Havaintoja parisuhteesta

Havaintoja ihmisten parisuhteista osa 1

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Kahdeksan vuoden ajan olen lukenut tekstieni kommenttipalstoilta lukijoiden kommentteja. Tämän lisäksi olen saanut satoja yksityisviestejä, joissa ihmiset ovat avanneet parisuhteisiinsa liittyviä asioita. Kommenteissa ja viesteissä vierailevat usein saman teemat ja olen piirtänyt niiden pohjalta kuvan suomalaisten parisuhteista.

YKSINÄISYYS

Teema, joka toistuu hämmentävän usein. Parisuhteen sisällä majaileva yksinäisyys. Yhteisen sohvan keskelle jäänyt turhan suuri tila. Kaksi aikuista yhdessä asunnossa tuntuu olevan kauenpamana toisistaan kuin yhdet aikuiset kahdessa eri asunnossa. Lehtiartikkelin mukaan onkin jopa niin, että etäsuhteessa elävät ovat suhteessaan onnellisempia kuin yhdessäasuvat. Mikä ajaa yhdessäasuvat rakastuneet erilleen toisistaan?

SEKSITTÖMYYS

Lukuisia viestejä, joissa kerrtotaan, että seksiä ei ole ollut jopa vuosiin. Seksi koetaan jopa taakaksi, kuin kotityöksi, joka pitää silloin tällöin hoitaa pois alta, jotta saa olla seksistä taas vähän aikaa rauhassa. Seksi kuvataan yksipuoliseksi ja tylsäksi. Tämä kaikki tukee tutkimusta, joka on kertonut meille, että harrastamme suhteissamme seksiä vähemmän kuin koskaan, kun taas masturboinnin määrä on lisääntynyt. Eniten seksiä 18-70 vuotiaiden joukossa tutkimusten mkaan harrastaa nuoret naiset ja viisikymppiset miehet. Vähiten 30-40 -vuotiaat naiset.

MYRKYLLISET ROOLIOLETTAMAT

Tasa-arvokuplassa elävänä tamperelaisena wanna-be hipsterinä törmään yllättävän usein kuplallani teräviin sukupuolittamisreunoihin. Aivan liian paljon suhteita, joissa jyllää arvot, jotka on imetty suoraan aikakaudelta, jota ei ole ollut olemassa vuosikymmeniin. Ongelmaa ei ole siinä tapauksessa, jos haluaa roolin itselleen ottaa ja se tuntuu luontevalta, mutta yhdeksän kymmenestä minulle kirjoitetuista tapauksista rooli ei tunnu luontevalta. Perinteinen esimerkki rooleista on se, että nainen tekee kotona kaikki ja mies niin sanotut ulkotyöt, siinäkin tapauksessa, vaikka sitä omaa pihaa ei edes ole. Miehestä käytetään ilkeitä nimityksiä, mutta mitään muuta ei sitten tehdäkään. Eron sijaan valitaan katkeroituminen ja vittumainen puheenparsi kotona ja sosiaalisen median kommenttipaltoilla. Siksi peräänkuulutankin alakoulusta lähtien oppiaineeksi vanhemmista ja edellisistä sukupolvista irtaantumisen.

PETTÄMINEN

Aihe, jota ihmiset eivät halua ottaa vastaan. On sanottu, että puolet parisuhteissa olevista on joskus pettänyt puolisoaan. Saamieni viestein pohjalta uskon prosentin olevan isompi. Salasuhteet liittyvät tähän aiheeseen ja niistä minulle kirjoittaa joku lähes viikottain ja kun minulle kirjoittaa lähinnä vain naiset, niin tyypillinen malliesimerkki salasuhteesta on kuolleessa parisuhteessa elävä nainen, joka hakee haluamansa huomion toisen ihmisen sylistä. Jotta emme anna asiasta yksipuolista kuvaa, niin minulle on piirtynyt blogini kautta kuva pettämisestä niin, että miehet harrastavat enemmän kertaluonteista pettämistä ja naiset salasuhteilua. Blogissani aiheesta tekee ongelmallisen se, että en suostu kirjoittamaan pettämisistä ja salasuhteilusta tuomisevaan sävyyn, vaikka sitä on minulta yksityisviestein jopa vaadittu. Minulla ei ole tarve tuomita ihmisiä, joiden elämää en elä, koska jos sille tielle lähtisi, niin tuomitseva sormi saisi olla pystyssa kaiken aikaa ja eniten itseäni kohti. En minä halua itseänikään tuomita, sillä olen siihen liian arvokas niin kuin on kaikki muutkin ihmiset.

RUUHKAVUODET

Sana, joka on varmasti totta, mutta samalla sen taakse voi myös piiloutua, jotta elämässä ei tarvitse tehdä arvovalintoja. Kiirellä voi selittää sen, että parisuhteen voi jättää kaiken muun elämän alle kulkemaan siinä sivussa. Eroprosentit huitelee meillä jo neljänkymmenen yläpuolella, joten tämä parisuhteen sivuun laittaminen ruuhkavuosien ajaksi ei välttämättä ole osoittautunut kovin hedelmälliseksi tavaksi, sillä lopulta aina käy niin, että sinne sivuun se parisuhde sitten jääkin, koska ruuhkavuodet jatkuukin ihmisen päässä loputtomiin, koska enemmä ruuhkavuodet ovat omaan päähän iskostettu ajatusrakennelma kuin totta. Nimittäin jos puolisolle ei ole antaa vuorokaudessa aikaa edes tuntia, niin omassa ajankäytössä on pahoja ongelmia. Mikään ruuhka ei ole niin paha, että ei ohikävellessään voisi kietaista käsiään puolisonsa ympärille ja pitää vähän aikaa kiinni. Ei parisuhdekaan rakettitiedettä ole. Paitsi saamieni viestin ja kommenttien perusteella se sitä on, sillä iso osa minulle kirjoittavista ihmisistä kärsii loputtomasta ruuhkavuodesta, joka estää tarttumasta puolisoaan käteen tai rakastelemasta Pikku Kakkosen aikana.

Lue myös

X