Havaintoja parisuhteesta

Hehku(!)

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Kesä on ihanteellinen aika nähdä ihminen. Nähdä ihminen ulkoisesti kaikkien paksujen takkien ja hattujen alta, jotka talvella peittävät ihmisestä ison osan. Ihminen on kaunis, mutta vain jos ihminen tekee itsestään kauniin. Sisäinen kauneus on termi, jota käytetään kyllästymiseen asti. Se on hyvä termi. Ihminen, joka tuntee itsensä kauniiksi, näyttää kauniilta. Elämässä tulee aikoja, jolloin itsensä ja maailman kokeminen kauniiksi saattaa tuntua mahdottomalta, mutta niinäkin hetkinä kauneus on tavoitettavissa. 

Minulla on tähän kaikkeen olettamus. Mikä saa ihmisen näyttämään hyvältä, hehkumaan. Väitän rohkeasti, että vain sisäisesti hehkuva ihminen voi olla ulkoisesti kaunis. Sitä sisäistä kauneutta, paloa, miksi sitä ikinä haluaa kutsuakaan, ei voi huijata tekoripsillä, kestorusketuksella tai viimeisen päälle hiotulla parransängellä, jos sisältä tuleva tunne ei tue kaikkea sitä ulkoista kauneutta. Ihminen ei voi pitkään huijata, edes itseään.

Kauneudessa on se lohduttava piirre, että kauneutta ei ole olemassa vain yhdenlaista. Jokaisen ihmisen sisällä asuu kauneus, joka on vain kaivettava ihmisestä esiin. Sen kauneuden saa esiin ensisijaisesti itse, mutta muillakin ihmisillä on kauneuden esiin kaivamisessa roolinsa. Toisen ihmisen saa tehtyä kauniimmaksi sanoilla, teoilla, eleillä ja rakkaudella. Mutta ei mennä nyt siihen. Keskitytään enemmän siihen, miten ihminen saa itsensä kauniiksi, hehkumaan.

Hyvinvointi ja onnellisuus näkyvät ihmisestä. Olen tavannut elämässäni ikäihmisiä, joiden olemuksessa näkyy hyvä ja tyydytyksen tuonut elämä. Olen nähnyt myös sitä katkeruutta, joka tulee esiin tyytymättömyytenä, kiukkuisuutena ja negatiivisuutena, kun elämä ei ole tuntunut siltä kuin olisi sen halunnut tuntuvan. On sanomattakin selvää, että ensiksi mainitut näyttävät paremmalta ja hyvinvoivimmalta myös ulkoisesti. Niin on ihan jokaisessa ihmisryhmässä. Kauneus tulee yleisestä tyytyväisyydestä elämään, positiivisesta asenteesta ja halusta ottaa elämä vastaan sellaisena kuin elämä vastaan tulee. Toisinaan hämmentävän kauniina, toisinaan rujon rumana. Joka hetkessä katse kuitenkin käännettynä kauneutta kohti.

Kauneus tulee kaivetuksi esiin sillä, että elää sen näköistä elämää kuin haluaa elää. Siitä, että tekee elämästään omansa. Voisihan sitä jäädä kiinni jokaiseen vastoinkäymiseen, joita elämä ihan jokaiselle meille antaa. Siirtymällä niistä eteenpäin, ihminen tulee entistä kauniimmaksi. Jokaisen surun ja pettymyksen reunallakin elää kauneus, jos sen sieltä haluaa nähdä.

Sieltä se ihmisen kauneus mielestäni tulee esille. Elämästä, joka tuntuu itselle oikealta. Tekemisisistä, joita haluaa kaikkein eniten tehdä. Tavoitteista, joita kohti haluaa kulkea. Ihmisistä, joita haluaa rakastaa. Siellä se kauneuden ydin elää, asenteessa elämää kohtaan. Kun sisältä alkaa hehkua, siirtyy hehku myös ulkoiseen olemukseen ja yhdessä tämä kaikki tekee ihmisestä niin kauniin, kun ihminen voi vain olla.

Se ei ole huijattavissa millään keinotekoisella. Se kaikki keinotekoisuus voi olla hyvä lisä. Silti se kaikkein tärkein kauneus tulee ihmisen sisältä. Kaikkein kaunein ihminen on hän, joka uskaltaa ottaa elämän vastaan hauraana, meikittä ja turhasta riisuttuna. Hän, jonka silmistä näkyy sisältä tuleva hehku. Ihminen, joka katsoo suoraan kohti. Ihminen, joka on kääntänyt katseensa kaikesta pahasta, kohti hyvää ja kauniimpaa. Ihminen, jonka kauneus tekee toisistakin ihmisistä kauniimpia. Tekee maailmasta kauniimman.

Me jokainen olemme se ihminen. Jokainen meistä on kaunis.

Sanokaa se itselle ja hänelle. Menkää kohti. Jos ette ole vielä tehneet sitä, mitä olette aina halunneet tehdä, tehkää se. Heti. Tänään on paras päivä tehdä vähän kauneutta. Ei sitä koskaan liikaa voi olla. 

Lue myös

X