Havaintoja parisuhteesta

Ilmainen parisuhdeämpäri

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Me suomalaiset olemme ilmaisten ämpärien perään. Missä ämpäri, siellä jono suomalaisia. Minä päätin olla jalomielinen ja tarjota tähän poikkeusaikaan ilmaisen ämpärin. Kyseessä on virtuaalinen parisuhdeämpäri ja saatavilla vain ja ainoastaan tämän blogin lukemalla.

Ämpärissä on sisällä kaikki nautinnollisen ja hyvän parisuhteen avaimet. Parisuhdeämpärin sisällön ovat koonneet lisäkseni lukemattomat muut jo monta parisuhdetta sössineet parisuhdeihmiset. Joten tämä parisuhdeämpäri saattaa sisältää kaikkea sellaista, jota ei todellakaan kannata ottaa käyttöönsä. Voi käyttää siis omalla vastuulla ja minua ei saa lähestyä tämän johdosta sen jälkeen, kun parisuhde on ajettu haaksirikkoon. Saanen esitellä The ilmaisen parisuhdeämpärin sisällön:

1. Naura

Parisuhteen tärkein koossapitäjä. Jos parisuhteessa ei naureta toiselle, itselle, yhdessä ja erikseen, niin parisuhde on rikki ja se pitää korjata. Jeesusteippi on ihan okei tapa korjata rikki mennyt parisuhde, mutta se auttaa vain hetkisen, kunnes parisuhde repeää taas liitoksistaan. Kaikki on hyvä aloittaa opettelemalla nauramaan itselleen. Sen jälkeen koko maailma, parisuhde siinä mukana, alkaa näyttää vähän naurettavammalta touhulta ja siinä on huomattavasti helpompi olla. Se hetki, kun itkun määrä ohittaa nauramisen määrän, niin on syytä hankkiutua pariterapiaan tai hauskempaan parisuhteeseen. Parisuhde on nauramatta aivan mahdoton vetää loppuun asti ja mitä pidempi parisuhde, sitä mustempaa huumoria tarvitaan.

2. Mene lähelle 

Olen kokenut voimakkainta yksinäisyyden tunnetta ollessani parisuhteessa.

Tämän lauseen olen lukenut lukuisista saamastani viestistä. Allekirjoitan tämän mukisematta. Minulla on asiasta kokemusta ja väitän, että siellä lukijoiden joukossa on monia muitakin, jotka tietävät, että mistä minä kirjoitan. Mikä parisuhde se sellainen on, jossa ei mennä toista lähelle? No, se on eroon johtava parisuhde. Ihmistä pitää mennä suoraan kohti. Muuallakin kuin parisuhteessa. Jokaisen roolin takaa löytyy ihminen. Parisuhteessa ei ole aviomiehiä, vaimoja, äitejä ja isiä. Parisuhteen muodostaa kaksi ihmistä ja sitä ihmistä kohti on mentävä, mielellään suoraan kohti. Mitä paljaampana, rohkeampana ja suorempana menee ihmistä kohti, niin sitä paljaampana hän tulee vastaan. Ihmistä pitää mennä lähelle, koska läheisyys ei muodostu menemättä.

3. Kosketa

Ei se pelkästään riitä, että parisuhteessa menee lähelle. Kun on sen vaiheen ylittänyt, on aika koskettaa.  Väestöliiton kyselyssä parit kertoivat ykköstoiveekseen nykyisissä parisuhteissaan enemmän kosketusta. Me olemme menettäneet kyvyn koskettaa. Se on surullista. Meillä ei tunnu olevan enää aikaa toisillemme. Kosketuksen puute on ylipäätään syy hyvin monelle yhteiskunnalliselle lieveilmiölle. Ihminen ei synny pahaksi, mutta kosketuksen puute johtaa pahoihin tekoihin.

Kirjoitin talvella teksin sohvasta, jossa istuu kaksi ihmistä. Toinen istuu sohvan toisella puolella ja toinen toisella puolella. Keskellä on tyhjä paikka, jossa on popcornkulho. Kulhostakin otetaan popcornia vain silloin, kun toisen sormet eivät ole siellä. Pari ajautuu kauemmaksi ja kaemmaksi toisistaan, kunnes alkaa kosketuksen kaipuu. Kosketuksen kaipuu johtaa lopulta tilanteeseen, jossa kosketusta lähdetään hakemaan muualta. Lopulta löytää itsensä toiselta sohvalta siltä paikalta, joka omassa parisuhteessa erottaa ihmiset toisistaan, toisen ihmisen sylistä. Näin minulle kirjoitti nainen, jonka iho kaipasi kosketusta. Joten heittäkää se kulho siitä keskipaikalta helvettiin ja menkää sen paikalle istumaan. Ottakaa toisistanne kiinni. Antakaa sormien lähteä valumaan pitkin vartaloittenne sileää pintaa ja rakastelkaa niin, että koko kaupunki kuulee.

4. Anna tilaa

Ihmistä ei voi omistaa, ihmistä pitää rakastaa. Ja parasta rakastamista on sellainen rakastaminen, että osaa tarvittaessa päästää irti. Liian monia tarinoita siitä, että parisuhde, avioliitto, mikä ikinä sen nimi onkaan, tarkoittaa monelle omistusoikeutta toiseen ihmiseen. Ei se tarkoita. Se tarkoittaa yhdessä elämistä ja samaan suuntaan katsomista. Mutta jos luopuu tai luovuttaa itsensä kokonaan toiselle, niin siinä ei käy hyvin. Ihminen kaipaa ympärilleen tilaa hengittää. Aivan kaikkea ei tarvitse toisen kanssa jakaa. On oltava oikeus myös omaan elämään. Parisuhteessa on hyvä pitää seinät leveällä ja katto korkealla. Ihminen on tunteidensa orja, Jos toisen tunteita alkaa liikaa kahlita, puhutaan jo ihmisoikeuksien loukkaamisesta. Mitä avoimempi mieli, sitä pidempi parisuhde. Mikään ei ole pahempaa parisuhteessa kuin se, että tuntee itsensä tukahdetuksi.

Tapasin avioparin. He olivat vähän päälle kahdeksankymmentä. Asuvat palvelutalossa. Toinen viitoskerroksessa. Toinen kakkoskerroksessa. Rouva tuli samaan hissiin, sanoi menevänsä miehensä luokse siksi päiväksi. Selitti, että onhan se mukavaa, että ei tarvitse koko ajan katsella hänen naamaansa. Jos alkaa kyllästyttää, voi illaksi mennä omaan yksiöönsä. Tuli hyvä mieli loppupäiväksi. Rouvan parisuhdekokemuksella halusin uskoa häntä.

5. Puhu

Ihmisellä on suu syömistä varten. Siihen se sitten tuntuu jäävänkin. Se on yllättävän vaikeaa sanoa rakastamalleen ihmiselle asioita. Paljon helpompaa on jättää sanomatta. Enkä minä tässä astu kenekään muun yläpuolelle. Puhun myös itsestäni. Joskus pienenkin toiveen esittäminen tuntuu päässä jäävuoren kokoiselta ongelmalta. Kuinka paljon helpompaa meillä olisi jos uskaltaisimme avata suumme muulloinkin kuin leipää sinne työntääksemme. Enkä minä tarkoita tässä, että pitäisi puhua vain huonoja asioita. Päinvastoin, kuinka ihanaa olisi vaikka päivittäin kuulla jokin kaunis asia. Kulta, minä rakastan sinua enemmän kuin mitään tässä maailmassa. Sinä olet kaunis. Olenko koskaan sanonut sinulle, että sinun kanssasi elämäni on ihanaa. Ihminen kaipaa kauniita sanoja, koska ihminen haluaa tuntea itsensä riittäväksi.

6. Kuuntele

Ihmisellä on korvat kaivamista varten. Siihen se sitten tuntuu jäävänkin. Se on yllättävän vaikeaa kuunnella rakastamansa ihmisen sanoja. Kuinka paljon helpompaa se onkaan jättää sanat kuulematta tai kuunnella ne omien tarkoitusperiensä kautta. Pitäisi olla valmis vastaanottamaan. Koska mikään ei ole siinä tilanteessa tärkeämpää, kuin kuunnella ihmistä, jolla on painavaa sanottavaa. Katsos, kun voi olla niin, että sanoja pelkää sanoa sanottavansa, mutta uskaltaa sanoa silti. Kuinka typerää ja arvotonta käyttäytymistä on siinä samalla tehdä jotain muuta. Räplätä puhelinta tai kaukosäädintä. Ihminen, joka kokee, että ei tule kuulluksi, jättää pian myös sanomatta. Enkä minä viitsi kirjoittaa, että mihin se sitten myöhemmin johtaa. Kyllä te tiedätte sen itsekin jos vain olette rehellisiä itsellenne.

7. Arvosta

Seela Sella on kahdeksankymmentävuotias tamperelainen näyttelijä. Ihana sellainen, voi hyvänen aika sentään, näin pienenä välihuomautuksena. Hän kysyy Seura-lehden haastattelussa, että miksi meillä naisilla on niin hirvittävä tarve muuttaa miehiämme halaumaksemme. Niin, aiheellinen kysymys se onkin, miksi?  Eikä tämä todellakaan ole sukupuolisidonnainen asia. Miksi me pyrimme muuttamaan toista ihmistä haluamaksemme? Pienenä vihjeenä sanottakoon, että se on turhaa, sillä kukaan ei voi muuttaa toista ihmistä. Ihmisen voi muuttaa vain ihminen itse.

Kahdesta ihmisestä ei voi koskaan tulla yhtä. Parisuhteessa se tarkoittaa sitä, että pitää oppia arvostamaan sitä toista ihmistä. Ei pidä pyrkiä muuttamaan vaan arvostamaan. Sehän vaatii tietenkin hyväksymistä. Hyväksymistä siihen, että on monia eri tapoja tehdä asioita. Hyväksymistä, että on monia eri persoonia. Hyväksymistä, että oma tapa olla, tehdä ja ajatella ei olekaan se ainoa oikea. Sepä vasta pulmallista, koska se vaatisi sen, mistä puhuin kohdassa yksi. Itselle nauramisen taidon. Koska jos ei voi itsellensä nauraa, niin se on merkki siitä, että kuvittelee omaavansa oiken tavan elää ja se on huono lähtökohta sille, että oppii arvostamaan monia tapoja olla. Rakkautta ja arvostamista on se, että antaa toisen täyttää astianpesukoneen päin helvettiä, varsinkin jos lopputulos on hyvä.

Lisänumero: Suutele

Haluan sirotella tämän parisuhdeämpärin päälle jotain kiehtovaa. Sellaista, joka on otettavissa heti käyttöön, koska tähän kulminoituu niin paljon parisuhdeasioita. Sitä voisi kuvitella kantavansa ämpäriä kotiin. Niin, että ämpärin sangasta pitäisi kiinni kaksi eri kättä. Sitä voisi laskea ämpärin maahan. Vetää toisen ihmisen lähelleen. Vetää toinen ihminen vielä vähän lähemmäksi. Kietoa kätensä hänen ympärilleen. Ehkä silittää vähän hiuksista. Lähestyä hänen huuliaan. Tarttua kiinni. Jäädä siihen asumaan.

 

Noin, olkaapa hyvä. Ilmainen parisuhdeämpäri kotiinne mukavia parisuhdehetkiä antamaan. Aikaahan meillä nyt on.

Lue myös

X