Havaintoja parisuhteesta

Ihminen jonka pitää syödä salaa puolisoltaan

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Lehdessä oli viihteellinen artikkeli suomalaisesta näyttelijästä ja hänen puolisostaan. Kyseessä oli kevyt viihdeuutinen ja kyseisellä parilla menee varmasti hyvin.

Artikkelissa näyttelijän puoliso ilmoitti karkaavansa salaa pizzalle, koska hänen rakkaansa treenaa roolia varten, jossa on oltava todella timmissä kunnossa ja timmi kunto vaatii rajun itsekurin ja tarkan ruokavalion.

Eräässä suomalaisessa fiktiivisessä sarjassa oli jakso, jossa nainen huomasi miehellensä tulleen muutama kilon lisää ja pienen pieni kesävatsa. Jaksossa nainen kielsi mieheltään kaiken väärän syömisen ja pakotti lenkille. Lenkille mies lähtikin ja juoksi suoraan grillille salaa syömään.

Mies jäi tästä kiinni, koska nainen alkoi seurata miehen liikkeitä paikantimen avulla. Tämä kaikki esitettiin huumorin säestämänä ja monella tavalla siitä huumoria saikin vedettyä.

Jakso ei ehkä naurattanut minulle vuosia sitten  kirjoittanutta lukijaani. Hänelle, jolle puoliso oli kirjoittanut viikoksi kerrallaan ruokavalion ja treeniohjelman, jotta hän pysyisi puolison sanojen mukaan hyvännäköisenä ja hyväkuntoisena. Lukijalle ei ollut mikään ongelma se, että hyvät elintavat kannattaa ihmisen pitää elämässään, mutta hänelle ongelma oli se, että hänen piti tehdä sen toisen ohjaamana kuin puoliso olisi ollut hänen personal trainer eikä rakastettu.

Mitä tekee ihminen, joka tekee asioita vain miellyttääkseen toista ja osittain pakolla? Alkaa tehdä asioita salaa. Niin alkoi minulle kirjoittanut lukijanikin. Hän alkoi syödä salaa. Kertoi puolisolleen syöneensä työpaikkaravintolassa salaatin, vaikka kävi syömässä jotain hyvin paljon kielletympää. Ei tietenkään joka päivä, koska kyllä hänkin halusi itsestään huolta pitää, mutta joskus, kun hänellä alkoi tehdä mieli jotain epäterveellistä.

Moni miettii nyt, että miksi hän suostui puolisonsa mielivallan alle? Vastaus on helppo. Miellyttääkseen häntä ja pitämällä puoliso tyytyväisenä, sillä hän koki, että hänellä ei ollut tuon asia kanssa vaihtoehtoja, sillä hänen puoliso suhtautui jyrkän fanaattisesti ravitsemukseen ja heidän parisuhteessa ei jäätelöä sohvalla vierekkäin syöty.

Jollekin tulee tämän jälkeen mieleen, että valehtelu ei ole hyvä tapa ratkaista ongelmaa. Ei ole ei, mutta uskon sen olevan pelottavan yleinen ratkaisu. Oikein ei ole vaatia myöskään toisen elämään sellaista elämää kuin itse elää. Siinäkin asiassa ajattelen, että uskon sen olevan pelottavan yleistä.

Ihminen saa tehdä omaa elämää koskevia päätöksiä  ja valita elää niin kuin elää. Jos vierellä kulkee samoin ajatteleva ihminen, niin kaikkihan on sitten kovin luontevaa. Sitten aletaan kulkea hieman kaltevalla pinnalla, jos parisuhteessa toisen pitää pakolla alkaa elää itselle vierasta elämää. Jos yhden parisuhteen sisään ei mahdu kaksi eri tapaa elää ja toimia, niin eihän se silloin ole parisuhde, vaan vahvemman vetämä valtasuhde eikä vallalla ole sitten taas rakkauden kanssa mitään tekemistä.

Mitä näyttelijäpariskuntaan tulee, niin siinä oli kyse motivoinnista ja kannustamisesta toisen päämäärän eteen. Siksi puoliso ei halunnut ”mässäillä” rakkaansa edessä tiukan kuurin aikana. Se on ookoo, mutta se ei ole ookkoo, jos parisuhteessa on toisella tunne, että hänen pitää olla jotain, mitä hän ei ole. Se johtaa ajan kanssa valehteluun ja jopa eroon.

Kannustaa saa, mutta pakottaa ei.

Lue myös

X