Havaintoja parisuhteesta

Hitto, että sinä olet tärkeä ja arvokas!

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Kirjoitan tämän tekstin sekä itselleni että sinulle siellä. Sinulle väsyneelle ja rikkinäiselle ihmiselle, jolle tämä vuosi on ollut venymistä jaksamisen ja kestämisen äärirajoilla.

Me emme voi mitään sille, että maailma näyttää tällä hetkellä tältä. Korona on vaikuttanut meidän elämäämme, tapaamme ajatella ja mielenterveyteemme tavalla, jota emme edes vielä tiedä.

Heti alkuun tärkein sana:

ARMO.

Ensimmäinen askel armoon on se, että heitetään kaikki helvetin positiivisen ajattelun oppaat pois käsiemme ulottuvilta. Ei tarvitse ajatella positiivisesti. Ei tarvitse hymyillä väkinäisesti. Ei tarvitse esittää vahvaa. Saa olla positiivinen, saa hymyillä ja saa olla vahva, jos oikeasti siltä tuntuu. Mutta jos ei tunnu, niin saa olla lohduton, huutaa, itkeä, raivota, olla peloissaan, huolissaan ja vittuuntunut.

Saa pyytää apua.

Saa pyytää apua.

Saa pyytää apua.

Lasketaan rimaa edes jossain. Kaikki eivät voi tehdä sitä työelämässä, koska ihmiset pitää hoitaa ja tulipalot sammuttaa. Lasketaan rima siellä, missä se on mahdollista. Ei vaadita itseltä liikoja. Parisuhteessa ei vaadita puolisolta liikoja. Meillä ei tarvitse olla energiaa siihen, että juuri tässä ajassa aletaan tehdä hartiavoimin töitä parisuhteen eteen.

Otetaan aikalisä. Jäädään siihen mitä on eikä yritetä kivuta sinne, jonne ei ole voimia nousta.

Ei vaadita.

Ei vaadita.

Ei vaadita itseltä eikä toiselta.

Otetaan tämä maailma puolivaloilla vastaan. Jos koko ajan on jaksamisensa äärirajoilla, mutta jaksaa silti, niin kaikki tulee kaatumaan omaan mahdottomuuteensa. Lasketaan rimaa ja tavoitteita. Tullaan toimeen vähemmällä. Annetaan itselle lupa olla laiska, saamaton ja huonolla tuulella. Annetaan läheisille lupa olla laiska, saamaton ja huonolla tuulella.

Ihminen luhistuu tässä ajassa, jos ihminen ei ymmärrä rakastaa itseään. Nyt saa olla hyvällä tavalla itsekäs. Tehdä pieniä itselle tärkeitä asioita. Tai olla tekemättä niitä. Antaa itselle lupa vain selviämiseen ei suorittamiselle. Ei tarvitse suorittaa. Tänäänkin voi jättää imuroimatta, tiskaamatta tai antamasta puolisolleen huomiota, jos ei jaksa. Rima saa olla alhaalla. Se riittää, että sanoo puolisolle, että tämä kaikki ei johdu hänestä, jotta hänelle ei tule hylätty olo.

Pitää olla itselle hyvä. Itsekkäästi itselle hyvä.

Joinakin aamuina, kun herään huonosti nukutun yön jäljiltä. Laitan kahvin tippumaan huomatakseni, että kahvipavut ovat jääneet kokonaan laittamatta. Illalla valmiiksi kirjoittama teksti on jäänyt tallentamatta. Posti tuo eteisen lattialle laskun, jonka saatuaan miettii, että millä tuonkin saa maksettua. Keittää kahvin uudelleen ja kirjoittaa tekstin uudelleen. Tekstin, joka kertoo rakkaudesta, lohdusta ja jostain kai elämää suuremmasta. Ensimmäinen kommentti koskee kirjoitusvirhettä. Saamani toinen viesti muistuttaa siitä, että olen kirjoittajana täysin mitätön. Kolmatta en enää lue, koska vituttaa.

Tulee tunne sitä, että kaikki on täysin merkityksetöntä. Tulee väsymys ja turhautuminen. Miksi minä edes yritän? Tekisi mieli kirjoittaa kommentoijalle, että haista sinä ihminen paska. Ensin ärtyy ihmiselle, sitten koko blogimaailmalle ja lopulta koko maailman kautta ärtyy itselle. Kunnes ymmärtää, että nyt tämä kaikki on liikaa. Rima alas. Julkaise vanhoja tekstejä. Älä kommentoi kommentteja. Hengitä. Hengitä. Tee jotain rentouttavaa ja kivaa. Tai ole tekemättä, jos ei huvita. Revi lehti, joka kertoo 10 tapaa saada enemmän aikaan ja olla parempi ihminen. Ei tarvitse olla. Riittää kun ón ihminen.

Kun itse osaisi. Tekisi mieli pelastaa maailma, mutta kun aina ei vain jaksa.

Rakkaat ihmislapset. Olkaa hyviä itsellenne. Älkää huoliko, jos turhauttaa ja vituttaa. Lehdessä oleva artikkeli kertoi, että tämä poikkeusaika on saanut ihmiset käyttäytymään eri tavalla kuin aikaisemmin. Nyt pitää antaa enemmän siimaa itselle ja läheisille. Nyt pitää todellakin ymmärtää eikä hyökätä kimppuun. Ihminen reagoi, jopa tiedostamattaan. Itsestään voi pitää niin monella tavalla huolta. Pitäkää itsestänne omalla tavallanne huolta. Älkää kysykö siihen lupaa.

Kaiken sen keskellä, me täällä toisillemme. Yksikin pieni ele on merkki rakkaudesta. Jos sinulle ei ole kukaan pitkään aikaan sanonut, niin sanonpahan vain, että hitto, kun sinä olet tärkeä ja arvokas! Aivan, juuri sinä. Minäkin olen. Saat huutaa jos siltä tuntuu, kunhan sen huudon seassa välität. Välität itsestäsi ja niistä muutamasta tärkeästä ihmisestä.

Jos haluatte kommentoida tätä tekstiä jotenkin, niin kommentoikaa sydänemojilla ihmiselle, jolla haluatte näyttää pienellä eleellä merkityksen. Se on aivan riittävää tässä ajassa. Sinäkin olet riittävä. Tuollaisenakin. Pidä sinusta huolta, rakas.

Kiitos.

Lue myös

X