Havaintoja parisuhteesta

Jos sinua häiritsee puolisosi auki jättämä kaapinovi, niin sulje se, äläkä nalkuta siitä

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Jos sinua häiritsee puolisosi auki jättämä kaapinovi, niin sulje se, äläkä nalkuta siitä. Siihen, että suljet oven, menee aikaa puolisen sekuntia. Siihen, että nalkutat siitä ja luot huonoa energiaa sekä itsellesi että puolisollesi, menee aikaa tunteja ja joskus koko parisuhteen yhteinen aika.

Mitä sitten, että puolisolla on pinttyneitä tapoja, joista hän ei tunnu pääsevän millään eroon? Jos kyseiset tavat ovat tasoltaan niinkin mitäänsanomattomia kuin auki jäävät kaapinovet tai päin helvettiä täytetty astianpesukone, niin ovatko ne niin isoja ja tuhoavia tapoja, että niistä pitää joka ikinen kerta muistuttaa puolisolleen?

Sitä kutsutaan nalkuttamiseksi ja nalkuttaminen on epäseksikkäintä toimintaa, mitä parisuhteessa voi tehdä. Se on yksi lisänaula päättyvän parisuhteen arkkuun, joka loppuu Suomessa keskimäärin noin seitsemän yhdessäolovuoden kohdalla.

Väitän nimittäin, että sen lisäksi, että puolisollasi on huonoja, sinua vituttavia tapoja, niin hänellä on paljon myös hienoja piirteitä ja tapoja. Mutta mikä siinä onkaan, että parisuhteen kehittyessä monivuotiseksi, niin sitä alkaa huomata vain ne puolison ärsyttävät tavat kuin ne hyvät ja hienot tavat. Tai ainakin niistä huonoista tavoista tulee sanottua selvästi herkemmin kuin kiittää siitä kaikesta muusta kivasta, jota ihan jokainen meistä kantaa sisällään.

Ja kas kummaa. Aika usein siinä puolison huonoja tapoja alleviivaten, jääkin omat huonot tavat huomaamatta. Jos ajattelet, että niitä ei ole, niin olet huomattavan väärässä. Ehkä sinulla vain on puolisona sellainen ihminen, joka ei joka ainoa kerta jaksa olla huomauttamassa niistä eli ihminen, joka ymmärtää, että nalkuttamalla ei saa aikaan muutosta, vaan avioeron.

Ehkä me ihmiset olemme sellaisia. Kiinnitetään huomio niihin paskoihin piirteisiin, sen sijaan, että voisimme nähdä niiden yli. Milloin on muka sellainen jatkuva vuosia kestänyt nalkuttaminen johtanut lopputulokseen, jossa parisuhde onkin yhtäkkiä lähtenyt toimimaan todella ihanasti? Sepä, ei milloinkaan.

Anna puolisosi jättää kaapin ovet auki ja jos auki olevat kaapinovet häiritsevät sinua, niin sulje ne. Eipä aikaakaan, kun huomaat, että ei se niin kauheaa olekaan olla niistä jokainen kerta huomauttamatta. Ilmapiiri parisuhteessa paranee ja ehkä jopa käy niin, että nalkutusvapaa ilmapiiri onkin otollinen molemmille ihmisille parisuhteessa oppia uusia tapoja.

Toki saan aivan liian usein viestejä ja kommentteja, joissa suhteen toinen osapuoli kertoo, että oma puoliso ei tee kotona yhtään mitään. Ei siis yhtään mitään. Toisin sanoen, kaikki kotityöt jää yhden ihmisen harteille. Siinäkään tapauksessa oikea tapa toimia ei välttämättä ole nalkuttaminen, vaan oman vastuun ottaminen omasta parisuhteestaan ja elämästään. Toisin sanoen, miksi olla sellaisessa parisuhteessa? Suomessa on suhteellisen helppo erota.

Enkä malta olla sanomatta, että jos parisuhteen pahin ongelma on puolison ärsyttävät tavat, kuten kaapinovien ja laatikoiden auki jättäminen, niin parisuhteenne on melko hyvissä kantimissa. Siihen kun antaa lisäksi puolisolleen armon olla ärsyttävine tapoineen, niin kyseessä on jo ihanteellinen parisuhde. Miksi pilata sellainen parisuhde johonkin täysin yhdentekevään asiaan?

Tai voi sen pilata ja huomata seuraavassakin parisuhteessa, että mikään ei ole muuttunut, koska puoliso ei tunnu millään tottelevan.

Loppuun tekisi mieli kirjoittaa tämä lause isolla:

Jos kuvittelet nalkuttamalla muuttavasi puolisosi käyttäytymistä, niin olet hyvin väärässä. Sitä ei pysty muuttamaan yhtään millään. Ihminen kun ei voi muuttaa kuin itseään ja omia tapojaan.

Joten antaa puolisoittenne olla ja nalkuttamisen sijaan hyväksykää. Jos ette pysty, niin avioeropaperit saa tulostettua nykyään ihan netin kauttakin.

Yksinkertaista.

Lue myös

X