Havaintoja parisuhteesta

Eroleiri parisuhteesta eroaville

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Olen kuullut, että Suomessa järjestetään parisuhdeleirejä. Parisuhdeleirillä leirille osallistuneet pariskunnat yrittävät saada ehkä hieman jo rupsahtamaan päässeeseen parisuhteeseensa uutta tulta allensa. Tämä on hieno ja kannatettava formaatti.

Ollaan kuitenkin realisteja. Suomessa noin puolet solmituista avioliitoista päättyy eroon, puhumattakaan kaikista parisuhteista, sillä avioliiton arvostus on ylipäätään tasaisesti laskenut. Siksipä parisuhdeleirien lisäksi Suomeen olisi perustettava eroleirejä, joissa eropäätöksen tehneille ihmisille opetettaisiin taitoja hyvälle ja rakentavalle erolle. Tämä lisäisi merkittävästi ihmisten hyvinvointia ja olisi hyödyksi koko yhteiskunnalle, sillä tasapainoinen ja onnellinen ihminen on hyödyksi ja iloksi koko yhteisölle.

Tämä siksi, koska ero saa liian monen ihmisen pahimmat puolet esille ja se saattaa tuhota ihmisiä eron ympärillä jopa vuosien ajan. Eihän sellaisessa ole mitään järkeä. Elämä on aivan liian lyhyt vittumaisille eroille. Siksi erot ovat käännettävä positiivisemmiksi tapahtumiksi. Minäpä lähden leikittelemään asialla ja pohdin leikkimielisen tosissani, että mitä taitoja eroleireillä voisi opetella. Olkaa hyvä, ei maksa mitään.

Ihan aluksi haluaisin muuttaa koko ero-termiä. Eihän parisuhteen päättyessä eroon pääty kuin kahden ihmisen ympärillä oleva parisuhde. Eihän sen tarvitse välttämättä ihmisiä erottaa ja sellaiset eroajat, joilla on yhteisiä lapsia, niin se ei erotakaan, koska lapsen kautta kahden ihmisen yhteiselämä tulee jatkumaan loputtomiin. Siksi termi ero on harhaanjohtava. Mikäpä sen hienompi tilanne kuin se, että kaksi aiemmin toisiinsa rakastunutta ihmistä voisi olla vieläkin toisillensa olemassa niin, että parisuhde heidän ympäriltään olisi vain lopetettu. Ei se ole ero, se on parisuhteen päättyminen.

No eihän se niin tietenkään mene. Kaksi toisiinsa ennen rakastunutta ihmistä saattavat vihata toisiaan koko loppuelämänsä ja pahimmillaan ottaa vihansa pelinappulaksi lapsen mukaan. Tiedättekö, mikä tässä tilanteessa on eniten väärin? No ihan kaikki. Me voimme selittää vihanpidon ja lapsella pelaamisen itsellemme edulliseksi, mutta sitä se ei koskaan ole. Se on ihmisten tuhoamista ja minkä vuoksi? Niin, minkä vuoksi?

Tämä on eroleirin tärkein tehtävä. Saada kaksi eronnutta vanhempaa ymmärtämään, että lapsella pelaaminen ja lapsen ottaminen kostovälineeksi on tuhoisinta sille lapselle. Se on silmitöntä väkivaltaa lasta kohtaan ja itsekkäintä paskaa, mikä ei ole selitettävissä yhtään millään. Tai on se selitettävissä, mutta jokainen selitys on tekosyy.

Sitähän aina jaksetaan toitottaa, että lapsi menee erossa rikki. Ei lapsi mene erossa rikki, jos lasta ei erossa tule rikkoneeksi. Aivan samoin lapsi ei mene ydinperhearjessa rikki, jos lasta ei tule arjessa rikkoneeksi. Väliähän on vain aikuisten ihmisten käytöksellä lapsen rikkimenemisen suhteen. Riitaisa arki ja riitaisa ero rikkoo lasta, ei rento ja ihana arki, eikä rakentava ja sopuisa ero.

Muita eroleireillä opeteltavia asioita voisi olla irtipäästäminen, katkeruuden välttäminen, tulevan ex-puolison arvostaminen, oman osasyyllisyyden tunnustaminen, anteeksiantaminen, hyvän kommunikaation säilyttäminen, ex-puolison vanhemmuuden tukeminen, tilan ja vapauden antaminen ja hyvien ja rakentavien käytöstapojen opetteleminen.

Erot eivät ole sinällään vaikeita. Kaksi ihmistä voi tehdä erosta sietämättömän vaikeaa. Ero ei ole vain loppu, vaan se on samalla jonkun uuden alku. Ero ei ole pahinta, mitä elämässä voi tapahtua, se on vain yhden parisuhteen loppu. Ero ei tarkoita eroa ihmisestä, vaan parisuhteesta. Eroon ei kannata jäädä roikkumaan, vaan päästää mahdollisimman pian irti. Eron ei tarvitsisi herättää vihaa, vaan helpotusta ja rauhaa.

Loppujen lopuksi tässä kaikessa on kyse siitä, että ihminen voisi hyvin ja levittäisi hyvinvointia ympärillä olevillekin. Huonossa suhteessa vuosia rimpuileva ei voi hyvin. Todella vaikean eron keskellä oleva ei voi hyvin. Eron vuoksi vuosien katkeruuteen vaipuva ei voi hyvin. Ex-puolison kanssa jatkuvasti tappelemaan joutuva ei voi hyvin. Siksi eroleirejä tarvittaisiin, jotta ihminen voisi hyvin mahdollisimman pian eron jälkeen, ilman vihaa tai katkeruutta.

Joten ammattilaiset, napatkaa tästä kiinni. Minä voin tulla maskotiksi.

Lue myös

X