Havaintoja parisuhteesta

Joulun parhaat torttu- ja piparireseptit ovat nyt täällä!

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Mummon ihana pipariresepti:

Haluan jakaa perinteisen mummon ihanan piparireseptin, jotta jokaisen joulusta tulisi piparintuoksuinen ja jokainen saisi jouluna piparia.

1.Osta kaupasta piparkakkutaikina

Mummo oli laiska leipuri. Hän ei todellakaan alkanut tekemään piparkakkutaikinaa itse, koska kaupan pakasteessa niitä lojuu päällekkäin, kun käy vain noutamassa.

2.Sulata taikina huoneenlämmössä ja ota sillä aikaa nokoset tai lonkero

Sulamiseen saattaa mennä jonkun aikaa, joten osta varmuuden vuoksi toinenkin lonkero.

3. Taikinan sulettua, jauhota pöytä ja kaulitse taikina tasaiseksi levyksi. Kuuntele samalla Yle Radio Suomen Merisäätä, koska koskaan ei voi tietää, että milloin sitä joutuu keskellä aavaa merta.

Itse käytin kaulimen sijaan vanhan foliorullan puista kantaa, sillä minulla ei ollut kaulinta.

4. Ota leipomiseen mukaan noin kolme ja puolivuotias lapsi, niin leivottavaa ei ole niin paljon, koska lapsi on syönyt puolet taikinasta sillä aikaa, kun olet laittamassa uunia 225 asteeseen.

Tässä on hyvä ottaa huomioon, että lapsi tulee leipomaan mahdollisimman nälkäisenä, väsyneenä ja kiukkuisena eli mikä tahansa ajankohta ikävuosien 0-18 välillä. Tämä siksi, että tunnelma säilyy jouluisen kireänä.

5. Tämän jälkeen kun taikina on ohuena levynä pöydällä, uuni lämpenemässä ja muotit lapsen jäljeltä pöydän alla, niin pue päällesi ulkovaatteet ja lähde ostamaan lähikaupasta leivinpaperia, josta ei ole kaapissa jäljellä kuin suojakuori. Osta samalla yksi uusi lonkero. Mummo tykkäsi lonkerosta. On pullantuoksuisia mummoja ja sitten on lonkerontuoksuisia mummoja.

Muista ottaa lapsi kauppaan mukaan, sillä vaikka kauppa olisi aivan nurkan takana, niin noin kolme ja puolivuotias ehtii sillä aikaa kammeta itsensä uuniin sisälle.

6. Kotiin saavuttuasi pese käsiäsi vartti mahdollisen pandemian poistamiseksi ja laita keitinvesi kiehumaan kangasmaskillesi. ( mummon reseptissä se on mustasurma, nykyään korona) ja palaa taikinan pariin. Ota piparimuotit pöydän alta, jonne lapsi on ne heittänyt ja painele taikinasta koiran ja kissanmuotoisia pipareita. Laita piparit juuri Salesta haetulle leivinpaperille. Taputa taikinasta jääneistä rippeistä pallo ja uudelleen kaulitsemisen sijaan anna lapsesi syödä loppu taikina. Näin säästät aikaa ja hermojasi.

Tässä kohtaa varmista, että olet muistanut laittaa kaupasta ostetun lonkeron kylmään, sillä mikään ei ole lämpimän piparin kanssa parempaa kuin kylmä lonkero.

7. Laita pellillinen pipareita uuniin ja tämän jälkeen vie piparkakkutaikinasta vatsanväänteitä saanut noin kolme ja puolivuotias lapsi kakalle ja hänen huudettuaan vessan oven takaa, että pyyhkimään, niin mene pyyhkimään.

Tässä kohtaa muista torua lasta liiallisesta taikinan syömisestä, vaikka olet itse taikinan lapsellesi antanut. Mikään ei kasvata lasta kuin perisuomalainen syyllistäminen.

8. Pyyhittyäsi lapsen pyllyn, palaa keittiöön ja ota palaneet piparit pois uunista. Siirrä palaneet piparit lautaselle ja ota ihana joulukuva Instagramiin. Käytä filttereitä, jotta kuvasta tulee yhtä teennäinen kuin viime vuosikymmenten ”onnelliset” avioliitot.

Instagramiin postatessasi muista kirjoittaa, että olet leiponut pipareita yhdessä lapsesi kanssa. Sillä saa mukavasti lisää tykkäyksiä ja hyvävanhempipisteitä. Kukaan ei tiedä, että olet juuri syyllistänyt syytöntä lasta liiallisesta taikinan syömisestä.

9. Anna lapsellesi palanut pipari ja sano, että ihan hyvää se on. Vähän on vain pinnalta tummunut. Itsellesi avaa lonkero ja pakene uutta epäonnistumistasi jälleen kerran alkoholiin. Älä ota itse piparia, sillä mikään ei pilaa kylmän lonkeron makua kuin uunista tullut pipari.

10. Mieti pirteän joululaulun sanoja, jossa sanotaan, että hetken kestää elämä, sekin synkkä ja ikävä. Lohduttaudu, että olet jo ainakin puolessa välissä.

Oikein ihanaa ja piparintuoksuista joulua tällä pipariohjeella kaikille ihanille ihmisille. Hymiö. Toinen hymiö. Kulaus lonkeroa.

Papan ihana tortturesepti

Seuraavana haluan jakaa perinteisen papan torttureseptin. Resepti on alun perin 1950-luvulta ja reseptillä pääsee aitoon ja oikeaan vanhan ajan joulutunnelmaan.

1. Istu sohvalle ja odota, että vaimo tekee tortut ja essu päällä tuo niitä sinulle sohvalle. Nauti lämpimänä. Huuhtele tortut halkopinon välistä löytyvältä kossupullon suusta otetulla kulauksella. Annan naiselle lupa illalla tulla keittiöstä makuuhuoneeseen.

Näin olemme saaneet jaetuksi kaksi ihanaa perinteistä reseptiä. Artikkelin kuvassa olevat piparit ja tortut ovat bloggarin käsialaa ja kuten huomaatte, kun priimaa pyytää, niin priimaa saa. Olen aikeissa osallistua ensi keväänä kuvattavaan ”Koko Suomi leipoo..ihan päin helvettiä”-ohjelmasarjaan.

Siihen asti ihanaa joulun odotusta teille kaikille tontuille.

Lue myös

X