Havaintoja parisuhteesta

Isyyden kymmenen käskyä

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

1. Minä olen sinun isäsi. Koko loppuelämäni. Sinulla saa olla elämässäsi muitakin isähahmoja. Turvallisia aikuisia. Jos sinulla on rakastavia aikuisia ympärilläsi, se ei ole minulta pois, vaan sinulle lisää.

2. Älä käytä väärin isyytesi suomia valtuuksia ja valtaa. Lapsesi ei ole täällä täyttämässä sinun omia kunnianhimojasi eikä toiveitasi, vaan kasvattamassa turvassasi omia siipiään ja sen jälkeen lähtemällä omaan lentoonsa.

3. Pyhitä aikasi lapsellesi. Älä ole lapsesi seurassa poissaoleva. Hän kaipaa suunnattomasti huomiotasi, kehujasi ja aikaasi. Kun olet lapsesi kanssa, älä ole vain puoliksi. Sinun ei tarvitse kesken lautapelin katsoa puhelintasi tai sähköpostiasi.

4. Arvosta lapsiasi. Anna lapsillesi lupa olla omanlaisiaan. Älä ohjaa heitä liikaa mihinkään suuntaan. Anna lapsellesi tunne siitä, että lapsi voi kertoa sinulle pelotta aivan mitä tahansa.

5. Älä tapa lapsesi uteliaisuutta ja viattomuutta. Lapsi on maailmalle avoin. Hän on tutkija, joka hahmottaa maailman oman mielikuvituksensa ja tietoisuutensa läpi. Anna lapsesi säilyttää usko hyvään niin pitkään kuin vain mahdollista.

6. Älä petä lapsesi luottamusta. Lapsi on vanhemmalleen lojaali, jopa liiallisuuksiin asti. Jos lapsi ei voi luottaa vanhempaansa, niin keneen lapsi sitten luottaa? Lapselle voi tuottaa pettymyksiä, mutta ei pettämällä lupauksiaan.

7. Älä varasta lapselta hänen lapsuuttaan. Älä vaadi liikaa. Älä anna signaalia, että lapsen pitää ansaita rakkautensa suorittamalla, olemalla mahdollisimman kiltti tai luomalla ilmapiirin, jossa lapselle tulee tunne, että hänen tehtävänään on pitää huoli vanhemmastaan.

8. Älä puhu lapsesi kuullen pahaa hänen toisesta vanhemmastaan tai solvaa ketään muutakaan ihmistä. Opeta lapsellesi esimerkkisi kautta kunnioittamaan muita ihmisiä. Älä puhu leikilläsikään rasistista, seksististä tai ihmisen ulkonäköä solvaavaa kieltä.

9. Opeta lapsesi kunnioittamaan ympäristöä, luontoa, eri kulttuureita, eri uskontoja ja opeta esimerkilläsi hänet pitämään heikompien puolia.

10. Rakasta lastasi. Rakasta lastasi pyyteettä. Hän on kaiken rakkautesi arvoinen. Niinäkin päivinä, kun hän kokee tehneensä jotain poikkeuksellisen väärää. Älä hylkää häntä hänen tekojensa ja virheittensä vuoksi. Äläkä rakasta vain silloin, kun kaikki tuntuu olevan hyvin. Rakasta varsinkin silloin, kun mikään en tunnu olevan hyvin. Älä aseta lapsellesi ehtoja rakkauteen.

Lue myös

X