Havaintoja parisuhteesta

Honesty is such a lonely word

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Ei ole helppoa olla rehellinen. Kuinka moni voi ihan vilpittömästi sanoa, että on koko elämänsä ajan ollut vilpittömän rehellinen? Kyllähän kaikissa parisuhdeoppaissa hehkutetaan, että rehellisyys on se tärkein parisuhdetta koossapitävä rakennusaine. Tottahan se on ja siksi niin monet parisuhteet päättyvätkin. Ei uskalleta olla rehellisiä, edes itselleen.

Sitä ei aina edes itse huomaa olevansa epärehellinen. Sitäpaitsi, ensin pitäisi olla rehellinen itselleen ennen kuin voi olla kenellekään muulle. Ihminen on hyvä huijaamaan itseään. Keksimään hyviä selityksiä esimerkiksi sille, että roikkuu huonossa parisuhteessa. Ei lähde, vaikka ei enää rakasta. On onneton. Voiko enää epärehellisempi sille toiselle olla? Antaa toisen olettaa, että kaikki on hyvin. Ihan samoin on toisinpäin. Sitä haluaa viimeiseen asti sulkea silmänsä siltä, mitä ei halua nähdä. Kunnes tulee se päivä jolloin kaikki pamahtaa kerralla silmien eteen. Ero, jota toinen on tehnyt jo muutaman vuoden tulee toiselle muka täytenä yllätyksenä. Siinä välissä on kahden vuoden molemmin puolinen epärehellisyys.

Suurin rehellisyys kahden ihmisen välillä on sitä, että uskaltaa sanoa ääneen asioita. Jos yhden asian jättää tietoisesti sanomatta, jättää helposti sen toisenkin ja pian sisällä on pelkkiä sanomattomia sanoja, jotka toinen olisi ansainnut kuulla. Sanomatta jättäminen on epärehellisyyttä puhtaammillaan. Ja kyllä, rehellisyys satuttaa toisinaan, mutta vielä enemmän pitkässä juoksussa satuttaa epärehellisyys.

Onhan se ymmärrettävää ja inhimillistä, että joitakin asioita on vaikea sanoa, koska tietää niiden satuttavan tai loukkaavan toista ihmistä. Ei kukaan halua kuulla, että oma kumppani on jäänyt vaille huomiota, kosketuksia, seksuaalista tyydytystä tai rakkauden kohteena olemista. Siltikin ne ovat juuri niitä sanoja, joita pitää uskaltaa sanoa. Teeskennelty ilo on vain kulissia ja teeskennelty orgasmi miellyttämistä.

Rehellisyys vaatii elääkseen otollisen maaperän. Se vaatii luottamuksen, että toinen osaa ottaa vastaan rehellisyyden. Se vaatii tunteen, että toiselle voi sanoa ihan mitä vain ilman, että se kääntyy sanojaa vastaan. Jos pitää pelätä sitä, että on rehellinen niin pahimmillaan se johtaa sellaiseen valheellisuuteen, joka alkaa tuhota ihmistä sisältäpäin. Kaikki lähtee hyvin pienistä puroista. Jos on tyytymätön, se pitää uskaltaa sanoa. Jos on helvetin tyytyväinen, sekin pitää muistaa sanoa.

Ehkä tämän illan voisi käyttää siihen, että esittäisi itselleen tärkeitä kysymyksiä ja vastaisi rehellisesti. Huomenna voisi sitten keskustella asioista sen kumppaninsa kanssa. Aivan riisuttuna ja paljaana kaikesta. Jokainen meistä ansaitsee kuulla ne rehelliset lauseet, vaikka ne sitten vähän aikaa satuttaisivatkin. Enemmän se on rakkautta kuin se, että epärehellisesti jättää sanomatta. Se on vain pelkuruutta.

Lue myös

X