Havaintoja parisuhteesta

Kaukalon ainoa homo

Teksti: Havaintoja parisuhteesta

Janne Puhakka on entinen SM-liigatason jääkiekkoilija. Tänään hän teki suomalaista urheiluhistoriaa kertomalla Helsingin Sanomissa ensimmäisenä jääkiekkoilijana omalla nimellään ja omilla kasvoillaan olevansa homoseksuaali. Voitteko kuvitella, että tämä tapahtui vasta vuonna 2019?

Kuten lehdessä kerrotaan, ulostulo on konservatiivisessa ja umpimielisessä suomalaisessa jääkiekkoyhteisössä ainutlaatuinen tapaus. Kukaan pelaaja ei ole koskaan aiemmin tullut lajissa ulos kaapista, koska pelaajat ovat kokeneet, että se saattaa vaikuttaa jopa pelaajan uraan jääkiekon parissa. Joten monet vuosikymmenet useat pelaajat ovat salanneet seksuaalisen suuntautumisensa leimautumisen pelossa konservatiivisen lajin sisällä.

Eikä tullut Janne Puhakkakaan. Miten hän olisi voinut tulla? Lajissa, jossa vielä vuonna 2014 entinen leijonakapteeni ja nykyinen väsynyt keski-ikäinen Juhani Tamminen sanoi paneelikeskustelussa, ettei ole koskaan nähnyt urallaan tai uransa jälkeen kaukalossa homoa ja lisäsi sanomaansa toteamalla, etteivät pikku hiirulaiset pärjää edes lajissa.

Samana vuonna tuolloinen jääkiekon pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo esitti toiveen, että jos joukkueissa esiintyy homoja pelaajia, niin pelaajan kannattaisi olla homoudesta hiljaa, koska asia saattaisi rikkoa joukkueen kemiaa ja kääntyisi joukkuetta vastaan.

Tässä ilmapiirissä omana itsenä oleminen oli pelkästään heterojen etuoikeus ja Puhakan mukaan siitä etuoikeudesta myös pidettiin kiinni pukukoppijuttujen ajoittaisen homovitsailun muodossa ja kyselyinä mahdollisista tyttöystävistä tai naisseikkailuista.

Artikkeli Puhakasta oli mitä mahtavin, mutta samalla harvinaisen surullinen muistutus siitä, että emme ole vielä valmiita siihen, että homous olisi itsestään selvyys yhteiskuntamme jokaisessa instanssissa. Tälläkään hetkellä esimerkiksi jääkiekon SM-liigassa ei kukaan pelaaja ole julkisesti kertonut olevansa homo. Janne Puhakka tietää, että asia ei ole niin, etteikö liigassa homoja ole, vaan asiasta ei uskalleta yhäkään avoimesti puhua.

Moni urheilu-uransa jo lopettanut on Puhakan tavoin kertonut homoudestaan vasta huippu-uransa jälkeen. Miltei kaikki heistä ovat sanoneet, että asian salaaminen ja pelkääminen sen paljastumisesta on ollut energiaa vievää. Paljon helpompaa olisi saada elää ilmapiirissä, jossa asian paljastamista ei tarvitsisi edes miettiä.

Janne Puhakka kertoi lopulta yhdelle joukkuetoverilleen pelimatkalla asiasta, koska alkoi pelätä kävelemistä julkisella paikalla puolisonsa kanssa ja jäädä sitä kautta kiinni. Puhakka kertoi pelikaverilleen menneensä kihloihin ja kihlattunsa olevan mies. Pelikaveri onnitteli vilpittömästi ja kaikki jatkui kuin ennenkin.

Kyse ei usein olekaan joukkuekavereiden väärästä tavasta suhtautua, vaan vanhakantaisuus ja umpimielisyys maailmaa kohtaan tulee joukkueen organisaatiosta käsin. Sieltä keski-ikäisten juhanitammisten joukosta, jossa konservatismi on juuttunut kehoon lopullisesti kiinni ja jossa maailma on musta ja valkoinen ja jossa sukupuolia on kaksi, josta toinen on mies ja toinen on nainen ja jossa homot ovat pieniä hiirulaisia ja aivan muualla kuin jääkiekon parissa.

Onneksi aika on liberaalien puolella ihan jo silläkin, että vanhakantaisesti ajattelevat ovat elämänsä ehtoopuolella. Ehkä tulee vielä aika, jolloin ihminen saa olla jääkiekkokopissakin mitä seksuaalista suuntausta tahansa, ilman, että sitä pitää piilottaa sisältään heterosetien suvaitsemattomuuden pelossa ja kaukalossa saa painaa menemään ihan homona.

Pienenä muistutuksena heille, jotka vielä pelkäävät sanoa ääneen seksuaalisen suuntautumisensa, niin sanokaa silti. Jos ei saa olla omana itsenään siellä, missä on, niin ehkä paikka ei ole sen arvoinen. Homofobia on kuitenkin marginaali-ilmiö, jota tosin esiintyy joissakin paikoissa ja organisaatioissa enemmän kuin toisaalla.

Jääköön keskenään sinne heterounelmaansa piehtaroimaan pienuudessaan. Se muuttuu pienemmäksi vuosi vuodelta, kunnes lakkaa kokonaan olemasta.

Elämä ja rakkaus ilmenee kauniimmin ja ylväämmin aivan jossain muualla. Paikassa, jossa ihminen ei ole sukupuoli eikä seksuaalinen suuntaus, vaan ihminen on ihminen.

Lue myös

X