Havaintoja parisuhteesta

Ei rakentaen vaan repien

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Politiikan puheesta on tullut lyhyessä ajassa rajumpaa kertovat tutkijat. Asiasta uutisoi muun muassa Yle.

Tämä viikko on ollut jälleen osoitus siitä, että olemme siirtyneet politiikassa uuteen normaaliin. Tämä pitää sisällään sen, että ennen lähinnä huoltoasemien pöydissä elänyt tapa puhua on siirtynyt vallan ytimeen.

Jos muistelemme hetken esimerkiksi elinkeinoministeri Wille Rydmanin esiintymistä Ylen A-Talk ohjelmassa niin se on omiaan kertomaan sen, että mistä on kyse. Hän esiintyi ohjelmassa ikään kuin olisi ollut roastaamassa ammattiyhdistysliikettä. Kaikki ministeriyteen kuuluva arvokkuus loisti poissaolollaan ja tarkoituksena ei missään kohtaa rakentaa vaan repiä. Jos ei olisi tiennyt hänen olevan ministeri niin olisi voinut kuvitella hänen olevan jokin netissä ilkeilevä trolli.

En tiedä alanko itse olla jo liian nostalginen ja romantisoin liikaa vanhaa aikaa, mutta en muista koskaan aiemmin törmänneeni yhtä uhoavaan ja ilkeään retoriikkaan Suomen poliittisessa historiassa kuin mitä tällä hetkellä tapahtuu.

Kovaa kieltä saa osakseen myös hallituksessa istuvat, mutta siinä on sellainen ero, että tavallisella kansalaisella on lupa käyttää kovaakin kieltä valtaapitäviä kohtaan, mutta uutta tässä ajassa on se, että valtaapitävät tuntuvat käyttävän vielä kovempaa kieltä kansalaisia kohtaan. Sillä en esimerkiksi muista, että koskaan aiemmin hallituspuolueen kansanedustaja olisi eduskunnassa puhuessaan kutsunut työtä vailla olevaa loiseksi niin kuin viime syksynä tapahtui.

Itse en pysty ajankohtaisohjelmia enää katsomaan, koska paikalla tuntuu kerta toisensa jälkeen olevan joko edustaja joka aiheuttaa valtavaa myötähäpeää tai sitten edustaja joka on niin ylimielinen ja uhoava, että tekee mieli paeta todellisuutta suoratoistopalvelusarjan turvaan.

Se on harmillista, sillä parhaimmillaan poliittinen keskustelu on todella mielenkiintoista ja antoisaa. Siis sellainen jossa ei ole mukana omaa henkilökohtaista kostoretkeä käyvä huutaja, vaan sellainen, jossa kunnioitetaan ja arvostetaan muita keskustelijoita. Valitettavan harvassa sellaiset keskustelut nykyään on.

X