Havaintoja parisuhteesta

Kasvatusohjeita keski-ikäisten huoltajille

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Kirjoitin eilen tekstin ihmisten huonosta käytöksestä. Eräs kommentoija toivoi, että joku laatisi käyttäytymisohjeet meille keski-ikäisille ja sen ylittäneille. Täältähän ne tulevat. Kasvatusohjeita keski-ikäisten huoltajille.

1. Jos sinulla on mahdollisuus käydä kaupassa ilman keski-ikäistä, niin käy. Keski-ikäisen uhma saattaa käydä kaupassa ylivoimaiseksi, sillä hän saattaa heittäytyä lattialle huutamaan huomattuaan, että jokin firma on muuttanut tuotteensa nimeä. Esimerkiksi Eskimo-jäätelön nimen muuttaminen on aiheuttanut joillekin keski-ikäisille jopa raivokohtauksia, vaikka he eivät jäätelöä koskaan edes syö.

2. Jokainen keski-ikäinen tarvitsee yhden tai muutaman turvallisen nuoren tai lapsen ympärilleen.

3. Pidä huoli siitä, että jos keski-ikäinen avaa pullon, että hänellä ei ole sen jälkeen pääsyä sosiaalisen median kommenttiosastolle.

4. Pidä kiinni keski-ikäisen ruutuajasta, sillä ilman rajoja hän saattaa surffailla netissä autolla ajaessaan, toista ihmistä kuunnellessaan, työpaikallaan, elokuvateatterissa ja ihan missä tahansa hän puhelimensa kanssa kulkeekaan.

5. Ohjaa keski-ikäistä julkisilla paikoilla kohtelemaan kanssaihmisiään kunnioittavasti.

6. Vältä keski-ikäisen provosointia ja kritisointia, sillä vaikka hän itse on kovinkin altis provosoimaan ja kritisoimaan, niin hän ei kestä yhtään sitä, että kritiikki kohdistuisikin häneen. Keski-ikäinen hakee provosoinnillaan vain huomiota niin kuin häiriökäyttäytymisellä yleensä haetaan.

7. Ota ”ennen kaikki oli paremmin” kohtauksen saanut keski-ikäinen syliin ja anna hänen itkeä turvallisesti paha olo pois samalla vakuuttaen, että kyllä tässä nykyajassakin on paljon hyvää ja kaunista.

8. Anna keski-ikäiselle tapa ja asennekasvatusta siihen, että jokainen ihminen on tasa-arvoinen rotuun, uskontoon tai ihonväriin katsomatta.

9. Anna keski-ikäiselle huomiota ja rakkautta, varisinkin sellaisille keski-ikäisille, joka siitä lapsena on jäänyt paitsi, sillä rakkautta ja huomiota vaille jääneet keski-ikäiset ovat niitä rajuimmin netissä huutavia aikuisia, jotka haluavat vain tulla nähdyiksi.

10. Pidä huoli keski-ikäisen hyvästä ravinnonsaannista, sillä keski-ikäinen saattaa uhmakohtauksen saatuaan syödä kilon lihaa kerralla luettuaan lehdestä, että lihansyöntiä pitäisi reilusti vähentää sekä terveydellisistä, että ilmastosyistä.

11. Keski-ikäiselle ei tarvitse asettaa kotiintuloaikoja, sillä ongelma on lähinnä se, että keski-ikäinen ei lähde kotoa minnekään ja jos lähteekin, niin palaa viimeistään puoliyhdeksän uutisten jälkeen takaisin, mutta ahdistuu uutisia katsoessaan siitä, että uutisia ei enää lue Arvi Lind.

12. Vaikka näyttäisikin siltä, että uhmaikäinen ja kärttyinen keski-ikäinen on menetetty tapaus, niin kärsivällisyydellä ja hyvällä kasvatuksella hänestä saattaa vielä kasvaa seestynyt ja hyväkäytöksinen vanhus. Jos tilanne näyttää niin lohduttomalta, että toivoa ei ole, niin pakene paikalta, sillä vihaista ja kärttyistä keski-ikäistä pahempaa on vain vihainen ja katkeroitunut vanhus.

Lue myös

X