Havaintoja parisuhteesta

Hei, me imetetään!

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

(Kirjoituksen sponsoreina toimivat Suomen jokainen henkivakuutuksia myöntävä vakuutusyhtiö.)

Minulla ei ole muistikuvia omista imetysajoistani. Tarkoitan miehenä tietenkin sitä aikaa, kun itse sain pötkötellä äitini sylissä ja imeä rintaa hanakoilla huulillani. Elettiin seitsemänkymmentäluvun loppupuolta. Olen nähnyt aikakaudesta valokuvia, jossa äidit imettävät samaa aikaan kuin polttelevat tupakkaa. Laitapa nykyaikana sellainen kuva Instagramiin ja et ole huomenna enää hengissä.

Huomasin nimittäin erään keskustelun, jossa imettävä äiti meni harkitsemattomasti sanomaan juoneen saunasiiderin, vaikka vielä imettää. Sotahan siitä syntyi palstalla. Ulkopuolinen olisi voinut kommenttien sävystä päätellä, että äiti olisi laittanut lapsen kiukaalle, mutta hän ilmoitti siis vain juoneen yhden siiderin.

Imettäminen aiheuttaa suuria tunteita. Keskustelupalstoilla pitkään lapsiaan imettävät ovat hyökkäyskannalla lyhyen ajan imettäviä kohtaan ja toisinpäin. Pahimpia ovat äidit, jotka eivät imetä ollenkaan. Vaikka siihen olisi pätevä syy, niin silti pitäisi. Lapsi menee pilalle, jos se ei saa tissimaitoa. Itse olen saanut ja en nyt lähtisi kerskumaan saavutuksillani. Minä en voi imetysskenestä ulkopuolisena ymmärtää, että mikä siinä toisen tekemässä valinnassa on aina niin mielenkiintoista, että sitä pitää puida sivukaupalla. Eikö jokainen voisi tehdä niin kuin haluaa ja antaa äidille imetysrauha tai imettämättömyysrauha? Minä voin toimia vapaaehtoisena rauhanneuvottelijana.

Toinen tunteita herättävä keskustelu on julki-imettäminen. Monelle tuntuu olevan aivan liian vaikea pala se, että nainen imettää lasta julkisella paikalla. Tässä on nyt yksi tärkeä seikka, mikä julki-imetyksestä mielensä pahoittavien olisi muistettava. Vauvan ateria kulkee naisessa kiinni. Siksi vauvan on oltava naisessa kiinni. Ruuantuotantoväline naisessa on rinta ja siksi rinta on otettava esille. Jos vauvalle tulee julkisella paikalla nälkä, niin vauvan pitää saada ruokaa. Eikä vauva saa sitä muuten kuin imemällä sitä naisessa kiinni olevasta rinnasta. Vauvan imuvoima ei nimittäin vielä riitä siihen, että nainen virittelisi pillin avonaisesta kaula-aukosta sisäänsä ja vauva imisi maitonsa sitä kautta.

Hyvähän se on paheksua vauvan ateriointia samaan aikaan kun itse on käynyt hakemassa kauppakeskuksessa sijaitsevasta ruokakaupasta itselleen välipalacroissantin. Se ei ole ihmisessä kiinni. Siinä sitä sitten istuu paheksuja viereisellä penkillä syöden välipalaansa ja paheksuu samalla sitä, kun vauva syö viereisellä penkillä omaa välipalaansa. Sen jälkeen menee kotiinsa ja kirjoittaa yleisönosastoon viestin, että taas pakotettiin tuijottamaan naisen tissiä, kun nainen heilutteli sitä kauppakeskuksen käytävillä.

Niin eräs setä kirjoitti kommenttipalstalle. Aina kun tissi otetaan esille, niin hänen on pakko tuijottaa sitä. Siinäkin tapauksessa, että lapsi on syömässä siitä. Olisikohan sedästä itsestään mukava, kun joku tulisi viereen tuijottamaan, kun hän syö torin laidalla nakkimukiansa. Kun jollakin on sellainen tapa, että aina kun nakkimuki tulee esille, niin sitä on vain tuijotettava.

Jos tissejä haluaa tuijottaa ja ne jopa vähän pelottavat, niin niitä ei tarvitse lähteä tuijottamaan ja pelkäämään kotinsa ulkopuolelle. Kun olin etsimässä aineistoa kirjoitukseeni, niin syystä tai toisesta unohdin laittaa Googlen hakukenttään imetyksestä mitään sanaa, vaan laitoin sanan tits. Siinä menikin sitten seuraavat kuusi tuntia, mutta imetyksestä en oppinut mitään. Kiitos kysymästä, huonomminkin voi aikansa käyttää. Sinne voi setä mennä nettiin, niin ei tarvitse ruokailevia vauvoja tuijottaa.

Haluan silti sanoa, että yritetään ymmärtää heitäkin, joilla on vaikeuksia julki-imettäjien näkemisessä. Että ei koskaan käy enää niin, että ihminen joutuu mielipiteensä vuoksi rajusti lynkatuksi ja viittaan tässä edesmenneeseen Teri Niittiin. Tietäjät tietää.

Yksi asia, mikä minua on isosti kiinnostanut imettämisessä, on se, että sattuuko imettäminen. Vastauksen antoi imetyksen tuki -sivusto, jossa oli aiheesta kattava selvitys. Imetyksen ei nimittäin pitäisi sattua ollenkaan, jos lapsi imee oikealla tavalla. Toisin sanoen, jos sattuu, niin vauvalle voi huutaa, että mikä helvetti siinä on, että ei osaa tissiäkään oikein imeä. Näin tehtiin vielä viisikymmentä-seitsemänkymmentä luvulla, kun lapsia sai vielä kasvattaa kunnolla.

Joskus se silti sattuu ja itse halusin kokeilla, että miltä se pahimmillaan voi tuntua. Vuosia sitten otin nännin esille ja laitoin siihen riippumaan sellaisen verhonipsun. Sattui aivan saatanasti ja oli lähellä, että koko nänni olisi irronnut. Otin astetta verran lempeämmän esineen ja kokeilin seuraavaksi pyykkipojalle. En voinut laittaa sitä samaan nänniin, koska se oli tulehtunut siitä verhonipsusta. Se ei sattunut niin paljoa, mutta ei se mukavaltakaan tuntunut, joten otin sen pois ennen kuin lähdin kauppaan. Tämän kokeilun jälkeen mieleeni saapui iso kysymys, että miksi miehellä ylipäätään on nännit? Mitä mies nänneillä tekee, paitsi että tyhmimmät miehistä kokeilee laittaa niihin roikkumaan verhonipsuja ja pyykkipoikia?

Sitten on vielä toivottu imetysaihe, eli kuinka vanhaksi lasta saa imettää? Minulla ei ole tähän referenssiä vastata, mutta eiköhän sekin ole jokaisen oma asia, joten sitä ei tarvitse keneltäkään muulta kysyä. Toki lapselta itseltään sitä voi kysyä. Jos hän rippijuhlissaan esittää lievän toiveen, että nyt olisi äiti aika lopettaa, niin sitten lapsen mielipidettä on ehkä syytä kuunnella. Silti kuten sanoin, jokainen tekee, miten parhaakseen näkee ja se asia on äidin ja lapsen asia, ei kenenkään muun.

Äiti istuu vauva sylissään. Vauva tarttuu huulillaan äidin rintaan. Alkaa hiljalleen imeä itseensä maitoa, jolla hän voimistuu ja vahvistuu. Imiessään maitoa, vauvalla on suora ja tiukka katsekontakti äitiinsä. Sama katsekontakti on silloinkin, kun vauva saa maitonsa pullosta ja pullo on äidin kädessä. Ravinto, huolenpito, rakkaus ja elämän suuri jatkumo.

Miehenä minulla on siihen yksi mielipide. Se on kaunista. Se on äärimmäisen kaunista. Tekee nainen sen sitten kotona tai toisaalla. On lapsi sitten kiinni rinnassa tai pullossa. Siinä kuvassa on koko elämän kuva. Puhdas rakkaus ja jatkuvuus. Ihminen tarvitsee toista ihmistä. Syli, lämpö ja turva.

Koko maailmankaikkeus.

Lue myös

X