. Tammikuu meneekin ihan kivasti ja ehkä vielä helmikuukin, mutta maaliskuussa alkaa lipsumaan. Haluat vaihteeksi nauttia enemmän elämästä. Noh, mitä se sitten kenelläkin on, mutta usein se on tinkimistä jostakin muusta lupaamastasi osa-alueesta, koska kaikkia on vaikea pitää yhtä aikaa.

nemo

Minun täytyy myöntää, että olen erittäin tyytymätön joihinkin asioihin elämässäni. Huomaan, että ajatustyö asioiden parantamiseen on alkanut jo syksyn aikana. Vedän vuodesta toiseen samaa kaavaa. Vuoden vaihduttua tsemppaan ja kesällä alan lipsumaan. Alkusyksystä taas ryhdistäydyn, kunnes lokakuussa olen rännissä taas. Rämmin läpi loka-, marras- ja joulukuun, ja odottelen innolla vuoden vaihtumista, kun pistän taas kaiken järjestykseen.

hämähäkki

Myönnän, että jälleen pelottaa, että meneekö itselleni tekemät lupaukset persiilleen, kuten jokainen vuosi? Se on melkein, kuin mörkö, joka vaanii minua. Silti olen päättänyt, että jotain on yritettävä, sillä eivät minua häiritsevät asiat itsekseen parane.

Monia varmaan kiinnostaa tietää, että mitä haluaisin parantaa elämässäni? No ensinäkin minun tulisi muuttua järjestelmällisemmäksi. Olen sellainen huitshapeli nykyään, että tässä ei ole mitään järkeä. Unohtelen asioita, en ehdi tekemään kaikkea lupaamaani ja myöhästelen niissä. Kun kuitenkin olen tunnollinen ja armoton itselleni, niin otan suuret stressit kaikesta. Elän koko ajan suuren stressin vallassa. Se on niin iso osa minua, että en oikein tunnista sitä itsessäni ennen, kun se on ottanut minusta vallan. Olen suorittaja. Järjestelmällisemmällä elämäntavalla saisin ohjakset paremmin käsiini ja kokisin asioideni olevan paremmin kontrollissani, enkä kulkisi, kuin tuulispää asioista toiseen. En tuottaisi muille yhtä paljon pettymyksiä, kun minulla olisi paremmin aikaa. Järjestelmällisyys toisi aikaa elämääni. Olen sitä mieltä. Järjestelmällisyys pitää kodin siistimpänä. Järjestelmällisyys olisi minulle terveellisempää – vähemmän stressiä, enemmän yöunta.

akvaario

Mutta miksi se järjestelmällisyys on niin kovin vaikeaa? Sitä en tiedä. Koen, että vuoden 2016 suurin haaste minulle on järjestelmällisyys. Sitä minä haluan vuodeltani. Haluan kyllä samalla pudottaa kilojani, mutta se nyt on niin jokavuotista toimintaa minulta, että en osaa sitä edes laskea mukaan. Kaikki elämäntapamuutokseni ja kilojen karistukseni kaatuvat elämän kaoottisuuteen. Siksi näkisin, että täytyy pureutua sinne syvimpään ongelmaan, jotta saan kaikki vyyhdit purettua ja tehtyä muutoksia niihin muihinkin asioihin. Kun ajankäyttö ja asiat ovat balanssissa, niin aivan taatusti ehdin säännölliseen liikuntaan ja muutenkin pitämään enemmän huolta itsestäni. Vuosi 2015 on ollut sellaista kynttilän molemmista päistä polttamista, että tästä on vain tehtävä loppu, ennen kun se tekee lopun minusta.

virtaavavesi

Vielä en tiedä miten tulen ottamaan elämäni takaisin haltuuni ja miten muutun järjestelmälliseksi? Melkein tekisi mieli ottaa tästä julkinen haaste ja tuoda esiin arjen oivalluksia ja tapoja siitä, miten muuttaa oma elämä takaisin järjestelmällisemmäksi ja miten opetella ajankäyttöään järkevämmäksi? Miten olla syömisissään järjestelmällisempi, jotta söisi sen 4-5 kertaa päivässä – säännöllisesti! Muuttaa rahankäyttöä järkevämmäksi ja olla järjestelmällisempi, eikä ostaa vain hetken mielijohteesta asioita. Miten järkeistää rahankäyttöä? Ostaa vaikka sitten kalliimmalla vähemmän, kuin halvemmalla paljon. Tähän olen jo lähtenyt luisumaan, sillä haluan laatua, en tusinatavaraa. Mutta aina voi hieman nipistää lisää ja järkeistää. Ostaa enemmin sitä mitä tarvitsee, kuin 10. sellaista, jota vain haluaa.

Tämä järjestelmällisyys sisältää niin monta asiaa minulla. En siksi turhaan sano, että yhden lupauksen myötä, saan monta asiaa elämässäni kuntoon. Haluan muutosta! Ilman halua, ei voi syntyä muutosta. Tilanteen täytyy tulla kertakaikkisen sietämättömäksi, jolloin asiaa alkaa pohtimaan riittävän syvällisesti. Sillä tavoin voi löytyä se perimmäinen ongelma, jonka korjaaminen voi tuoda apua moneen muuhunkin itseään omissa tavoissa ja tekemisissä ärsyttävään asiaan. Olen kerta kaikkiaan väsynyt itseeni ja tähän miten tuuliajolla teen ja hoidan asioitani. Nyt minä puran tämän palapelini ja kasaan sen järjestelmällisemmin, kuin koskaan aikaisemmin. Voisin aloittaa ihan materiaalista ja järjestellä kaikki ne fiksummin. Tämän asian olenkin jo aloittanut, mutta se on edelleen hieman kesken. Huomaan, kuinka puhkun jo intoa ja odotusta tulevasta, kun haluan tehdä muutoksen. Tunnen, että tämä halu on nyt riittävän suuri, jotta onnistun siinä. Sen pitää olla suurta paloa ja pakottavaa halua, jotta siinä voi yrittää onnistua. En saisi olla pessimisti, mutta hieman jännittää kuinka pitkään osaan olla järjestelmällinen? Pääsenkö edes sinne asti, että voisin sanoa olevani järjestelmällinen, vai jääkö kaikki muutamaan yritykseen? Sen tuleva vuosi näyttää.

Aloitan jo tänään siitä, että kokoan hyvissä ajoin jokavuotisen vuoden parhaat -postauksen tuotteet. Ettei se jää viime tinkaan. Haluan saattaa tuon postauksen valmiiksi jo tänään ja julkaista sitten 31.12. Olen jo parina aikaisempana vuotena postannut vuoden viimeisenä päivänä vuoden parhaimmat löydöt. Laitankin teille jo nyt vanhojen muistelua, eli vuoden 2014 parhaimmat ja vuoden 2013 parhaimmat. Torstaina on jälleen vuoden viimeinen päivä, joten silloin listaan vuoden 2015 parhaimmat.

Onko teillä uuden vuoden lupauksia? Mitä lupaatte itsellenne? Tai mitä haluaisitte muuttaa elämässänne?

Seuraa minua Facebookissa, Instagramissa, Bloglovin´ssa, sekä Youtubessa

Lue myös

Suosittelemme