havaintoja parisuhteesta

Ja vaikein niistä on rehellisyys

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Vuosi 2001. Tiedotustilaisuudessa istuu joukko ilmeettömiä miehiä. Kaikki syyttömiä. Yksi puhuu rehellisestä lapin miehestä. Kiinni on jääty, mutta mitään ei voi myöntää ennen kuin on ihan pakko, vaikka piikki roikkuu käsivarresta ja huoltoaseman pelikoneen päällä makaa lääkeaineita täynnä oleva laukku.

Suora leikkaus parisuhteisiin. Ihminen selittää viimeiseen asti. Housut nilkassa sanotaan että vyö jotenkin petti alta. Vaikka vyön sijaan housujen kantaja on pettänyt. Kiinni on jääty, mutta selityksissä piisaa.

Yksi vaihtoehto olisi olla rehellinen. Kertoa suoraan edes siinä vaiheessa, kun änkyttää housut kintussa selitystä. Tuli sössittyä ihan huolella. Tulin harrastaneeksi kännissä seksiä Pirkon kanssa. Kertoa tiedotustilaisuudessa, että kyllä, suonissani virtaa aineita, jotka saivat hiihtämään niin maan perkeleen kovaa vauhtia.

No suomalainen rehellisyys on sitä, että mitään ei ole tapahtunut, jos ei ole jäänyt siitä kiinni.

Kuten kirjoitti minulle eräs lukijani. Ihminen joka on pettänyt puolisoaan useasti. Hän kirjoittaa, että ei hän teoillaan ketään loukkaa, koska hän ei kerro. Kirjoitti vieläpä, että hänen puolisonsa ei varmasti osaa epäillä, koska on kuullut hänen sanovan ihmisten edessä, että minun rakkaani ei koskaan pettäisi minua.

Niinpä. Suomalaiset eivät myöskään käytä dopingia. Sanoivat ennen Lahtea.

Annetaan puheenvuoro 35 vuotta naimisissa olleelle pariskunnalle. Kysyttäessä heiltä, että onko vuosien aikana liitossa ollut uskottomuutta molemmat naurahtivat. Tietenkin on ollut niin sanottuja syrjähyppyjä niin pitkässä suhteessa. He tosin määrittelivät uskottomuuden niin, että uskottomuutta on se, että jos ei kerro. He kertoivat. Olivat rehellisiä. Siksi he ovat vieläkin avioliitossa.

Rehellisyys on yllättävän vaikea taito. Se vaatii nimittäin paljon myös vastaanottajalta. Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, niin ehdottoman ja jyrkän ihmisen edessä on haastavaa olla rehellinen. Kukapa uskaltaa kertoa mokanneensa jos tietää sen jälkeen saavansa turpaansa. Tämä vertauskuvallisesti. Ehdottomuus ei suhteita pidennä, vaan joustavuus ja niin, se kuuluisa rehellisyys.

Kun jokainen meistä sössii ihan huolella. Ei ole olemassa vuosikymmeniä kestänyttä avioliittoa jonka aikana ei ole niin sanotusti hypätty syrjässä. Avioliitto on nimittäin kuin Neuvostoliitto. Kaunis ja toimiva asia paperilla, mutta ihmisluonnon vastainen.

Tämän kun oivaltaa ja on ennen kaikkea itselle rehellinen, niin on helpompi pudottaa ehdottomuutensa viitta harteiltaan ja olla välittämättä siitä, että joskus tulee sössittyä.

Tämän jälkeen on myös helpompi myöntää sössineensä ja olla rehellinen. Olla siis oikeasti rehellinen. Voin kertoa, että lisää myös armollisuutta itseään ja koko maailmaa kohtaan.

Sitten oltaisiinkin tilanteessa, jossa tiedotustilaisuudessa istuva ihminen kertoisi suoraan olevansa doupattu ja tehneen sen siksi, että menestyisi paremmin ja siksi, koska niin vain huippu-urheilussa tehdään. Se olisi kuva rehellisestä lapinmiehestä.

Se johtaisi tilanteeseen, jossa sen sijaan, että selittäisi syrjähyppyään vyön pettämisellä alta ja kompastumisella ihmisen päälle niin, että ihan sisäkkäin asti meni, kertomalla suoraan, että tulipahan harrastettua naapurin kanssa seksiä.

Olisi rehellinen. Sen jälkeen elämä jatkuisi. Moka myönnetty, pyydetty anteeksi, annettu anteeksi ja eteenpäin.

Niin kuin 35 vuotta yhdessä ollut pariskunta tämän tiivistää. Jos sitä yhdestä vieraille huulille annetusta suudelmasta avioliitto pitäisi lopettaa, niin tässä maassa olisi alle kymmenen avioliittoa jäljellä. Ne jotka on solmittu viime viikolla.

Heillä avioliitto on kestänyt kohta neljä vuosikymmentä, vaikka molempien huulet ovat välillä karanneet muiden kuin toistensa huulille.

Näin niitä monen kaipaamia pitkiä avioliittoja muodostetaan. Olemalla rehellinen sekä itselle että toiselle. Unohtaa se mitä siinä paperissa avioliitosta sanotaan ja mennä ihminen edellä.

Rakkaudeksikin sitä toiset kutsuvat.

Lue myös

X