Havaintoja parisuhteesta

6 tapaa pilata lapsi

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Meillä jokaisella vanhemmalla on oikeus traumatisoida lapsemme. Ja hyvin olemme tehtävässä onnistuneet. Meillä vanhemmilla on työllistävä vaikutus tuleville terapeuteille. Sillä yksikin kasvatettu lapsi, joka ei tulevaisuudessa päädy lapsen monivuotiseen terapiaan, on hukkaan heitetty lapsi ja kansantaloudellisestikin ajateltuna kestämätöntä.

Meillä jokaisella vanhemmalla on oma tapa kasvattaa lapsi väärin. On tietysti niitä vanhempia, jotka otsat kirkkaina väittää, että juuri heidän tapansa kasvattaa on oikea ja tervehenkinen. Annan ilmaisen vihjeen. Ei ole. Hän, joka niin luulee, luulee väärin.

Luetteloin seuraavaksi muutamia erilaisia tapoja olla vanhempi. Kirjoitan tässä samalla itsestäni. Jokaisessa vanhemmassa asuu pieni perkele. Halusimme sitä sitten tai emme. Helpointa on myöntää se itselleen. Että yhtä paska vanhempi olen kuin kaikki muutkin vanhemmat. Toiset ovat ehkä vähemmän paskoja kuin toiset. Suurin osa yrittää tehdä parhaansa.

1. Poissaoleva vanhempi

Kyllä sinä jo yksin pärjäät. Juurihan eilen opit seisomaan tuettuna. Äiti lähtee nyt töihin. Jos tulee nälkä, niin nouset vain jääkaappia vasten, avaat oven ja otat sieltä soseesi. Mikrossa muutama minuutti. Moikka. Iskä ei nyt ehdi. Iskä on koneella. Leiki vaikka autoillasi. Iskä ei vieläkään ehdi. Iskä on nyt koneella. Mene pihaan seisomaan. Äiti ei nyt ehdi. Äiti tekee päivitystä täydellisestä perhe-elämästä. Piirrä vaikka jotain. Tule sitten näyttämään äitille. Äiti ei nyt ehdi katsoa piirustusta. Äiti photosoppaa uutta profiilikuvaa, jossa äiti näyttää teinitytöltä, vaikka on jo periaatteessa neljäkymmentä. Jätä piirustus pöydälle. Äiti katsoo myöhemmin. Iskä ei nyt ehdi. Iskä juo kaljaa ja humaltuu. Sitten iskä alkaa riehumaan. Mene huoneeseesi itkemään. Itke itsesi uneen ja ole aamulla hiljaa, kun iskä yrittää nukkua.

2. Suorittajavanhempi

Neuvolassa sanottiin, että vauvan pitää syödä yöllä neljän tunnin välein. Olen kellottanut. On jo kaksi minuuttia yli neljän tunnin. Pitäisikö vauva ravistaa hereille? Neuvolassa sanottiin, että kuuden kuukauden täysimetys on parasta lapselle. Kolme päivää vaille kuusi kuukautta. Tissistä ei tule mitään. Apua. Meneekö vauva nyt pilalle? Onkohan jossain maitotissejä kolmeksi päiväksi myytävänä? Lähde etsimään. Onneksi vauva nukkuu hyvin. Ehdin lukea sen aikaa kirjastosta lainaamiani kahtatoista vauvanhoito-opasta. Ei tule tehtyä virheitä, kun opiskelee aihetta.

3. Vaatijavanhempi ( kaukalonlaitavanhempi)

Isi osti sinulle maalivahdinvarusteet. Laita päälle. Onneksi oli myytävänä kaksivuotiaille. Mennään huomenna kaukaloon. Isi laukoo vähän kiekkoja sinulle. Harjoitellaan. Ei se haittaa jos vähän sattuu. Kyllä mies kivun kestää. Itkemään et ainakaan ala. Olet isin pikku Pekka Rinne. Laitetaan sinut sitten joukkueeseen. Tullaan äitin kanssa sitten katsomaan jokaista peliä. Huudetaan perkelettä, homoa ja pulunnussijaa katsomossa naamat punaisena. Niin kuin ne espoolaiset kiekkovanhemmat, jotka saivat porttikiellon omien lastensa kiekkopeleihin. Yksi heistä kävi ottelun jälkeen tuomarin kimppuun lyömällä takaapäin. Kymmenenvuotiaiden pelissä. Tuomitsi meidän Petterille väärin perustein jäähyn. Vitun homo seepra. Muista lapseni olla koko ajan sata lasissa. Ei täällä löysäilijät pärjää. Sitten kun pääset kouluun isi antaa sinulle jokaisesta kokeesta saadusta kympistä 20 euroa. Joo. Täysillä pitää lukea. Lääkikseen on paljon hakijoita. Täysillä vaan. Koko ajan. Tsemppa tsemppa! Jaksaa jaksaa!

4. Suojelija

Ei saa kiivetä puuhun. Ei saa juosta sisällä. Ei saa syödä purkkaa ja hengittää samanaikaisesti. Ei saa nousta kynnykselle. Konttausikäiselle on kyllä hyvä olla konttauskypärä. Pehmustetaan kodin jokainen nurkka pumpulilla. Sofia on nukkunut jo kolme minuuttia hiljaa. Pakko käydä katsomassa hengittääkö hän. Kalaa vasta täysi-ikäisenä. Siinä voi olla ruotoja. Ei saa olla rannalla paljain varpain, hiekassa voi olla huumeruiskuja ja vanhoja sodanaikaisia pommeja.

5. Ennen kaikki oli paremmin-vanhempi.

Lapsia ei saa enää kasvattaa. Ennen kaikki oli paremmin. Lapsi kasvatettiin pelkäämään ruoskaa ja jumalaa. Ei hyppinyt silmille, kun vähän vitsaa vingutti lapsen pakaroilla. Aika ajoin helvetillä pelotteli, kun syntisiä ajatuksia ilmaisi. Ja välillä, vaikka ei ilmaissutkaan. Kuuliaiseksi opetettiin. Sanomaan kiitos ja päivää. Hymyilemään kauniisti, niiaamaan ja kumartamaan vieraille ja vanhemmille. Pois turhat luulot itsestä. Jos ei muuten niin väkivalloin. Pelko on hyvä peruste. Itkemisestä rangaistukseksi muutama tunti pimeässä komerossa. Niitä mihinkään uimakouluun tarvinnut viedä. Heitti veteen vaan. Kyllä ne perkele pakosta uimaan oppi. Ja jos ei oppinut, niin hukkui sitten sinne. Koulussakin säilyi kuri, kun opettaja sai karttakepillä hakata. Kun lasta opettaa väkivallan avulla pelkäämään, niin siitä kasvaa järkevä ja tasapainoinen aikuinen. Eikö niin?

6. Minä olen kaikessa oikeassa-vanhempi.

Lukekaa vanhempien miehittämiä keskustelupalstoja. Siellä he ovat. He, jotka ovat kaikessa oikeassa ja he, jotka tietävät kaiken. Älkää lukeko ennen nukkumaanmenoa. Menee yöunet. On se sen verran pelottava paikka.

Vanhemmuus on ihanaa. Lapsista näkee myös vanhemman sielunmaisemaa. Niin se menee. Ehkäpä kuitenkin kaikkein tärkeintä on olla saatavilla. Sylinä. Turvana. Tärkeimpiä sanoja ne sanat, jotka on tärkeimpiä meille kaikille. Minä rakastan sinua. Maailman loppuun asti.

Lue myös

X