Havaintoja parisuhteesta

”Arvostuksen osoitus exälleni”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

”Minulla ei ole montaa eksää. En ole elämäni aikana vakavassa parisuhteessa ollut kuin pari kertaa ennen nykyistä parisuhdettani.

Viimeisimmän eksän kanssa saimme olla yhdessä noin kuusi vuotta, mikä mittapuumme mukaan ikäämme nähden oli silloin yksineljäsosa. Elämä, kuten ei mikään ole aina ruusuilla tanssimista, vaikka näen jo kukkahattutädin heristelevän sormeaan eksistä puhuessa.

Me nimittäin tunnemme toisemme sekä kasvukipumme melkoisen hyvin, paremmin kuin kukaan muu, josta voi menneessä muodossa puhua vaikkemme pariskunta enää ole viiteen vuoteen ollutkaan.

Erokaan ei ollut kovin kaunis ja siihen liittyi kolmansia osapuolia. Arvostan kuitenkin sitä rehellisyyttä ja avoimuutta, minkä myös tämän asian tiimoilta aikanani kohtasin, ja vaikka rumiakin sanoja tuli silloin sanottua puolin kuin toisin, täytyy silti nöyrtyä ja myöntää, ettei minusta ole ollut olemaan edes puoliksi yhtä rohkea rehellisyyden suhteen siinä vaiheessa, kun on tullut itse kämmättyä parisuhteissa ihan pohjanmaan kautta.

Vuodet ovat meitä kaikkia kasvattaneet tahoillamme ja näiden erillään olleiden vuosien aikana molempien kasvun kautta olemme lähentyneet. Älkääkä nyt käsittäkö väärin, emme ”siinä” mielessä tai minkäänmuotoisessa parisuhdemielessä, mutta ihmisinä ja ystävinä.

En voisi ikinä kuvitella meitä elämään yhteistä elämää ja tunne on täysin molemminpuoleinen. Lähinnä mennyt elämä ja yhteiset kasvukokemukset niin hyvässä ja ja pahassa ovat muokanneet meitä. Eksäni sekä hänen mielipiteensä ja ajatuksensa ovat ihmisenä minulle tärkeitä.

Nuorena ja nykyistä tyhmempänä sitä on oltu sydän auki lepattaen ja menty niin tyynessä kuin myrskyisässä säässä. Vaikka sydänsuruilta ei ole vältytty, ovat ne olleet yhtiä elämäni suurimpia henkisen kasvun paikkoja ja syitä siihen, että minä saan olla tänään se, kuka olen.

Aina, kun omassa elämässäni on vaikea paikka tai pohdin syntyjä syviä, joihin en saa itseltäni tai muilta ystäviltäni riittäviä ohjeita elämään, olen yhteydessä eksääni. Häneltä saan joka kerta aidon ja koruttoman, mutta kannustavan ajatuksen tai neuvon, miten hän toimisi tilanteessani.

Viisi vuotta sitten en olisi ikinä voinut kuvitella puivani parisuhdekuvioita tai suuria elämä kysymyksiä minut silloin pettäneen puolisoni kanssa, mutta tänä päivänä en vaihtaisi tuota ainutlaatuista ihmissuhdetta elämästäni mistään hinnasta. Eksä on eksä syystä, muttei sitä aina kannata ehdoitta vihata, voi myös rakastaa, vaikkakin eri muodossa kuin ennen.

Viimeksi tällä viikolla sain häneltä kultaakin kalliimpia ajatuksia sovellettavakseni omaan tilanteeseeni, enkä kyllä vaihtaisi tätä tilannetta mihinkään.”

Lue myös

X