havaintoja parisuhteesta

”Haluan olla selviytyjä, en uhri”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

”Luulen, että tekijä vaientaa uhrinsa häpeän tunteella. Se on tukehduttava tunne, joka helpotti terapiassa.

Uskomaton oli se vastuksen määrä mitä kohtasin, kun aloin puhua asiasta ääneen. Serkku sanoi, että tiedätkö edes mikä on seksuaalista hyväksikäyttöä? Hän on sotealan ammattilainen. Äiti sanoi, että ei se tarkoittanut mitään. Sehän oli vahinko! Myöhemmin, kun kerroin olevani 7 vuoden terapiassa. Äitini kommentoi: ”Mitä sinä vielä? Etkö vois jo unohtaa?
Mummuni oli ainut, joka sanoi aavistaneensa jotain tapahtuneen.

Tähän liittyen on hyvin tärkeää, että laki muuttuu siten ettei rikos vanhene. Toinen tärkeä asia on, että käsittelyajat pitää lyhentyä. Nyt prosessi on jo pituudessaan, niin raskas, ettei sitä jaksa. Lisäksi korvaukset on naurettavan pieniä. Itsessään terapia maksaa enemmän.
Lopetin asian salailun 21-vuotiaana, mutta nyt viisikymppisenäkään siitä ei ole helppo puhua. Olen kärsinyt koko ikäni posttraumaattisesta stressioireyhtymästä. Meillä on useimmissa kaupungeissa pula traumaterapiasta. Käyn erään kaupungin trauman vakauttaja ryhmässä 8 kertaa ja se pitäisi heidän mielestä auttaa. Tämä on ryhmä, jossa pyöritellään piikkipalloa pitkin kehoa ja haetaan itsemyötätuntoa. Voin sanoa, että oloni kurssipäivän jälkeen on tyrmistynyt. Tämä on, kuin laastaria laastarin päälle, kun ei ole resursseja kunnon hoitoon.

Minun hyväksikäyttäjä oli menestynyt insinööri ja puku päällä liikematkoillaan hurmasi kaikki. Kotona hän laski salkkunsa alas ja piinasi narsistina koko perhettä. Me tanssimme täysin hänen pillinsä mukaan. Ulospäin näytimme normaalilta perheeltä.

Olen tähän päivään mennessä käynyt 30 vuotta eri terapioissa ja Kelan kuntoutuksessa kerran. Olen menettänyt paljon terveyden, normaalin lapsuuden, terveen suhtautumisen seksuaalisuuteen, normaalin työssä jaksamisen, yöuneni 40 vuodelta, mutta ymmärrän muita traumatisoituneita ihmisiä. (Minulla on kyky herkkyydelläni nähdä heitä, vaikka he olisivat hiljaa.)

Muistakaa ihminen, joka on seksuaalisesti hyväksikäytetty on selviytyjä, jos on pysynyt hengissä.

Sanon selviytyjä ei uhri.”

Lue myös

X