Havaintoja parisuhteesta

Ajatuksia sarjasta ”The Handsmaid's Tale”

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

 

Margaret Atwoodin kirja ”Orjattaresi” julkaistiin vuonna 1985. Kyseiseen kirjaan perustuu muutama vuosi sitten tehty sarja ”The Handsmaid’s Tale”.

Sarjan alkuasetelma on seuraava:

”Ympäristön saastumisen vuoksi ihmisten hedelmällisyys ja syntyvyys ovat romahtaneet. Fundamentalististen kristittyjen johtamassa valtiossa hedelmällisiä naisia on vangittu orjattariksi, joiden tehtävänä on synnyttää lapsia isäntäperheilleen. Kyseisessä yhteiskunnassa orjattarien lisäksi myös muiden naisten asema on äärimmäisen huono.”

Vaikka kyseessä on dystopia ja sarja kuvaa aikakautta, joka sijoittuu johonkin nykyisyyden ja tulevaisuuden välille, niin sarjassa on pelottavan paljon teemoja, jotka ovat jo tällä hetkellä osittain totta ja jotka voisivat pahimmalla mahdollisella skenaariolla toteutua.

Sarjan luoman äärikristillisen yhteiskunnan maisema on kuin suoraan joidenkin mielipiteistä tuttua. Äärimmilleen toteutettuna. Homous ei yhteiskuntaan kuulu ja heidät on viety leirille tuhoutumaan. Naiset on alistettu miehen vallan alle ja he toimivat vain synnyttäjinä.

Atwoodin romaani kertoo naisvihasta ja on pohjalataukseltaan voimakkaan feministinen. Sitä on myös Bruce Millerin luoma sarja kirjan pohjalta.

Miksi kirjoitan sarjasta tänään? Kyseinen dystopia on pelottava ajankuva. Ajankuva siksi, että romaanin ja sarjan luoma yhteiskunnallinen ilmapiiri voisi pahimmillaan johtaa sarjan kaltaiseen yhteiskuntaan, jossa vähemmistöjä sorrettaisiin valtion taholta.

Meillä on ihan tässä lähellä muutama Euroopan maa, jossa maan johto on suunnitellut esimerkiksi aborttilakia, joka kieltäisi naisilta abortin myös raiskaustapauksissa. Lehtitietojen mukaan esimerkiksi Unkarista on paennut seksuaaliseen vähemmistöön kuuluvia henkilöitä naapurimaihin heihin kohdistuvan vainon vuoksi. Unkarissa on vallassa kansallismielinen ääripuolue.

Viime syksynä joukko oululaisia kristillisiä miehiä teki kansallisaloitteen aborttilaista, jossa Suomessa kiellettäisiin abortti jokaisessa tilanteessa. Kansalaisaloite läheni jo Atwoodin kirjoittamaa dystopiaa, jossa naiselta riisutaan valta jopa omaan kehoonsa ja miesten päätöksellä.

Kyseinen laki meni muutama vuosi sitten läpi eräässä yhdysvaltalaisessa osavaltiossa, jossa 12 fundamentalistista äärikristittyä miestä päätti ajaa aborttilain läpi. Nyt ei enää oltu lähellä Atwoodin kirjoittamaa dystopiaa, vaan sen ytimessä.

Viime viikolla tuli julki oululaisen tenoripoliisin kirjoitus kahden vuoden takaa, jossa hän kutsui Pride-kulkueeseen osallistuvia henkilöitä solvaavalla nimityksellä. Samasta syystä suomalainen kansanedustaja on tällä hetkellä syytettynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Me olemme herkästi tuomitsemassa muiden uskontojen nais- ja vähemmistövihaa. Hyvä niin, sillä jokaisesta uskonnosta löytyy se vanhoillinen ja fundamentalistinen siipi, joka voimallaan alistaa ihmisryhmiä. Unohdamme usein sen, että meillä on naisia ja vähemmistöjä alistavia tahoja ihan täällä kristittyjen joukoissakin. Eihän minkään uskonnon äärisiipi eroa toisistaan millään tavalla. Samoja mielipiteitä niissä kierrätetään.

Jokunen vuosi sitten Suomessa otettiin käyttöön termi ”synnytystalkoot”. Nyt kun on katsonut Margaret Atwoodin kirjaan perustuvaa sarjaa, joissa hedelmällisistä naisista on tehty synnytyskoneita yhteiskunnalle, niin termi synnytystalkoot tuntuu erityisen etovalta.

Minulle arvoliberaalina ihmisenä on myrkkyä kaikenlaiset oululaisen poliisin seksuaalivähemmistöjä loukkaavat puheet ja kansanedustajan homovihaa viljelevät lauseet raamattuun vedoten. Siksi omalta osalta pidän sivustollani aihetta esillä ja tulen puolustamaan omalla pienellä panostuksellani ihmisoikeuksia hamaan loppuun saakka.

Jos eläisin The Handsmaid’s Talen näyttämässä yhteiskunnassa, niin minua ei enää olisi. Uskonko, että sellainen yhteiskunta voisi syntyä?

Niin.

Sarja nähtävissä:

Yle Teema, Yle Areena, HBO Nordic.

X