Havaintoja parisuhteesta

Kauhea nainen

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Tämä on vaikea aihe kirjoittaa, koska aihe tuntuu olevan jollain tasolla tabu. Olen aiemmin sivunnut aihetta muutamassa kirjoituksessa ja en ole sen jälkeen välttämättä saanut kovinkaan rakentavaa palautetta.

Viime vuonna ilmestyi elokuvateattereihin tanskalainen ”Kauhea nainen” elokuva. Elokuvan ohjaaja sai kintereilleen vihaisen lauman arvostelijoita, koska elokuva antoi heidän mielestään yksipuolisen kuvan parisuhteesta, jossa nainen manipuloi suhdetta henkisesti väkivaltaisella tavalla.

Elokuva on miehen näkökulma naisen tuhoisasta vallankäytöstä parisuhteessa, joka ilmenee elokuvassa muun muassa vähättelynä, nälvimisenä, puuttumisena, ohjailuna ja seksillä pelaamisella. Elokuva on pelottavan tarkka kuvaus parisuhteesta, jossa ihminen hajottaa ihmisen palasiksi askel kerrallaan. Tässä tapauksessa nainen tuhoaa miehen.

Melkein joka toinen suomalainen nainen on kokenut elämänsä aikana lähisuhdeväkivaltaa. Se on kammottavan suuri lukema ja suorastaan häpeällistä meille suomalaisille miehille. Olemme Euroopan mittapuulla vaarallinen maa naisille. Mies kokee parisuhteessa myös väkivaltaa, mutta se on enemmän henkistä kuin fyysistä väkivaltaa ja tässä kirjoituksessa paneudutaan henkiseen väkivaltaan.

Henkinen väkivalta alkaa usein ihan pienestä arkipäiväisestä asiasta. Elokuvassa ”Kauhea nainen” se alkaa siitä, kun mies ja nainen rakastuvat ja he päättävät, että nainen muuttaa miehen asuntoon asumaan. Ensimmäisenä lähtevät seinältä miehen seinään kiinnittämät julisteet ja sen jälkeen pala palata koko sisustus. Nainen muuttaa miehen luo asumaan, mutta asettaa vanhan kotinsa uusien seinien sisälle ja purkaa miehen kodin käyttämättömiksi tavaroiksi varastoon.

Kuuntelin erästä Ylen Podcastia, jossa puhuttiin vapaaehtoisesta yksinasumisesta. Siinä vieraana ollut nainen kertoi, että ei voisi kuvitellakaan, että hänen asunnossaan asuisi joku toinen ihminen. Ihan vain siksi, että hänellä on kodissaan kaikilla astioilla, vaatteilla ja asioilla tarkka järjestys ja hän ei ole siitä valmis tinkimään yhtään. Hän voisi kuvitella asuvansa jonkun toisen kanssa, jos toinen olisi valmis sulautumaan hänen luomaansa järjestelmäänsä.

Elokuvassa ”Kauhea nainen” kyseisen luonteen omaava nainen muutti poikaystävänsä luokse asumaan. Elokuvassa on hyvin yleinen ja kuvaava kohtaus yhdestä manipuloinnin ja vähättelyn ilmenemisestä. Mies on täyttänyt astianpesukoneen ja on laittamassa sitä käyntiin, kun nainen ilmestyy paikalle ja tyhjentää koneen astioista ja täyttää uudestaan oikeammassa järjestyksessä. Mies menee kyseisen kohtauksen jälkeen rappukäytävään raapimaan ihoonsa naarmuja.

Minulle kirjoitti mies, jonka avioliitto oli ajautunut kriisiin. Hänen vaimonsa ei kehdannut ottaa häntä mukaansa illanistujaisiin, koska miehellä ei ollut naisen mielestä tarpeeksi arvokas ammatti ja työ ja kun illanistujaisissa puhuttiin usein työstä, niin nainen ei kestänyt sitä häpeää, että hänen miehensä ei ollutkaan korkeakoulutettu.

Elokuvassa ”Kauhea nainen” on kuvattu miehen ja naisen treffit. Mies järjesti illan salaa ja ei etukäteen kertonut illan ohjelmaa. He menivät ensin hotelliin, josta mies oli varannut heille huoneen. Kuohuviiniä kaataessaan nainen katsoo miehen hiuksia ja sanoo, että hiukset näyttävät rumalta. Hän arvostelee myös miehensä vaatetusta ja miehen viinivalintaa, joka naisen mielestä osoittaa, että miehellä ei yrityksestä huolimatta ole oikein makua monenkaan asian suhteen.

Taidemuseossa nainen sanoo äänekkäästi, että miksi mies on naisen museoon tuonut, koska eihän mies ymmärrä mitään taiteesta. Monella eri tavalla nainen saa miehen tuntemaan itsensä tyhmäksi, rumaksi ja sivistymättömäksi. Nainen murjoo miehen itsetuntoa sanoilla ja eleillä pieniksi paloiksi, samalla kun mies nielee kaiken kiukkunsa ja pettymyksensä.

Psykologi Tony Dunderfelt on tyypittänyt erilaisia miestyyppejä. Lyhyesti kirjoitettuna, ykköstyypin mies on voimalla ja uholla elävä mies, joka kertoo miten asiat ovat ja kuinka ne pitää hoitaa. Tunteista ykköstyypin miehet eivät puhu, koska tunteet ovat pehmeyttä, jota pitää yrittää välttää.

Kakkostyypin mies on moderni mies, joka osaa tunnistaa erilaisia tunteita ja puhua niistä. Kakkotyypin mies on usein kiltti, huomioonottava ja sopeutuva. Tähän ryhmään kuuluvilla miehillä on vaara olla parisuhteessa liian kilttejä. Se näkyy siinä, että mies ei koskaan sano vastaan ja suostuu lähes kaikkeen, mitä häneltä pyydetään ja vaaditaan, vaikka hän ei itse sitä haluaisikaan. Kakkostyypin mies on vieraana omassa kodissaan, jossa hän on ottanut sisustustyynyn aseman ja lähtee mukaan vaimon sukulaisten luokse, vaikka ei sinne haluaisikaan lähteä.

Kolmostyypin mies on kehittynein miehen malli. Mies osaa puhua tunteistaan ja tunnistaa itsestään haurauden ja heikkouden eikä yritä peitellä niitä piiloon. Kolmostyypin mies eroaa kakkostyypin miehestä siten, että hän ei silti pyri miellyttämään puolisoaan liikaa, vaan ottaa oman tilansa ja paikkansa uskaltamalla olla eri mieltä ja elää omaa elämäänsä, vaikka se ei aina menisikään yksiin puolison toiveiden kanssa.

Kun olen muutaman kerran kirjoittanut lauseita manipuloivista naisista, joille ei ole olemassa kuin yksi tapa tehdä asioita ja jotka eivät suostu tekemään mitään kompromisseja parisuhteessa, vaan pitävät maanisesti arjen lankoja käsissään, olen saanut joka kerta samanlaisia kommentteja.

Kommenteissa minulle kerrotaan, että kaikki on vastaanottajan vika. Jos nyt puhutaan heteronormatiivisesta suhteesta, niin naisen manipuloiva käyttäytyminen on miehen vika, koska miehellä ei ole munaa laittaa vastaan. Tulee onneksi myös kommentteja, joissa nainen kirjoittaa nähneensä peilistä kompromissikyvyttömän hallitsijan, jolle on vaikea päästää lankoja käsistään, koska jos hetkeksikin hellittää, niin maailma murenee käsiin.

Hyvä, sillä kyse ei ole läheskään aina miehen munattomuudesta, jos häntä pompotetaan ja jos hän kokee tulevansa suhteessaan jyrätyksi. Kyse kun saattaa joskus olla siitäkin, että nainen on manipuloiva ja hallitseva ja jonka ei oikeastaan kuuluisi olla parisuhteessa kenenkään kanssa. Aivan samalla tavalla, kun on olemassa ykköstyypin miehiä, niin aivan varmasti on olemassa ykköstyypin naisia, jotka parisuhteeseen vietyinä ovat aivan sietämättömiä puolisoita.

Yksi sellainen on nainen elokuvassa ”Kauhea nainen”, joka ei koko elokuvan aikana kasvanut ihmisenä ollenkaan. On tämä ”Kauhea nainen” sitten nainen tai mies tai joku siltä väliltä, niin sellaisen kanssa ei kenenkään pidä väkisin elämäänsä jakaa, sillä ”Kauhea nainen” vie lopulta kaiken hapen, tilan ja itsetunnon.

Kasvaa voi aina ja huomata oman toista tuhoavan käyttäytymisensä. Niin kertoi minulle viestin lähettänyt eronnut nainen, joka huomasi vasta eron jälkeen käyttäytyneensä täysin mulkkumaisesti miestänsä kohtaan. Hän oli juuri se nainen, joka halusi, että kaikki asiat tehdään hänen tahtonsa ja tapansa mukaan. Hän oli nainen, joka tiesi kaikki asiat paremmin ja puhui vähättelevään sävyyn miehestänsä. Hän oli nainen, joka järjesteli astianpesukoneen astiat miehensä jälkeen uudestaan, vaikka kaikki likaiset astiat mahtuivat koneeseen miehenkin lajittelemana.

Hän oli ihminen, joka tuhosi parisuhteensa olemalla sietämätön puolisoaan kohtaan.

Lue myös

X