Havaintoja parisuhteesta

Järven yllä lentävät joutsenet

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Tämä teksti on omistettu kaikille koronan erottamille pariskunnille.

Kaksioni olohuoneesta pääsee pienelle kerrostaloparvekkeelle. Parvekkeen ja ulkomaailman erottaa toisistaan lasiovet. Niiden läpi voi katsella pienelle tamperelaiselle järvelle.

Kaksi viikkoa sitten järvelle muutti joutsenpariskunta. Päivisin ne liitelevät järven päällä ja päästelevät vappupilliä muistuttavaa ääntänsä. Joutsenet, nuo lintumaailman ikuiset rakastavaiset. Linnuista kertova kirja tiesi kertoa, että toisensa löytävät joutsenet solmivat elämänmittaisen parisuhteen.

Joutsenparin erottaa vain ja ainoastaan kuolema.

Joutsenet muuttivat järvelle hieman sen jälkeen kuin korona-arki naulasi meidät kaikki kotiimme. Toisille se tarkoitti loputonta yhdessäoloa puolisonsa ja perheensä kanssa. Toisille syvää yksinäisyyttä. Eroperheille jotain siltä väliltä.

Minulle kirjoitti surullinen nainen, jonka korona-arki erottaa puolisostaan määräämättömän ajan. Me emme tiedä, että kuinka pitkän ajan. Toinen heistä kuuluu riskiryhmääm ja riskejä ei nyt oteta liikkumalla kahden eri kaupungin väliä julkisella kulkuvälineellä.

Tänäkin viikonloppuna minun ikkunastani näkyy tamperelainen pieni järvi. Vaimoni ikkunasta näkyy turkulainen pihapiiri. Me emme näe toisiamme, jos toinen on vähääkään kipeä tai jos liikkuminen kaupungista toiseen vaatii julkisen kulkuvälineen. Se olisi vastuutonta kaikkia muita ihmisiä kohtaan.

Samalla se on äärimmäisen surullista.

Samoin kuin joutsenilla, niin ihmisten solmittua toistensa kanssa parisuhteen, tavoitteena on elämänmittainen parisuhde. Parisuhde, jonka lopettaa vain kuolema. Meillä kaikilla on vielä koko elämä aikaa olla toistemme sylissä. Tämä aika mahdollistaa sylissä istumisen monelle, mutta monelle se on mahdollistamatta sitä. Silti tämä aika loppuu joskus. Se loppuu joskus. Sillä elämällä tätä hetkeä vastuuttomasti ja välinpitämättömästi, parisuhteen voi huonolla tuurilla lopettaa kuolema, koronakuolema.

Eivät joutsenet sattumalta järvelle lentäneet. Niistä tuli minulle tämän korona-arjen symboleita. Joutsenrakastavaiset tulivat kertomaan kaikille korona-arjen erottamille ihmisille, että pian tulee aika, jolloin jokainen meistä voi viettää aikaa oman ikuisen rakkauden kanssa.

Ikuisuudessa muutama kuukausi on pelkkä silmänräpsäys. Ei rakkaus siinä ajassa minnekään katoa.

Kasvaa korkoa.

Sen ajan voimme lähetellä lentosuukkoja.

Lue myös

X