Havaintoja parisuhteesta

Avoin kirje vapaus ja rakkaus sanaa väärinkäyttäville

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Olemme eläneet muutaman viime viikon aikana pahinta korona-aikaa maassamme. Päivittäiset tartuntaluvut ovat olleet todella korkeita ja pelko siitä, että luvut tulevat yhä kasvamaan on aiheellinen. Esimerkiksi meillä täällä Tampereella on lasten harrastukset laitettu jälleen jäihin ja yläkoulusta ylöspäin kaikki koulut suoritetaan etänä. Tämä siksi, että olisi olemassa mahdollisuus suhteellisen normaalista kesästä, jolloin iso osa kansasta on saatu rokotettua.

Lauantaina näin uutisista jotain niin järkyttävää, että se sai verenpaineen nousemaan ihan huolella. Neljäsataa ihmistä ilman maskeja ja turvavälejä sulloutuneena yhdelle aukiolle. Helsingissä, jossa muuntovirus tarttuu tällä hetkellä todella ärhäkkäästi. Tänään uutinen kertoi, että suurin osa aukiolla seisseistä olivat tulleet paikalle muualta Suomesta ja palanneet takaisin muualle Suomeen.

Iso kiitos teille. Toivottavasti olette saaneet haluamanne vapauden. Mitäpä siitä, että vapautenne saattaa maksaa ihmishenkiä, koska teillä on vapaus käyttäytyä kriisitilanteessa vastuuttomasti.

Tiedättekö miltä tuntuu sairaanhoitajasta nähdä tuollainen väenpaljous keskellä Helsinkiä? Minäpä kerron, sillä yksi heistä kirjoitti minulle. Häntä itketti. Häntä itketti siksi, että on ollut hoitamassa koronaan kuollutta naista. Häntä itketti siksi, että on tehnyt vuoden ajan työtä oman terveydensäkin uhalla. Häntä itketti siksi, että ei voi ymmärtää, että mikä saa ihmisen käyttäytymään niin vastuuttomasti. Hän kirjoitti, että tilanne näytti siltä kuin 400 ihmistä olisi näyttänyt hänelle ja muille hoitajille persettä ja lällätellyt päälle. Samaan aikaan hän ajatteli, että hänen pitää hoitaa ihminen, joka tuostakin ryhmästä joutuu koronan vuoksi sairaalaan, vaikka on sairautensa typeryyttään itselle hankkinut ja samalla altistanut sivullisia.

Tiedättekö miltä tuntuu vanhemmasta, joka pelkää riskiryhmässä olevan lapsensa vuoksi, kun näkee 400 ihmistä ilman maskeja ja turvavälejä pienelle aukiolle sulloutuneena? Minä tiedän, sillä minulle on se kerrottu ja voin sanoa, että teksti on niin painokelvotonta, että en sitä tähän kirjoita. Onneksi olkoon silti te vapauden puolustajat. Toivottavasti teillä on nyt hyvä vapautenne kanssa. Mitä siitä, että riskiryhmäläiset joutuvat olemaan yhä kauemmin eristyksissä teidän äärettömän itsekkyytenne vuoksi.

Tiedättekö miltä tuntuu esiintyvästä taiteilijasta, joka on ollut vuoden ilman keikkoja koronan vuoksi, nähdessään 400 ihmistä ilman maskia ja turvaväliä kaupungin keskustassa, kaupungin, jossa muuntovirus tekee tuhoaan? Minä tiedän. Osa heistä on ollut jo toiveikkaana, että kesällä saa taas tehdä työtänsä, mutta teidän äärettömän itsekkyytenne vuoksi tuo määränpää saattaa jälleen siirtyä eteenpäin. Toivottavasti teillä on hyvä vapautenne kanssa. Mitäpä siitä, että moni meistä joutuu odottamaan omaa vapauttaan jälleen vähän kauemmin. Tärkeää on, että teillä on vapaus tehdä ihan mitä huvittaa.

Miltähän on mahtanut tuntua Rauman Lukon jääkiekkojoukkueen päävalmentajasta nähdä 400 ihmistä ilman maskia ja turvaväliä vietettyään itse 27 päivää sairaalassa, joista iso osa tehohoidossa? Varmaan on ollut onnellinen vapautenne puolesta, koska tärkeintähän tässä ajassa on nimenomaan vapaus omaan itsekkyyteen. Toivottavasti tuo vapaus tuntuu nyt hyvältä.

Kaikille muille. Kiitos, että olette vastuullisia. Kiitos, että ajattelette muita. Kiitos, että ymmärrätte, että tässä ajassa tärkeintä ei ole vapautemme, vaan ihmisten terveys.

Ja ennen kaikkea, kiitos kaikille hoitajille. Olen kuullut, että paine on ollut paikoitellen helvetillinen ja kaikki eivät sitä painetta ole edes kestäneet. Kiitoksen sijaan teidät pitäisi palkita vähän isommallakin bonuksella ja mitä enemmän me muut perseilemme, niin sitä isommaksi bonuksen pitäisi kasvaa, sillä mitä enemmän perseilemme, sitä enemmän teillä on töitä.

Niin ja yksi asia vielä. Kun te heiluttelette maskitta ja ilman turvaväliä mielenosoituksissa kylttejänne, niin pyyhkikää niistä edes sydämen kuva pois. Teossanne ei ole mitään, mikä liittyisi rakkauteen.

Lue myös

X