Havaintoja parisuhteesta

Helkkyen, välkkyen

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Muutama sana vielä pettämisestä. Sunnuntain tekstini herätti ilahduttavasti vilkasta keskustelua aiheesta, joten haluan palata siihen saamieni kommenttien ja viestien pohjalta. Monessa kommenteissa pettäminen mielletään vain panemiseksi, jossa seksinnälkäiset miehet haluavat panna kaikkea mikä liikkuu. Miehet, jotka säntäävät vieraisiin sänkyihin välittömästi kun ovat jääneet kolmeksi tunniksi ilman puolisonsa huomiota.

Lisäksi moni kommentoijista kiinnitti aiheellisestikin huomiota siihen, että aina ei elämässä ole mahdollisuutta huomiota ja rakkautta puolisollensa jakaa johtuen esimerkiksi rankasta pikkulapsiarjesta.

Erotetaan kaksi asiaa. Patologiset pettäjät, jotka panevat kaikkea mikä liikkuu. Tai sitoutumiskammoiset ja yksiavioisuuteen kykenemättömät, joille parisuhde ei ehkä olekaan se oikea temmellyskenttä. Pettämistä on kuitenkin muukin kuin paneminen. Yksi suurimpia syitä hakea huomiota muualta kuin omalta puolisoltaan on läheisyyden ja kosketuksen kaipuu. Tarve tulla huomatuksi. Eikä se tarve synny päivässä, kuukaudessa tai vuodessakaan vaan kehittyy hiljalleen. Ei kukaan odotakaan, että rankassa pikkulapsiarjessa saa jakamatonta huomiota.

Kosketukseksi riittää päivittäinen huomioiminen esimerkiksi muutamalla hipaisulla ohimennen, suudelmalla tai kauniilla sanalla. Jos sitä ei ole kykeneväinen antamaan niin senkin voi huoletta laskea henkiseksi pettämiseksi ja asiasta saa vastuuttaa toisen. Pitää muistaa, että myös naiset pettävät. Melkein neljä kymmenestä parisuhteessa olleista naisista on pettänyt, että ei pettäminen ole pelkästään mulkku pystyssä juoksevien miesten tapa.

Voimme taas pohtia miksi emme uskalla erota jos parisuhde ei anna sitä, mitä sen toivoisi antavan. Sen jälkeen kun kaikki kivet on jo käännetty ja kortit katsottu. Jäämme mielummin roikkumaan huonoon suhteeseen ja haemme huomiota muualta. Se on surullisen yleistä, vaikka emme sitä ääneen uskalla sanoakaan.

Viime kevään erotekstini jälkeen olen saanut kymmeniä ja kymmeniä sähköposteja naisilta, jotka kertovat elävänsä parisuhteessa, josta eivät uskalla lähteä. Monella kirjoittaneista on suhteen ulkopuolisia ihastumisia ja rakastumisia. Monet ovat antaneet suhteen mennä fyysiseksikin. Eräs nainen on kokenut kahden vuoden ajan syvää ahdistusta tilanteessa, jossa hän ei uskalla erota miehestään, mutta on sivusuhteillut toisen miehen kanssa johon kokee olevansa rakastunut.

Pettäminen ei tietenkään koskaan ole selitettävissä pienemmäksi. Mutta kyllä minä ymmärrän, miksi sitä tapahtuu niinkin paljon kuin sitä tapahtuu. Jokainen ihminen on kosketuksen arvoinen. Ehkä meidän olisi vain uskallettava olla itsellemme enemmän rehellisiä. Ottaa se ratkaiseva askel kohti pettämättömyyttä lähtemällä suhteesta, jossa ei koe voivansa hyvin.

Senkin sanominen ääneen on kielletty, että kyllä pettäjääkin saattaa oma toiminta satuttaa. Paitsi niitä patologisesti kaikkia panevia. Mutta he eivät tunne mitään muutakaan. Sanon sen ääneen silti. Eikä se, että ymmärtää pettämiseen johtavia syitä tarkoita sitä, että hyväksyisi sen.

Lue myös

X