havaintoja parisuhteesta

”Ajattelisit edes lapsia ja muita henkilökohtaiseen valintaan puuttumista”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

”Kun eropäätös oli tehty ja julkistettu alkoi päivittely. Ystävillä, tutuilla, sukulaisilla, puolitutuilla ja tuntemattomillakin oli yhtäkkiä vahva mielipide meidän suhteestamme ja varma tieto siitä, että ei kannata erota. Yhdessä täytyy pysyä lasten vuoksi, jos ei muuten. ”Ajattelisit edes lapsia!”, kuulin useampaan kertaan.

Ajattelinhan minä- olin ajatellut jo vuosia, mutta lapset eivät ole ainoa asia mikä suhdetta pitää koossa.
Jos ei ole kovin avoin ja asioistaan herkästi avautuva tyyppi (minä ja ex emme olleet) yhteisölle ero näyttää olevan suuri shokki.

Päällisin puolin meilläkin oli ”kaikki hyvin”, mutta oli niin paljon kaikkea mitä jäi piiloon ja mitä en halunnut avata edes erotessa. Ja kukapa toisten suhteista ylipäänsä mitään tietää, tai siitä, että vaikka toiselle hyvin vajavainen suhde riittäisi niin toinen osapuoli voi olla todella onneton.

Missä oli kunnioitus meidän suhteessamme, missä läheisyys, kuinka paljon oli tapahtunut sellaista mikä ei ulkopuolisille kuulu.

Hyvin monella on vahvoja mielipiteitä eroon liittyen ja moni haluaa avautua niistä kasvotusten tai selän takana, vaikka asia ei edes henkilökohtaisesti millään tavalla koskettaisi.

Eroon ei tunnu olevan koskaan hyvää syytä, esim.seksiä ei tarvitse harrastaa koska lapsethan ovat jo olemassa (kymmenen vuoden selibaatti on ihan normaalia), alkoholismia voi piilotella, läheisyyden puutteen voi korvata jollain muulla, esim.ystävien seuralla, urheilulla, harrastuksilla, syömisellä jne.

En minäkään toisenlaisia ratkaisuja arvostele, kukin tavallaan. Huonokin suhde on toiselle parempi vaihtoehto kuin ero. Ja jääpähän ainakin monta kauhistelua kuulematta.

Meillä on kuitenkin kliseisesti ilmaisten vain yksi elämä ja avaimet onneen vain omissa käsissämme.
Minulle ero oli paras ratkaisu ja on se tuonut paljon hyvää ajan saatossa entiselle puolisollekin.

Parempi elämä löytyi eron jälkeen, ja kun lasten asioista pystytään sopimaan sovussa kaikki sujuu kyllä, ajan kanssa.

Nyt minulla on ihana rakastava puoliso ja upea parisuhde. Olen onnellisempi kuin koskaan ennen.
Jos suhteessa on halua pysyä ja molemmilla halua jatkaa yhdessä parisuhdeterapia tai vaikka yhteisen parisuhdeajan lisääminen voi auttaa eteenpäin.

Jos tahtoa ei ole ja ratkaisu on selkeä, ero voi olla jopa elämän paras ratkaisu. Olivatpa muiden mielipiteet mitä tahansa.”

 

Lue myös

X