Havaintoja parisuhteesta

Joulupukki puree ja lyö sekä muuta joulusanomaa

Teksti:
Havaintoja parisuhteesta

Näin aatonaaton kunniaksi kavalkadi joululauluja tai otteita joululauluista selityksineen.

On hanget korkeat nietokset”

Tämä on suorastaan jo kettuilua nykyaikaa kohtaan. Nimimerkillä juuri kumisaappaat jalassa roskapussin vienyt, koska piha täynnä vesilätäköitä ja taivaalta tulee vettä. Kolmatta joulua peräkkäin.

Ei itkeä saa, ei meluta saa”

Joululaulun kohta, joka kuulostaa aivan kuin menneiden vuosikymmenten lastenkasvatusoppaista otetulta. Itkun kyllä nielaiset ja näkymättömissä pysyt. Tunteet ovat heikoille ja kehumalla lapsi vain ylpistyy. Aina on tehnyt ihmiselle hyvää se, että negatiiviset tunteet piilotetaan ja itku nielaistaan sisäänpäin.

Reippahasti käypi askeleet”

Tämän biisin voi laittaa soimaan taustalle, kun käy herättämässä teinin jouluaamuna yhdistetyllä aamupalalle/lounaalle ja biisin tahdissa teini kipittää paikalle illalliseen mennessä.

Kun joulupukki suukon sai”

Joulupukilla on tänä vuonna kasvomaski. Kyllä jää suukot saamatta ja antamatta.

Lumi on jo peittänyt kukat laaksosessa, järven pinta jäätynyt talvipakkasessa

Ja kettuilu jatkuu. Kukka on laaksosessa ihan kyllä näkyvillä ja järven pinta on yhtä jäässä kuin juhannuksena. Lämpötilakin on sama, eli noin seitsemän astetta.

Hetken kestää elämä, sekin synkkä ja ikävä”

Väitetään, että kyseinen kappale on sanoitettu pahassa krapulassa, jolloin juhlien jälkeinen olotila on kuvattu toiveena. En sitten tiedä, että kenen idea on ollut tuoda sanoma joululauluun mukaan. Lause on yhtä elämänmyönteinen ja positiivinen kuin sosiaalisen median artikkeleiden kommenttipalstat.

Sika, se kuulan kalloon saa, sika, sen setä teurastaa, sika, ja setä verta juo, sika, se joulumielen tuo.”

Tämän joululaulun sanomaa voisi pitää jo brutaalina ja väkivaltaisena, mutta monesta joululauluista poiketen, tämä joululaulu on ehkä kuitenkin eniten totta.

Ratiritiralla tuli talvi halla, kuuraparta, tuiskutukka, lumiviitta, harmaa sukka”

Jos tuo kettuilu ei kohta ota loppuakseen, niin löytyy se harmaa sukka paikasta, jonne se ei kuulu.

Koska meillä on joulu”

No, huomenna se kalenterin mukaan on, mutta joulun voi pitää silloin kun sen haluaa pitää. Vähän niin kuin suoratoistosarjat. Voi katsoa ihan milloin vain. Ei tarvitse kellosta tai kalenterista katsoa.

Joulupukki puree ja lyö”

Kyseinen kappale on vuodelta 1971 ja sen laulaa M.A. Numminen. Sanat ovat Jarkko Laineen käsialaa. Kappale kertoo pukista, joka kiroilee, vie perheen jouluruoat ja käyttäytyy muutenkin huonosti. Toisin sanoen, laulu kertoo 70-luvun jouluista. Nykyaikana laulettuna saattaa yllättää joulupukin, jonka syliin on väkisin tungettu pelkäävä lapsi, joka on pakotettu laulamaan pukille, jotta sosiaaliseen mediaan saa kivan jouluvideon. Minusta olisi hienoa, jos lapsi valitsisi tilanteeseen tämän kyseisen joululauluklassikon.

En etsi valtaa, loistoa

Kukapa vallan ja loiston hukkaisi. Ensimmäisen soisi muutaman ihmisen hukkaavan. Itse etsin tuikkukynttiläpussia, jonka aivan varmasti ostin kaupasta, mutta en tiedä, mihin olen sen laittanut.

Rauhaa, joulurauhaa

Ihmiset, antakaa itsellenne tänä jouluna eniten rauhaa ja lepoa. Toiseksi vasta jotain muuta.

X