Havaintoja parisuhteesta

Ennen kaikki ei ollut paremmin

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Kuinka monta kertaa olette törmänneet fraasiin ”ennen kaikki ole paremmin kuin nyt”?

Tiedän, aivan liian monta kertaa. Fraasiin siksi, koska lauseella ei ole mitään tarkoitusta ja todenperää. Vai onko joku aidosti sitä mieltä, että puhuttaessa esimerkiksi rakkaudesta, parisuhteista ja perheistä, että nämä seuraavat luettelemani asiat olivat paremmin kuin nyt:

Lapsikuolleisuus oli selvästi korkeampi.

Homoseksuaalisuus oli pitkään rikos ja sen jälkeen sairaus.

Sukupuolten välinen tasa-arvo oli vielä täysin lastenkengissä ja usein nainen oli vangittuna kotiin ja mies vangittuna töihin. Halusivat tai ei.

Subjektiivinen päivähoito-oikeus on koskenut kaikkia alle kouluikäisiä lapsia vasta vuodesta 1996.

Lasten kasvatus perustui nöyryyttämiseen ja usein myös väkivaltaan. Lapsen kuritus muun muassa luunapeilla ja tukkapöllyillä oli sallittua.

Avioeroon tarvittiin syy, joka luettiin käräjäoikeudessa. Ilman syytä avioeroon ei voitu tuomita. Syyllisiä tilanteeseen oli siis usein vain yksi.

Vanhemmat polttivat tupakkaa lasten seurassa jopa omassa olohuoneessaan ja varsinkin autossa. Myös julkisissa kulkuvälineissä sai polttaa tupakkaa.

Autoissa ei ollut turvavöitä.

Perheväkivalta oli vielä yleisempää kuin nykyään, vaikka nykyäänkin se on aivan liian yleistä, mutta siitä sentään puhutaan.

Alkoholin käyttö perheen sisällä oli huomattavasti runsaampaa.

Lasten hyväksikäyttö jäi useimmiten pimentoon.

Siinä muutamia asioita alkuun liittyen perhe- ja parisuhde-elämään. Meillä ihmisillä on taipumus nostalgiaan ja me tunnumme muistavamme lapsuudesta ne ihanat pullantuoksuiset mummolat, jossa elämä tuntui olevan helppoa ja yksinkertaista. Eikä siinä mitään väärää, mutta sen rinnalla on hyvä muistaa, että yhteiskunta on kehittynyt monella saralla parempaan ja ennen kaikkea vapaampaan suuntaan.

Ihmisille on tullut enemmän vapauksia, elämästä on tullut yleisesti ottaen turvallisempaa ja terveellisempää. Ihmisten elinikä on ollut tasaisessa nousussa ja varsinkin lapsikuolleisuus on saatu lähes minimiin. Tämän lisäksi lasten kuritus väkivallan kannatus on enää hyvin pientä ja esimerkiksi tukistusta kasvatuksen välineenä kannattaa enää vanhemmista vain hyvin pieni vähemmistö.

Ajassamme on monia ongelmia ja uhkia, liittyen esimerkiksi pandemioihin ja ilmastokriisiin, mutta parisuhde- ja perhepoliittisesti asiat ovat menneet koko ajan hyvään suuntaansa ja ihmiset saavat elää oman näköistä elämää ja oman näköistä perhe-elämää. Ei ole olemassa vain yhtä tapaa olla parisuhteessa tai ilman parisuhdetta. Tämä vapaus luo ihmiselle hyvinvointia ja elämälle mielekkyyttä. Ero ei ole enää häpeä ja perhe ei tarkoita vain niin sanottua ydinperhettä. Seksuaalisuuden kirjo on moninainen ja sukupuolia on enemmän kuin kaksi.

Siksi ennen ei ollut paremmin, vaan nykyään on huomattavasti paremmin.

Lue myös

X