Havaintoja parisuhteesta

”Eroni jälkeinen ensimmäinen oma aamu tuntuu taivaalta”

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

”Tämä oli eroni jälkeinen ensimmäinen vapaa viikonloppuni. Heräsin keveänä, helpottuneena ja rauhassa. Tuntui kuin ympärilläni olisi enemmän happea hengitettäväksi.

Minun ei tarvinnut ensimmäisenä alkaa aistimaan miehen mielialaa. Ei tarvinnut varoa sanomasta mitään hänen mielestään väärää. Ei tarvinnut ottaa vastaan hänen huonoa tuultansa, ei alentavia sanoja eikä ilmapiiriä jossa olisi vaikea hengittää.

Miten voi olla, että kahvinkeittimestä kuuluva rapinakin kuulostaa kauniilta. Kahvi tuoksuu erilaiselta. Pitkästä aikaa näen ikkunasta olevan maiseman kauniina. Huomaan, että on talvi. Saan syödä aamupalaksi mitä haluan. En kuule syyllistämistä siitä, jos syön jotain, mikä on miehen mielestä ei järkevää. Saan laitaa kauramaitoa kahvin sekaan ilman että hän vittuilee minulle siitä.

Saan katsoa lapseni kanssa rauhassa lastenohjelmia ilman että mies kertoo kuinka huonoja ne ovat nykyään. Valittaa melusta. Valittaa kaikesta. Vie ilon lapsenkin aamusta. Saan vain olla. Ilman että kukaan syyllistää. Ilman että kukaan patistaa lenkille lauseella ”kuinka kauan aiot tuota persettä vielä levittää”.

En osannut kuvitella edes, että kuinka vapauttavaa tämä on. Tämä rauha ja turva ympärillä. Tämä vapaus johon voisi jäädä asumaan. Tämä 45 neliön koti joka tuntuu enemmän kodilta kuin se 140 neliön tila, joka oli hänen kotinsa. Minä olin hänen kaunis koriste kulississa.

Tiedän että kaikki se kokema henkinen väkivalta tulee vielä eteeni niin, että se pitää käsitellä pois. Sitten käsittelen sen pois. Tämä aamu tässä. Tämä tila hengittää ja olla oma itsensä. Tänä aamuna nautin tästä kaikesta. En kadu että lähdin, kadun sitä, että en lähtenyt aiemmin.

Loppuelämäni aion olla onnellinen.”

X