Havaintoja parisuhteesta

”Itsehän päätit lähteä varatun miehen matkaan”

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

”Ne rakastaa toisiaan

Halaan sinua. Karhea talvitakki kutittaa poskea. Halaan pitkään ja lujaa. Ohi kulkeva nuori tyttö kommentoi, että ”ne rakastaa toisiaan”. Hymyilyttää ja mahassa kuplii onni. Niin ne taitaa rakastaa, ainakin toivon niin vaikka sitä ei ole ääneen sanottu, eikä voikaan sanoa, koska niin tämän ei kuulu mennä. Sillä minä olen toinen. Olen avoimen suhteen kolmas osapuoli, se salainen jota voi tavata vain katseilta piilossa. Teillä on kotona puhuttu kotona tämän järjestelyn säännöistä ja sopimukseen kuuluu, ettei vaimo halua tietää näistä kuvioista. En ole hakenut tällaista, mutta päätän uskaltaa kokeilla. Hyvin pian huomaan kuitenkin, että en minä osaa sillä välitän sinusta liikaa.

Minä rakastan sinua

Tulee se hetki kun on aika puhua meistä. Kerrot, että olet jo pidemmän aikaa miettinyt eroamista. Käytännön syistä et voi vielä lähteä avioliitosta, mutta jossain vaiheessa se tulee tapahtumaan. Olen aina ajatellut, että elämä ei ole mustavalkoista eivätkä ratkaisut aina ole suoria. Oma eronikaan ei mennyt mitenkään suoran kaavan mukaan, mutta se oli hyvä ero ja exä on edelleen tärkeä ihminen. Ja niinpä minä päätän uskaltaa luottaa ja annan itselleni luvan rakastaa. Samalla päätän uskaltaa ottaa vastaan myös kaiken sen mahdollisen pahan ja ne ikävät asiat joita se ratkaisu voi tuoda mukanaan. Päätän uskaltaa, koska voimme kohdata ne yhdessä. Pyydän, että olet minulle rehellinen ja suora niin, että voimme puhua epävarmuudesta ja kaikista muista huonoista tunteita mitä tilanne tuo vastaan, ja sinä lupaat.

Kuluu vuosi, ylikin. Alat epäillä eropäätöstä. Puhumme asiasta enkä minä näe enää mitään syytä roikkua mukana kolmantena pyöränä. Miksi kiusata sydäntä jos suhteella ei ole tulevaisuutta? Olemme erossa toisistamme jonkun aikaa, kunnes lopulta kerrot, että nyt se on tehty. Olette päättäneet erota ja me palaamme yhteen. Olen onnellinen. Sinä tunnut niin kaikin puolin oikealta ja hyvältä. Emme lupaa toisillemme ikuista yhdessäoloa vaan ajattelemme, että tämä on suhde, jossa kumpikin on siksi koska haluaa olla. Te teette eroa vähitellen lasten ehdoilla ja se on hyvä niin.

En ole koskaan rakastanut sinua

Tulee kesä ja sitten kaikki hajoaa. Yksi väärään paikkaan mennyt viesti ja vaimosi saa tietää meistä. Olen pahoillani, en olisi halunnut tilanteen menevän näin, mutta lupaan ottaa vierelläsi vastaan kaiken sen mitä tästä seuraa. Sinä et sitä kuitenkaan halua. Saan muutaman päivän päästä viestin, jossa kerrot, että me emme voi pitää enää yhteyttä. Sinun pitää hoitaa tilanne kotona loppuun. Vaimolta tulee huoritteluviestejä, joissa toivotaan minun kuolemaani.

Ja niin meitä ei enää ole. Pidän lupaukseni, enkä ota sinuun yhteyttä. Kuluu aikaa ja sitten sinä soitat. Et suostu tapaamaan kasvokkain, koska se ei kuulu nyt siihen suunnitelmaan millä tavoin aiot asian hoitaa. Kerrot, että et sinä ole minua koskaan rakastanut. Olen ollut vain yksi muiden sivusuhteiden joukossa. Paikkasi on kotona perheen kanssa ja se oli itse asiassa selvinnyt sinulle jo hyvin pian eropäätöksen jälkeen. Et vaan ollut uskaltanut kertoa asiasta minulle. Muistutat myös, että itsehän päätin lähteä varatun miehen matkaan.

Mutta minä rakastin

En minä sinua vihaa. En ole pitkävihainen sillä vihaaminen on kuluttavaa ja se syö ihmistä. Sitä paitsi miten voisi vihata jotakuta, josta ei edes tiedä, että kuka hän oikeasti on? Mutta tämä sattuu ja sydän on rikki. Rakastaa voi aidosti vain jos uskaltaa olla täysin avoin toisen edessä. Silloin ihminen on myös haavoittuvimmillaan. Vie aikaa toipua tästä kaikesta ja minulla on palon mietittävää. En kuitenkaan halua tulla sellaiseksi kyyniseksi ihmiseksi, joka epäilee kaikkea ja kaikkia. Haluan uskoa ihmisten hyvyyteen ja myös rakkauteen.

Kaikki suhteet eivät kestä ikuisesti, mutta ne voivat silti olla kauniita ja hyviä. Vaikka haluat mitätöidä kaiken sen mitä meillä oli, se ei muuta sitä että minulle se oli totta. Sitä sinä et minulta pysty viemään. Minä rakastin sinua enkä suostu häpeämään tai kieltämään sitä. Siinä tunteessa itsessään ei ole koskaan mitään väärää tai pahaa.”

Olen saanut samasta aiheesta toisenkin tarinan. Se tarina meni näin:

Olen rakastunut naimisissa olevaan mieheen

Lue myös

X