Havaintoja parisuhteesta

Halausvallankumous.

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Halaus suojaa flunssalta. Tämän tietää kertoa italialaistutkijoiden laaja tutkimusyhteenveto. Se suojaa myös stressiltä ja sitoo ihmisiä toisiinsa. Tässä kun elämme syksyn myötä ensimmäistä flunssa-aaltoa, niin tämä kaikki on syytä pitää mielessä. Meitä on usein varoitettu koskettamasta muita ihmisiä, koska kosketus tuo mukanaan maailman kaikki taudit yhdellä iskulla. Ja onhan se muutenkin niin kovin arveluttavaa koskettaa toista ihmistä.

Meillä suomalaisilla on puhumaton sääntö ihmisten välisestä turvavälistä. Pidämme reviiristämme hyvää huolta. Emme ole varsinaisesti halaajakansaa. Meidän tapamme on kätellä ja jos on ihan pakko halata, niin varsinkin miesten väliset halaukset näyttävät lähinnä huonosti näytellyltä vitsiltä. Kroppa pidetään paikallaan ja niskaa tuodaan mahdollisimman kauaksi muusta kropasta ja kädet koskettavat nopeasti toisen miehen selkää mahdollisimman ylhäältä. Kropat eivät missään tapauksessa saa koskettaa toisiaan. Halaus ei saa näyttää liian homolta. Usein haluas korvataan napakalla lyönnillä vastaanottajan selkään. Etelä-Euroopassa suomalaisten miesten tavasta tervehtiä toisiaan saisi pahoinpitelysyytteen. Tai ehkä kaikkein luontevilta meille on kättely. Siinäkin toimessa toivomme, että olisi mahdollisimman pitkä käsi, jotta sitä toista ei tarvitsisi mennä liian lähelle.

Eräs tuntemani nainen sanoi minulle, että hänen mielestään muun kuin oman puolison halaaminen on pettämistä. Toivotin hänelle iloista parisuhdetta. Hänen teoriallaan minäkin olisin syntinen saatana. Hän kai uskoo halauksen porttiteoriaan. Se on sellainen, että kun vähän halaa toista ihmistä, niin kohta löytää itsensä jo suutelemasta halauksen kohdetta. Eipä aikaakaan, kun maataan toisten kanssa päällekkäin ja hikoillaan rakkaudellisia hikipisaroita. Tuosta kuluu tovi ja seistään alttarin edessä suvun perseet kirkonpenkillä. Kohta pinnasängyssä huutaa lapsi ja asuntolainaa on niin paljon, että luku ei mahdu yhdelle riville. Kaikki yhden viattoman halauskokeilun vuoksi.

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa kohdata ihminen. Minä kuulun halaajien heimoon. En usko porttiteoriaan tässäkään asiassa. Mieto halaus ei tarkoita kohta tapahtuvaa kovaa pornoa. Että halaus johtaa hetken päästä piiskaleikkeihin. Halauksesta tuleva mielihyvä riittää sellaisenaan. Ei siinä joka kerta ainakaan ala tehdä mieli kovempaa settiä. Se on vain mukavaa, että esimerkiksi kylään mennessään halaa siinä eteisessä. Mitä pidempi halaus, sitä mukavammalta tuntuu vastaanotto. Ei ole olemassa liian pitkää halausta. Onhan se toki outoa, jos tervetulohalaus menee niin pitkäksi, että toiset ehtii juoda siinä kahvit, kun itse on vielä kiinni tuttavapariskunnan toisessa osapuolessa. Niinkin voi käydä, mutta siinä vain laukaistaan stressiä ja ehkäistään flunssaa.

Italialaistutkimuksessa kävi myös ilmi, että halaus tai ystävällinen kosketus muuttaa ihmisen asenteista myötämielisemmäksi toista ihmistä kohtaan. Tästä tullaan ilmiselvään lopputulemaan. Tämä maailma on nyt niin täynnä vihaa, että pitää vain kosketella enemmän. Kädet ja mieli avoinna vain kohti vastaantulevia. Muuttuu maailma vähemmän vihaiseksi eikä räkä valu pitkin poskipäitä. Kannatan suuresti halausvallankumousta. 

Lue myös

X