Havaintoja parisuhteesta

Anna minulle anteeksi

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Anteeksi on vaikea sana monelle sanottavaksi, kun taas monella tuo sana tuntuu olevan joka toinen suusta tuleva sana. Seuraavaksi leikkimielisen tosissani kirjaan ihmisryhmiä anteeksi-sanan ympäriltä. Voit miettiä, että mihin ryhmään tulet itse kuuluneeksi.

Ihmiset, jotka pyytävät maailmalta anteeksi olemassa oloaan

Ryhmän jäsenen tunnistaa siitä, että hän pyytää riidassa anteeksi jo ennen kuin riita on kunnolla edes alkanut. Hän pyytää riitaa anteeksi. Hän pyytää anteeksi myös silloin, kun hänellä ei olisi syytä pyytää anteeksi. Ihan vain varmuuden vuoksi. Jos julkisella paikalla joku tönäisee häntä tai hänen kantapäilleen astutaan, niin hän pyytää tönäisijältä anteeksi. Ylipäätään kaikki hänen tekemisessään ja olemuksessaan viestittää maailmalle siitä, että hän on ympäristölleen lähinnä taakka ja pyytää sitä koko ihmisyydellään anteeksi. Johtaa elämänmittaiseen piilossa pysymiseen ja sivurooliin tyytymiseen.

Ihmiset, jotka eivät pyydä koskaan anteeksi

Ryhmän jäsenen tunnistaa siitä, että tehdessään ja sanoessaan jotain loukkaavaa, hän anteeksipyynnön sijaan syyttää asiasta toista osapuolta tai koko maailmaa. Kaikki hänenkin tekemät asiat ovat jonkun toisen syy. Maailma on häntä vastaan ja sitä hänen ei tarvitse pyytää keneltäkään anteeksi, vaan häneltä kuuluu pyytää anteeksi. Häntä vaivaa krooninen peiliin katsomisen vaikeus, joka osaltaan selittää sen, että hän kokisi olevansa asemassa, jossa hänen pitäisi pyytää anteeksi. Peiliin katsomisen vaikeus estää häntä myös kehittymästä ihmisenä. Johtaa myöhemmin vakavaan katkeroitumiseen ja yksinäiseen vanhuuteen.

Ihmiset, jotka eivät osaa antaa anteeksi

Ryhmän jäsenen tunnistaa siitä, että hän saattaa antaa anteeksi, mutta vain näennäisesti. Oikeasti hän ei anna koskaan anteeksi, vaan palaa jo anteeksi antamaansa tilanteeseen jossain toisessa hetkessä. Hän saattaa uuden riidan alkaessa muistuttaa edellistä riitaa tai tekoa, jonka hän jo antoi anteeksi, mutta jota hän ei koskaan tule oikeasti antamaan anteeksi. Anteeksi antaminen on hänelle vallankäytön väline. Hän on elämässään hyvin ehdoton ja joustamaton kaikkien asioiden suhteen. Virheitä ja keskeneräisyyksiä ei hyväksytä, vaan niitä osoitetaan sormella aina tilaisuuden tullen. Ei anna itselleenkään anteeksi asioita, vaan kantaa sisällään häpeän tunteena. Johtaa vakaviin stressistä aiheutuviin henkisiin ja fyysisiin sairauksiin.

Ihmiset, jotka antavat helposti anteeksi

Ryhmän jäsenen tunnistaa siitä, että hän on armollinen itseään ja ympäristöään kohtaan. Hän ymmärtää olevansa itsekin keskeneräinen ja hän ymmärtää, että ihmisellä on oikeus tehdä virheitä ja että täydellisyyden vaatimus lyhentää elämää useita vuosia. Hän tietää, että jos hän suuntaa syyttävän sormensa jotain toista kohtaan, hänen on ensin suunnattava sormi itseään kohtaan. Hän osaa antaa itselleenkin anteeksi teot, jotka olisi voinut jättää tekemättä, mutta joita ei enää tekemättömäksi saa. Siksi häpeää on turha kantaa sisällään. Hän rakastaa enemmän totuutta kuin tekopyhyyttä, elämää enemmän kuin elämän näyttelemistä ja ihmisiä, jotka uskaltavat näyttää heikkoutensa ja virheensä. Johtaa toteutuessaan ihanaan ja tasapainoiseen elämään.

 

Mitä itseeni tulee, niin elämäni ensimmäiset 38 vuotta olin varmasti ryhmässä 1. Se, mitä haluan ja minne pyrin, on ryhmä numero 4. Sinne kannustan myös kaikkia muita pyrkimään. Vaatii toteutuakseen rajua peiliin katsomista, itsekritiikkiä ja oppimista.

Lue myös

X