Havaintoja parisuhteesta

Eletään vielä kun ehditään

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Onko sinulla siinä edessäsi lehti, jossa on kymmenen kohdan luettelo asioista, jotka tekevät sinun elämästäsi onnellisen, parisuhteesta toimivamman tai kehostasi kolme kiloa keveämmän?

Laita lehti pois.

Onko kädessäsi hyvinvointisivustolla suositeltu vihersmoothie ja toisessa kädessäsi älypuhelin, joka skrollaa sivustoilla, joissa sinulle kerrotaan hyvän elämän salaisuuksia sadan kohdan listoilla ja sinä katsot listoja vihersmoothie, josta et edes pidä, suupielestä valuen, ahdistuneena lukemastasi, koska sinä et toteuta listan sadasta asiasta edes kymmentä?

Vie smoothie tiskipöydälle ja irrota otteesi älypuhelimesta.

Katso ympärillesi. Ole aivan hiljaa. Kuuntele, mitä sinä kerrot itsellesi. Kuuntele, mitä sinun kehosi sinulle kertoo. Kertooko se, että sinun tekisi mieli syödä vähän jäätelöä? Suljetko ääneltä korvasi, koska jäätelön syöminen ei ole millään niillä lukemillasi hyvän elämän listoilla? Koska sinun lukemallasi listalla kahdeksalta syödään hedelmä ja voimajuoma ja yhdeksältä mennään nukkumaan, koska aamuvirkkuus takaa ikuisen nuoruuden.

Yhdeksältä sinä sitten olet nälkäisenä sängyssä eikä sinua edes nukuta, mutta miksi uhmata hyvinvointioppaita. Ne tietävät sinun elämästäsi enemmän kuin sinä itse tiedät.

Nyt on marraskuu. Pimeä, loputon marraskuu. Me liikumme hämärästä hämärään ja kahden hämärän välillä harmaus. Jos sinun mielesi kuiskaa sinulle illalla, että hyvinvointisi vaatii jäätelön syömistä suoraan purkista, niin sinun mielesi on siinä aivan oikeassa. Miksi se sinulle valehtelisi? Mene lähikauppaan, osta jäätelö, mene kotiin, ota lusikka, istu sohvalle, katso hömppää ja anna itsellesi sitä, mitä sinä oikeasti haluat.

Jos sinulla on elämässäsi ihminen, ota hänet sohvalle viereen, pyydä hakemaan oma lusikka, syökää jäätelöä yhdessä suoraan purkista, laittakaa kynttilät pimeyttä halkomaan, avatkaa punaviini, vaikka on vasta tiistai, juokaa lasillinen tai kaksi, unohtakaa ajatus, että pienikin määrä alkoholia häiritsee unenlaatua, koska joskus, edes joskus pieni punaviininousu on parempi vaihtoehto ihmisen hyvinvoinnille kuin laadukas yöuni, istukaa vierekkäin tai jopa sylikkäin, katsokaa yhdessä hömppää tai ihaillen toisianne, rakastakaa, rakastelkaa ja tehkää marraskuun pimeydestä edes hieman valoisampaa.

Ette te elämisestä rikki mene, vaikka iltanne sotii jokaista kirjoitettua hyvinvointiohjetta vastaan. Ei teidän elämänne yhteen marraskuuhun kaadu, jos pimeän sisällä onkin tullut syöneeksi ihan pikkuisen liikaa jäätelöä tai suklaata ja puntarin viisari sojottaa puolta kiloa painavamman luvun kohdalla.

Enemmän te rikki menette siitä, että joka helvetin hetki vastustatte elämää, kiusauksia, houkutuksia, mielihaluja ja sisältänne tulevaa ääntä, joka vangittuna haluaa päästä edes hetkittäin jaloittelemaan vapauteen.

Katsokaapas, kun vastuutonta ei ole päästää hetkittäin irti, vaan vastuutonta on olla päästämättä itseään hetkittäin irti, koska liian kahlittu elämä tai mieli potkii kyllä myöhemmin takaisin, ihan vain siksi, koska ihminen tai ihmisen mieli ei ole tarkoitettu kahlittavaksi.

Loppuun rakkausbloggarin marraskuun viiden kohdan lista hyvinvointiin. Se ei johda ikuiseen nuoruuteen, eikä eliniän pitämiseen, mutta se johtaa helvetin kivaan iltaan.

  1. Kehittele mieleesi herkku. Ensimmäinen herkku, joka mieleesi tulee ja syö se.
  2. Sytytä kynttilät, löydä lähin tuoli, sänky tai sohva, jossa on rentoa olla. Kuuntele jokin hyvä biisi ja päästä ajatuksesi vapaaksi ja älä häpeä niistä yhtäkään.
  3. Jos sinulla on elämässäsi ihminen, niin ehdota hänelle jotain aivan älytöntä ja sellaista, jota et ole koskaan ehdottanut ja älä häpeä ehdotustasi yhtään.
  4. Jos sinulla on elämässäsi lapsia, niin tehkää olohuoneenne lattialle retki, levittäkää viltti, syökää tehdyt eväänne ja pelatkaa seurapelejä. Jos tuntuu, että teille ei ole arjessa aikaa siihen, niin hankkikaa parempi arki.
  5. Ismo Alangon vanhan biisin sanoin: ”Vittu eleteään vielä kun ehditään.”

Lue myös

X