havaintoja parisuhteesta

Rakkaus ei ole pituus parisuhteessa, se on kosketus hetkessä

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Sanovat että eroon päättynyt parisuhde on epäonnistunut.

Sanovat.

Vain pituudella on väliä. Elämänmitta. Mitä sinä poika rakkaudesta tiedät tuolla kokemuksella? Vasta kun olet ollut 30 vuotta suhteessa, voit edes harkita parisuhteesta kirjoittamista. Rakkaudesta sinä et tiedä mitään.

Sinä olet epäonnistunut. Sinulta jäi kääntämättä viimeiset kivet. Viimeiset kivet. Viimeiset helvetin kivet. Ne olisivat olleet siellä jossain katkeruuden tuolla puolen. Jossain siellä, missä marttyyrin viittoja jaellaan.

Epäonnistuminen.

Kello on seitsemän aamulla. Lastenhuoneen ovi aukeaa. Hän on neljävuotias. Hän voi olla jonkin muunkin ikäinen. Tässä tarinassa hän on neljävuotias. Isi, voinko tulla sinun viereen nukkumaan. Tietenkin sinä voit. Lapsi hakee sängystään pehmolelunsa. Nousee sänkyyn. Hänen punertavat hiuksensa laskeutuvat tyynylle. Ei hän nukkumaan tule. Hän alkaa kertoa näkemästään unesta. Siinä koira oli hyppinyt sängyn päällä. Hän kysyy, että saako hän hyppiä sängyn päällä. Tietenkin hän saa hyppiä. On aamu ja lapsi on saanut tarvittavan unensa.

Epäonnistuminen.

Ihan tavallinen maanantaipäivä. Lapsi on jo teini-ikäinen. Hän voi olla jonkin muunkin ikäinen. Tässä tarinassa hän on teini-ikäinen. Ollaan sovittu, että nähdään kirjadivarin edessä. Hän haluaa mennä katsomaan elokuvakirjoja. Bussi tulee, lapsi jää ulos. Kävelemme divariin. Lapsi ostaa kirjan. Kävelemme kauppakeskukseen, jossa syömme susheja. Illalla katsomme suoratoistopalvelusta lapsen valitseman elokuvan. Siinä rakkaus näyttäytyy realismina, jossa loppuratkaisu onkin jotain muuta kuin ikuisuus. Elokuvan jälkeen katsomme vielä jakson Frendejä. Puhumme koulusta. Annan lapsen valvoa vähän liian myöhään. Elämä ei ole joka päivä kellossa.

Epäonnistuminen.

Mitä vittua? Mitä tarkoittaa epäonnistuminen? Onko epäonnistumista se, että parisuhde tarjoaa lopputulemana kauneinta, mitä elämä voi tarjota? Sekö on epäonnistuminen, että maailma on saanut uusia toivon välähdyksiä?

Hetkinen.

Olisiko suurempi onnistuminen se, että rakkaus muuttuisi kulissiksi, joka lopulta peittäisi allensa sen kaiken kauniin, jonka rakkaus on saanut aikaiseksi?

Minun elämässäni on moni parisuhde päättynyt. Yksikään niistä ei ole ollut epäonnistunut. Jokainen niistä on luonut lisää rakkautta tähän rakkaudettomaan maailmaan.

Jokainen päättynytkin rakkaustarina on rakkautta.

Jokaisessa parisuhteessa olen rakastanut ja minua on rakastettu.

Lapsi ottaa kädestä kiinni. Sanoo, että isi noustaan ylös, laita minulle Netflixiä. Keitän kahvin. Teen lapselle aamupalan ja tuon sohvalle. Televisiossa Booba säheltää ja kaikki menee päin helvettiä.

Epäonnistuminen.

Ei.

Elämä.

Rakkaus.

Jokainen annettu kosketus synnyttää rakkautta.

Yksikään annettu kosketus ei ole epäonnistuminen.

Te jotka muuta huudatte, olette helvetin väärässä.

Rakkaus ei ole pituus parisuhteessa, se on kosketus hetkessä.

 

Lue myös

X