Havaintoja parisuhteesta

”Aja hiljaa isi nyt vain”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

”Minä muistan ensimuistoni, kun päälläni oli sininen kissayöpaita ja seisoin kylmyyttä huokuvan ikkunan edessä äitini kanssa. Lähdit aamuvarhaisella töihin ja minä lauloin 3 vuotiaan ikävää: ”Aja hiljaa isi nyt vain”. Ja sitten minä odotin jo iltaa kun tulit kotiin. Sinä tulit, joka ilta. Me tehtiin tuoleista juna, jossa istuttiin pehmolelujen kanssa. Öisin nukahdin kainaloosi.

Samana vuonna toit kotiin ampumasi linnun. Ihmettelin lintua rappusilla ja kysyin, mitä se sinulle oli tehnyt, kun sen ammuit. Veit pyssyn naulaan, etkä ottanut sitä enää koskaan mukaasi metsään.

Me muutimme usein ja olin ainoa lapsi. Muistan meidän miettineen miten me kaksi ollaan kuin Pikku Kakkosen Ransu ja Pertti. Me seikkailtiin retkillä, ryömittiin heikoilla jäillä, pyöräiltiin pitkin kaupunkia ja pilkittiin myrskyssä. Koskaan ei tarvinnut hetkeäkään pelätä. Ei ikinä.

Teini-iän kynnyksellä muutit pois äidin luota, minne minä jäin. Joka viikko tulit minua hakemaan kellon tarkasti, tai ennemmin. Seikkailimme taas, kerran viikossa, angstisen teiniyteni ehdoilla. Pelasimme biljardia ja söimme kebabia. Sinä arvostit, ymmärsit ja tuit jopa niitä kauheita silmämeikkejänikin. Yhden kesän katsoimme yöt MM-jalkapalloa. Opetit lajin säännöt ja varmaan siksi rakastan lajia edelleen. Samana kesänä kerroit, että minun kannattaa aina muistaa, että maailmassa on niin paljon pahuutta ja vihaa, ettei koskaan ole väliä ketä rakastaa, kunhan vain rakastaa.

Kun tulin äidiksi hyvin nuorena, sinä et koskaan moittinut valintojani, et kyseenalaistanut, et edes ihmetellyt, ainakaan suoraan minulle. Sain tukea ja kehuja. Tullessasi ensikerran katsomaan vauvaa ihmettelit ääneen, miten osasinkaan olla niin hyvä äiti.

Ja minä tiedän olevani hyvä äiti lapsilleni, koska minä voitin arpajaisissa sellaisen isän. Minulla on terve itsetunto ja halu auttaa ja olla ihmisille hyvä, koska sellaisen mallin minä olen saanut. En ole koskaan joutunut pelkäämään maailman tuulia, koska ponnistin niihin kainalosta, jonne tiedän saavani mennä vielä tänäkin päivänä.

Terveisin juuri eronnut tyttäresi”

Lue myös

X