Havaintoja parisuhteesta

40 kohdan epätieteellinen lista ihanteelliseen parisuhteeseen

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Tämä on blogini epätieteellinen lista ihanteelliseen parisuhteeseen. Kohdat perustuvat vain ja ainoastaan omista arvomaailmastani päin katsottuna ja liittyvät siihen kasvuun, jonka pohjalta ajattelen parisuhdetta vuonna 2020.

 1. Anna hänelle vapaus omiin menoihin, omaan persoonaan ja omiin unelmiin. Hän ei käytä vapauttaan väärin ja jos käyttääkin, niin hän sortuisi siihen luultavasti vielä herkemmin kahlittuna.
 2. Sinä et ole vain häntä varten ja hän ei ole vain sinua varten. Yhteistä teillä on parisuhteenne ja rakkaus toisiinne.
 3. Kehu enemmän kuin moitit.
 4. Vakavuuden sijaan ottakaa tämä kaikki vähemmän vakavasti. Takakireys lähtee suudelmilla tai seksillä.
 5. Muistakaa, että kosketuksia ei voi koskaan olla liikaa, mutta niitä voi olla aivan liian vähän. Toinen niistä saattaa johtaa kosketuksen kaipuuseen, jota lääkitään naapurin kosketuksilla.
 6. Parisuhteen alttarille ei ihmisen pidä uhrata muuta elämää. Jos koet olevasi kahlittu, niin se ei ole normaali tunne parisuhteessa.
 7. Kuuntele itseäsi ja puolisoasi, älä sitä, mitä muut sanovat tai mieti sitä, mitä muut ajattelevat. Helvettiäkö mikään niille muille kuuluu?
 8. Seksi on aikuisten leikkiä ja aikuisten on hyvä leikkiä. Suorittava seksi vie ilon siitä ja leikistä tulee liian totista ja ilotonta.
 9. Kerro ääneen siitä, kuinka hyvä perse tai jokin muu ulkoinen asia puolisollasi on, sillä hän tykkää siitä, vaikka sanoisi muuta. Ihmistä saa hetkittäin esineellistää siinä tapauksessa, jos hän on sinun puolisosi.
 10.  Yhteisessä tilassa ota puolisosi niin lähelle kuin pystyt, mutta halutessaan päästä hänet niin kauas kuin hän haluaa. Pidä huoli, että puolisosi tietää pääsevänsä sekä lähelle että kauas.
 11.  Parisuhteessa ei tarvitse tietää toisesta kaikkea ja kaikkea ei ole velvollisuus kertoa. Pieni salaperäisyys lisää intohimoa.
 12.  Mustasukkaisuus on pienessä mittakaavassa ihan normaali tunne, mutta vain pienessä mittakaavassa. Usein se kertoo vain sinun omista peloistasi ja epävarmuudestasi.
 13.  Antakaa toisillenne lupa harrastaa outoja asioita, katsoa tyhmiä ohjelmia ja olla kiinnostuneista asioista, jotka ovat sinusta itsestäsi epäkiinnostavia. Älä vittuile niistä ylimielisesti tai pahatahtoisesti.
 14.  Jos puolisollasi on jokin intohimo, ruoki sitä vähättelyn sijaan. Puolison intohimon vähättely tai jopa kieltäminen on typerää.
 15.  Nalkuttaminen, välinpitämättömyys ja mykkäkoulu ovat henkistä väkivaltaa, vaikka moni ei liitä niitä siihen. Henkinen väkivalta on fyysisen väkivallan kanssa ehdoton nounou.
 16.  Puolisosi on tunteva ja havaintoja tekevä ihminen. Anna hänen ihailla muitakin ihmisiä kuin sinua. Hän tekee sitä joka tapauksessa. Tee sinäkin.
 17.  Ehdottomuus tappaa parisuhteita enemmän kuin välinpitämättömyys tai puhumattomuus. Ehdoton ihminen tukahduttaa rakkautta.
 18.  Seinät leveälle, katto korkealle, ovet molempiin suuntiin auki on merkki luottamuksesta ja enne pitkästä parisuhteesta.
 19.  Jos mietit, että onko jokin riittävä syy erota, niin riittävän hyvä syy erota on se, jota sinä itse pidät riittävän hyvänä syynä. Älä kuuntele muita, kuuntele itseäsi. Ihanneparisuhteen mittari ei ole sen pituus.
 20.  Parisuhde on turvallinen tila ihmisille kertoa omista toiveistaan ja tarpeistaan.
 21.  Ripustautuminen on riippuvuutta. Riippuvuuteen saa apua muun muassa terapiasta.
 22.  Parisuhteessa ollaan ensisijaisesti rakkauden vuoksi ja toissijaisesti ei minkään vuoksi, jos ensimmäinen asia on kuollut.
 23.  Puolisosi ei ole koskaan luvannut, että hän on yksin vastuussa sinun onnellisuudestasi. Ei ole olemassa sadun prinssejä ja prinsessoita, on olemassa rikkirevittyjä ja keskeneräisiä ihmisiä.
 24.  Parisuhteessakin on lupa sössiä, tehdä virheitä ja olla epätäydellinen.
 25.  Jokainen osaa pyytää anteeksi, mutta hyvässä ihanteellisessa parisuhteessa osataan myös antaa anteeksi.
 26.  Sääli ei ole sairautta, vaan empatiaa, parisuhteessakin. Ihminen, joka ylipäätään sanoo, että sääli on sairautta, on sinulle ja kaikille muillekin väärä kumppani.
 27.  Sukupuolia enemmän parisuhteessa ollaan ihmisiä toisille. Roolit voi jättää ammatteihin ja näyttämölle.
 28.  Ihanneparisuhde on kuin ihanneyhteiskunta, rajat auki uusille ajatuksille ja moniarvoisuudelle.
 29.  Jokainen annettu suudelma on sijoittamista sellaiseen aikaan, jolloin suudelmia ei ehkä ole saatavilla. Älä säästele huuliasi. Jos ne kuivuvat, niin rasvaa niitä. Ehkäpä jollain hyvänmakuisella, jota on kiva maistaa.
 30.  Vain parisuhteessa, joka antaa enemmän kuin ottaa, on jotain järkeä. Miksi tehdä elämästä itselleen vaikeaa, jos on mahdollisuus tehdä siitä helppoa. Koskee myös parisuhteita.
 31.  Te olette juuri oikeat ihmiset kokeilemaan mitä tahansa uusia asioita ja ideoita. Kuinka hieno tilanne teillä onkaan.
 32.  Toisen ihmisen ulkonäköön kohdistuva ilkeämielinen sanailu on sivistymätöntä, junttia ja typerää. Ihanneparisuhteessa löydetään asia, jota voi kehua, eikä virhettä, mitä on pakko alleviivata.
 33.  Ihanneparisuhteessa puolisosta ei puhuta koskaan pahaa hänen selkänsä takana. Miksi käyttäisit rumaa kieltä rakastamastasi ihmisestä? Jos et rakasta ja käytät rumaa kieltä, niin päästä puolisosi vapaaksi sellaisen ihmisen luokse, joka osaa arvostaa häntä.
 34.  Huumori, joka kantaa, kohdistuu eniten itseesi. Ihanneparisuhteessa molemmat osaavat itselle nauramisen taidon.
 35.  Ihanneparisuhteessa ihmiset eivät ole toistensa jatkeita ja toisin kuin koirien kanssa, ihmiset eivät ala muistuttaa toisiaan.
 36.  Ihanneparisuhde koostuu ihmisistä, jotka ovat muistaneet tehdä kriittisen aikamatkan menneisyyden arvoihin ja oppeihin. Elämme vuotta 2020. Siihen ei välttämättä sovi 1950-luvun opit.
 37.  Tasa-arvon ei pidä olla tavoite, vaan itsestäänselvyys.
 38.  Ihanneparisuhteessa on helppo hengittää eikä siinä tarvitse pelätä toisen ihmisen reagoimista asioihin.
 39.  Ihanneparisuhteessa on kaksi ihmistä, jotka eivät pelkää yksinjäämistä niin paljon, että ajattelevat, että mieluummin paska parisuhde kuin yksinäisyys.
 40.  Sinä olet sinä, hän on hän, yhteisissä hetkissä olette yhdessä enemmän, mutta yleisesti sinä olet sinä ja hän on hän.

Näin. Kuten huomaat, niin kenelläkään meistä ei ole puhtaan ihanteellista parisuhdetta, mutta siinähän se juju piileekin, että ihanteellisessa parisuhteessa yli puolet listan asioista riittää, sillä me olemme keskeneräisiä ja vaillinaisia. Ei anneta häiritä sen rakastamista. Annetaan vain mennä täysillä. Jos mennään päin seinää, niin sitten mennään. On ainakin menty, eikä varmuuden vuoksi olla oltu menemättä.

Lue myös

X