Havaintoja parisuhteesta

Ennen parisuhdetta hanki itsetunto!

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Jokainen aamu on uhka uusi.

On ihmisiä jotka näkevät uuden aamun uutena mahdollisuutena. Sitten on ihmisiä jotka näkevät uuden aamun uutena uhkana.

Ensimmäinen tapa kertoo hyvästä itsetunnosta, toinen huonosta itsetunnosta.

Mennään vuosikymmenissä hieman taaksepäin. Meitä on pitkään kasvatettu lähinnä häpeämään itseämme. Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä ja muuta itsetuntoa tappavaa oppirakennelmaa. Kehua ei saanut, koska liiasta kehusta voi ylpistyä liikaa ja mikään ei ole pahempaa kuin että lapsesta olisi kasvanut itseään kunnioittava ja itseään ylpeästi kantava aikuinen. Jos sellainen kasvoikin, niin alas sellainen friikki oli ammuttava. Häpeämään itseään tänne on perkele tultu!

Aikuisuuden kynnyksellä itsetunnottomiksi kasvatettuja lapsia alkoi sitten valumaan parisuhteisiin.

Mitä siitä on seurannut. Avioliittoja joissa otetaan vastaan ihan mitä tahansa. Ei riitä säännöllinen nyrkki naamaan jotta lähtisi. Koska en minä ansaitse parempaa. Minä olen vain tällainen reppana joka ottaa sen mitä sattuu saamaan ja minulle osui tällainen kortti puolisoiden korttipakasta.

Surullista.

Tai sitten loputon mustasukkaisuus. Itsetunnottomuudesta sekin voi kummuta. Jokainen katsekin puolisoon päin on liikaa. Puoliso on kahlittava kotiin. Kuten kertoi minulle eräs lukija. Hänen miehensä ehdotti hänelle aina uutta lasta tehtäväksi, jotta nainen ei voisi palata töihin. Siellä kun vaanii seksinnälkäisiä miehiä käytävät pullollaan ja eittämättä siellä tulee törmänneeksi johonkin sellaiseen, johon nainen vieläpä rakastuu. Jää mies ruikuttamaan rannalle. Itsetunnottomuus peitetään kontrollilla ja vallalla.

Surullista.

Oli sekin itsetunnoton joka ei kestänyt yhtään sitä, että hänen miehensä katsoi elokuvia, joissa oli naisen mielestä kauniimpia naisia kuin hän oli. Auta armias jos mies ääneen sattui kehumaan elokuvassa esiintyneen naisen ulkoista olemusta, niin se oli saman tien itsetunnottomuudesta kärsivältä naiselta pois. Mies kirjoitti, että lopulta tilanne kulminoitui siihen, että miehen jokainen liike arvioitiin johtuvaksi siitä, että haku paremmasta oli päällä. Uusi vaate, parturissa käynti tai deodorantti. Merkkejä siitä, että nainen on lähdössä vaihtoon.

Surullista.

No, ahtaat parisuhteet ovat ahtaita parisuhteita. Minä en ole terapeutti ja minä en voi tietää, mutta uskallan väittää, että itsetunnottomuus rikkoo parisuhteita, koska itsetunnottomuus tekee parisuhteista vankiloita joissa kenelläkään ei ole hyvä olla. Kuinka kaunis onkaan ihmissuhde jossa ihmiset saavat olla vapaita katsomaan maailman kauneutta ilman että se on puolisolta tai parisuhteelta pois.

Vanhemmat, kehukaa niitä lapsianne. Antakaa heidän tutkia maailmaa tutkivilla silmillä ja lopettakaa se saatanan joka asiasta kieltäminen. Mikään ei ole kauniimpaa kuin ihminen joka kantaa ylpeästi itseään ja pitää maailmaa uhan sijaan mahdollisuutena.

Helvetillinen klisee, mutta niin totta.

Lue myös

X